ACTUALITATE
Agricultorii din Alba pot obține bani frumoşi de la Fabricile de Zahăr BOD și Luduș, din cultivarea sfeclei de zahăr (P)
Cultivarea sfeclei de zahăr asigură un câștig de 9.000 lei/ hectar
Agricultorii din judeţul Alba care cultivă sfeclă de zahăr pentru anul 2012 pot obţine avantaje importante atât de la Fabrica de Zahăr BOD – una dintre cele mai mari fabrici de zahăr din România, cât şi de la stat, prin subvenţiile acordate de APIA. Concret, de pe un hectar de sfeclă, un cultivator va putea încasa până la 9.000 de lei, sumă la care se vor adăuga şi bonusuri, în funcţie de conţinutul de zahăr determinat la recepţia sfeclei.
Prefinanțare pentru semințe, erbicidare și îngrășăminte
Sprijinul financiar oferit agricultorilor nu este singurul avantaj de care vor beneficia cultivatorii de sfeclă. Astfel, pentru contractele încheiate pe 2012, Fabrica de Zahăr BOD şi Fabrica de Zahăr LUDUŞ se angajează să prefinanţeze şi sămânţa de sfeclă, erbicidele şi îngrăşămintele necesare pentru înfiinţarea culturii, iar, la recoltare, fabrica va asigura încărcarea şi transportul sfeclei de la locul de depozitare.
Statul subvenționează cultivarea sfeclei de zahăr cu 2.770 lei/ hectar
Cultivatorii de sfeclă care vor încheia contracte ferme cu fabricile trebuie să ştie că acestea se angajează să plătească un preț foarte avantajos pentru fiecare tona de sfeclă predată, comparativ cu celelalte culturi agricole. Suplimentar față de prețul de bază, fabricile vor acorda un bonus pentru fiecare tonă de sfeclă predată cultivatorilor care obțin producții de peste 40 de tone pe hectar. Spre exemplu, un cultivator care livrează fabricilor o cantitate de 40 de tone de sfeclă poate încasa de la fabrici 6.320 de lei, sumă la care se adaugă subvenţia de circa 2.770 de lei pe hectar. Vorbim aşadar de un total de 9.000 de lei, ce poate fi încasat de un cultivator, de pe un hectar de sfeclă. De menţionat este faptul că, în 2011, Fabrica de Zahăr BOD a dat un preţ avantajos cultivatorului pe tona de sfeclă.
Contractele pentru sfecla de zahăr sunt încheiate anual între fabrică şi cultivator, iar agenţii zonali ai fabricii se vor deplasa personal la fiecare cultivator acasă, pentru a încheia aceste contracte şi pentru a distribui acestora sâmânţa, erbicidele şi îngrăşămintele necesare.
Fabrica de Zahăr BOD a achiziţionat recent două instalaţii de mare capacitate, ce curăţă sfecla de zahăr de pământ şi impurităţi şi o încarcă în mijloace de transport, direct din câmp, de la drum accesibil mijloacelor de transport. În prezent, numai Fabrica de Zahăr BOD şi Fabrica de Zahăr LUDUŞ posedă astfel de instalaţii, ce reduc foarte mult procentul de pământ şi impurităţi transportat în fabrică, uşurând astfel munca şi cheltuielile cultivatorilor.
Reamintim că agricultorii care cultivă sfeclă de zahăr pe o suprafaţă de teren mai mare de 0,3 hectare, încheie contracte cu Fabrica de Zahăr BOD şi declară cultura la APIA beneficiază de o subvenţie de circa 2.770 de lei pe hectar.
Fabrica de Zahăr BOD, din judeţul Braşov a fost construită şi pusă în funcţiune în 1889 şi a funcţionat neîntrerupt timp de 121 de campanii de procesare a sfeclei de zahăr. În prezent, fabrica este una dintre cele 4 din ţară care mai produc zahăr din sfeclă şi este singura cu capital românesc. În ultimii ani, fabrica a fost retehnologizată şi modernizată, iar, în urma programului de investiţii iniţiat, în următorii 2 ani, capacitatea de procesare a fabricii va creşte, de la capacitatea actuală de 2.000 de tone sfeclă procesată în 24 de ore, la numai puţin de 3.000 de tone.
Cei care doresc să încheie contracte cu Fabrica de Zahăr BOD şi să beneficieze de toate aceste avantaje pot lua legătura cu fabrica, zilnic, de luni până vineri, la numărul de telefon 0268.283.469, interior 116 (Serviciul Agricol). Deasemenea, pentru declararea culturii în vederea obţinerii subvenţiilor, agricultorii se pot adresa APIA, la numărul de telefon 0258.830.650/ 0258.830.651/ 0258.832.206 sau pe adresa de email: apia.alba@ apia.org.ro. Sediul APIA Alba este pe strada Moţilor, nr. 112, Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Barbulescu sorin
vineri, 25.11.2011 at 08:22
in Dambovita cu cine luam legatura sa incheiem un contract pentru a cultiva sfeclea dezahar
florin
luni, 02.12.2013 at 23:11
buna ziua ma numesc Stefan Florin . vin cu o rugaminte la dumneavoastra daca vreti si daca puteti sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de iarna ca toti oamenii. Ma gandesc ca vin sarbatorile de iarna iar noi nu avem ce pune pe masa . tata nu lucreaza doar mama, si lucreaza la matura pe strada in frig si ger pentru 500 de lei pe luna, iar din banii acestia mama trebuie sa plateasca datoriile la oamenii care ne dau bani pe datorie si la magazinele care ne dau de mancare pe datorie iar noi numai ramanem cu nimic. Tata a picat intr-o depresie din cauza neajunsurilor, a fost la spital iar acum are pensie pe caz de boala, si are o pensie de 150 de lei. eu sunt la liceu, ma duc in fiecare zi la scoala fara mancare, fara nimic, cand vin acasa daca e de mancare mananc, daca nu, nu/ mergem la magazin sa ne dea pe datorie. Apa a dat-o in judecata pe mama ca nu a mai platit-o de foarte mult timp si are de dat 18 milioane de lei vechi, si nu avem de unde. iar din cauza asta tata a intrat in depresie si are pensie pe caz de boala. Nici nu vreau sa ma gandesc ca vin sarbatorile de iarna pentru ca nu avem nici macar un cozonac sa punem pe masa. va rog sa ma credeti. va cer ajutorul ca sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa punem si noi ceva de sarbatori pe masa. va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin care ne mai ajuta si dansul din cand in cand.va rugam va rugam din tot sufletul sa ne ajutati cum puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de iarna ca orice om.Dumnezeu sa va binecuvinteze si multa sanatate celor ce citesc. va las numarul meu de telefon sa ma sunati daca vreti sa ma ajutati 0731806200 va multumesc