Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Păduri urbane la Alba Iulia. Unde va planta primăria copaci, cu bani din PNRR. Locații aprobate în Consiliul Local

alba iulia, cetate

Publicat

Alba Iulia va avea ”păduri urbane” pe o suprafață totală de 6.400 de metri pătrați. Locațiile unde vor fi plantați copaci sau arbuști și datele investiției au fost aprobate de Consiliul Local, în ultima ședință din mai.

Sunt propuse cinci amplasamente, dintre care două în centrul municipiului, una în zona Cetate-Schit, una în cartierul Gheorghe Șincai și alta în Pâclișa.

Păduri urbane la Alba Iulia. Finanțarea

Pentru amenajarea pădurilor urbane, Municipiul Alba Iulia solicită 362.014,45 lei cu TVA din fonduri PNRR. Va suporta chetuielile neeligibile ale proiectului și cele de mentenanță a investiției pentru cel puțin 10 ani.

Durata de realizare este de 23 luni, pregătire teren și înființare plantație în primul an, întreținere plantație în anul doi și trei.

Banii sunt acordați prin PNRR pentru crearea de suprafețe acoperite de vegetație forestieră, care sunt situate în zonele urbane și periurbane.

Aceste păduri urbane se vor înființa folosind o vastă diversitate de arbori și arbuști din specii native și vor avea densități mari, astfel încât să se constituie în “plămâni verzi”.

Vor aduce beneficii multiple, precum purificarea aerului, reducerea zgomotului, stocarea carbonului, conservarea peisajului, reducerea temperaturii aerului, reducerea anxietății și implicit îmbunătățirea sănătății publice.

Finanțarea este acordată în cadrul apelului de proiecte: „Campania națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane” pentru Subinvestiția I.1.C. „Crearea de păduri urbane”.

Noi parcuri și zone verzi la Alba Iulia. Proiect pentru un parc de 9 hectare, în zona de Nord a municipiului

Păduri urbane la Alba Iulia. Locații

Au fost aprobate următoarele locații pentru plantare de copaci sau arbuști în municipiu, prin intermediul finanțării PNRR:

Amplasament 1: “La Recea”/ Pâclișa

Suprafața care urmează să fie plantată este de 2.339 mp, pe un teren de 45.418 mp, unde va fi construită Sala polivalentă, la Pâclișa.

se învecinează:

  • pe latura de est cu cartierul rezidențial “La Recea”
  • pe latura de nord cu Baza sportivă ‘Constructorul’
  • pe latura de vest cu terenuri aflate în proprietate privată
  • pe latura de sud cu limita extravilanului al UAT Alba Iulia

În prezent, terenul este o ” pășune cu vegetație crescută în mod necontrolat”, potrivit documentației primăriei.

Terenul propus pentru împădurire are forma optimă pentru o plantație cu rol de centură verde, având o lungime de aproximativ 140 m și o lățime de 20 m. Plantarea unei păduri urbane în această zonă pe direcția vântului dominant va putea crea o barieră de vegetație ce va proteja viitoarea Sală Polivalentă și terenurile de sport, existând astfel o compatibilitate funcțională ridicată între cele două funcțiuni, potrivit sursei citate.

Amplasament 2: strada Morii, centru, zona restaurant chinezesc

– 470 mp pentru plantare (din total teren 887 mp)

Terenul se află la intersecțiile străzilor Morii șu Petru Dobra.

Se învecinează:

  • pe latura de est cu strada Morii
  • pe latura de nord cu strada Petru Dobra și Școala Postliceală Sanitară
  • pe latura de vest cu strada Petru Dobra
  • pe latura de sud cu strada Morii

”Are o formă triunghiulară și este utilizat ca spațiu verde (scuar), fără a putea găzdui o funcțiune recreativă, din lipsa unui mobilier urban sau a unei vegetații mai diversă.

Vegetația prezentă este alcătuită din Tilia tomentosa (tei) și Betula Pendula (mesteacăn) și Prunus Cerasifera Nigra (Corcoduș roșu).

Din lipsa arborilor pe restul suprafeței, terenul se degradează în prezența temperaturilor ridicate. Acesta devine neutilizabil în această perioadă. Acest spațiu are în proximitate locuri de parcare aflate în domeniul public, pe toate cele 3 laturi.

Terenul propus pentru împădurire are forma optimă pentru o pădure urbană de mici dimensiuni cu rol de reducere a efectelor schimbărilor climatice și reducere a poluării în climatul urban. În miljocul scuarului, pe suprafața rămasă plantată se va putea realiza un spațiu public permeabil cu mobilier urban, cu rol de spațiu de așteptare în proximitatea Școlii Vasile Goldiș”, se arată în documentație.

Amplasament 3: str. Consiliul Europei, centru

– 149 mp suprafață de plantat din teren de 304 mp

se învecinează:

  • pe latura de est cu Blocul 31C de pe Strada Ardealului
  • pe latura de nord cu Blocul 31C de pe Strada Ardealului
  • pe latura de vest cu strada Consiliului Europei
  • pe latura de sud cu strada Nicolae Titulescu

”În prezent este utilizat ca spațiu verde (scuar), fără a putea găzdui o funcțiune recreativă, din lipsa unui mobilier urban sau a vegetației.

La limita vestică a acestui spațiu se află un punct de colectare selectivă a deșeurilor, îngropat. La est, pe calcanul blocului 31C de pe strada Ardealului se află o pictură murală ce purifică aerul, cu tematica de a aduce natura înapoi în orașe.

Aceste proximități sunt compatibile cu crearea unei păduri urbane ‘de buzunar’ ce va putea pune în valoare aceste obiective”, potrivit primăriei.

Amplasament 4: Bd. Transilvaniei (zona Cetate spre Schit)

– 980 mp suprafață pentru plantare din teren de 1610 mp

Se învecinează:

  • pe latura de est cu strada Fântânele
  • pe latura de nord cu Bulevardul Transilvaniei
  • pe latura de vest cu strada Iederei
  • pe latura de sud cu calea de acces spre terenurile aflate în proprietate privată

”În prezent, terenul este utilizat ca spațiu verde (scuar). Vegetația prezentă este alcătuită din Tilia tomentosa (tei) și Abies Alba (brad argintiu), dispuse doar pe latura de nord, în proxmitatea trotuarului.

Din lipsa arborilor pe restul suprafeței, terenul se degradează în prezența temperaturilor ridicate, iar acesta devine neutilizabil în această perioadă.

Terenul propus pentru împădurire are forma optimă pentru o pădure urbană de mici dimensiuni cu rol de reducere a efectelor schimbărilor climatice și reducere a poluării în climatul urban. Acesta are o orientare propice, pe direcția vânturilor dominante, astfel poate acționa și ca o barieră de vegetație”, se arată în documentație.

Amplasament 5: str. Gheorghe Șincai

2514 mp suprafață de plantare din teren de 4067 mp (trei loturi de 993, 993 și 2081 mp)

Se învecinează:

  • pe latura de est cu imobil CF nr. 112342
  • pe latura de nord cu imobil CF nr. 112342
  • pe latura de vest cu Strada Gheorghe Șincai
  • pe latura de sud cu Centrul Multicultural Gheorghe Șincai

”Este un teren viran, lipsit de o utilizare, ce prezintă o vegetație scundă crescută necontrolat și diverse împrejmuiri improvizate. În zonă se dezvoltă la momentul actual un centru multicultural și un ansamblu de locuințe sociale.

Pădurea urbană nou creată va putea funcționa ca un spațiu verde necesar pentru recreație în acest pol cultural aflat în curs de dezvoltare” – potrivit reprezentanților primăriei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Mircea

    miercuri, 05.06.2024 at 21:15

    Cu precizarea sa nu se planteze direct uscați pentru foc copacii rrspectivi ca cei plantati pe Tudor Vladimirescu aproape de podul peste Ampoi peste drum de bisericuta de lemn in fata la AMECS si cabinetul veterinar.

  2. pilu

    miercuri, 05.06.2024 at 23:06

    Bună idee. Dar dacă materialul săditor provine din aceiaşi sursă ca mestecenii plantaţi pe latuira nordică a Cetăţii, vom avea câtva timp o pădure de uscături. Cu replantări în fiecare an. Că de sunt bani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax