Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Parlamentarii de Alba, între Ziua Ardelenilor și combaterea ambroziei. La ce inițiative s-au lipit, în lipsa proiectelor proprii


Publicat

parlamentari

Decembrie 2016. Rezultatul alegerilor parlamentare la Alba a stârnit euforie de o parte, în tabăra PNL, dar și furie de cealaltă parte, la PSD. Prin algoritmul de repartizare a funcțiilor, PNL a primit patru deputați și un senator, pe când PSD, la un număr sensibil mai mic de voturi, doar un deputat și un senator, restul de voturi fiind repartizat în alte județe.

Lacrimi și promisiuni au curs în acele zile, după proaspăta campanie electorală, în timpul căreia candidații au promis tot ce se putea promite, de la susținere pentru proiecte locale, infrastructură și până la aspecte generale, care țin de principii politice. Aproape de mijlocul mandatului, rezultatele ”muncii” celor șapte parlamentari de Alba, indiferent de partid, pot fi considerate modeste, cel puțin în raport cu așteptările. 

Pentru a bifa activități, majoritatea  parlamentarilor de Alba ”s-au lipit” de diferite inițiative legislative legate de domenii care le sunt absolut străine. Prin simpla semnătură pe documentee respective, aceștia au devenit ”inițiatori”. Acordarea celui de-al 13-lea, ba chiar și a celui de-al 14-lea salariu, combaterea antiromânismului dar și a ambroziei, sau modul în care se intonează imnul național, reprezintă doar câteva preocupări legislative ale aleșilor de Alba.

Aproape toți au ținut să își lege numele de propuneri cu privire la instituirea unor sărbători naționale: Ziua Ardelenilor, Ziua Națională a Meseriilor sau Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti.

Unii au fost foarte ”discreți”, aproape inexitenți, necunoscuți chiar și în județul Alba, pe când alții au fost foarte activi în emisiunile de televiziune ale posturilor centrale. Rezultatele activității lor sunt însă nule pentru nivelul local.

Sorin Bumb – PNL

Sorin Bumb și-a pus semnătura pe 76 de propuneri legislative. Printre cele mai ”exotice”, am putea aminti o propunere legislativă privind posibilitatea societăţilor comerciale cu capital integral privat de a acorda al 13-lea şi al 14-lea salariu (la care a marșat un alt deputat de Alba, Claudiu Răcuci), una despre intonarea imnului național, dar și o lege ”antibirocrație”. Alături de alți doi deputați de Alba, Corneliu Olar și Florin Roman, Bumb a semnat o propunere legislativă de înființare a unui Muzeu al Centenarului și una pentru desemnarea zilei de 15 mai drept Ziua Ardelenilor.

Corneliu Olar și Sorin Bumb au semnat, alături de aleși din toate partidele, o propunere legislativă care are drept scop ”combaterea antiromânismului”. ”Fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antiromânești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi” se arată în forma inițială a legii, aflată în prezent la Senat.

Luari de cuvânt: 52 (în 41 sedinte)
Declaratii politice: 30 (din care 17 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinta)
Propuneri legislative initiate: 76, din care 5 promulgate legi
Întrebari si interpelari: 100
Motiuni: 13

Este în grupul de prietenie cu Regatul Norvegiei și Republica Populară Chineză.

Corneliu Olar – PNL

Deputatul Corneliu Olar nu se dezminte nici el în ceea ce privește inițiativele legislative. Pe lângă cele semnate împreună cu Sorin Bumb, acesta a depus o inițiativă privind interzicerea temporară a exportului de lemn de foc, aflată în prezent pe ordinea de zi, un proiect pentru o așa-numită Autostradă a Unirii, care ar trebui să lege Iaşiul de Târgu Mureş și una pentru stabilirea unei Zile Naționale a Meseriilor.

Olar a depus și propuneri mai apropiate de cei care l-au trimis în Parlament, de exemplu aceea pentru ”acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”.

Luari de cuvânt: 79 (în 62 sedinte)
Declaratii politice: 27 (din care 12 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinta)
Propuneri legislative initiate: 75, din care 3 promulgate legi
Întrebari si interpelari: 34
Motiuni: 13

Este membru al grupurilor de prietenie cu Malta și Italia și are trei cabinete parlamentare: la Alba Iulia, la Cîmpeni și la Horea (comună unde a fost primar).

Florin Roman – PNL

Florin Roman și-a făcut un renume de ”cel mai activ parlamentar din Alba”, mai ales din cauza prezenței sale în emisiunile televiziunilor centrale, unde a vorbit în numele PNL. De asemenea, datorită vizibilității pe are și-a construit-o atent prin diferite tehnici (mai bune sau mai puțin bune) de marketing politic. La capitolul activitate, Roman bifează 88 de inițiative legislative. Printre acestea, unele controversate: codul administrativ care prevede indemnizații pentru limita de vârstă a primarilor, dar și proiectul legat de interzicerea amplasarii radarelor de poliție în locuri ascunse, ambele atacate la Curtea Constituțională a României.

De asemenea, acesta a contribuit și la legea privind combaterea ambroziei, o plantă care crește liberă pe terenurile virane și provoacă alergii. O lege pe care nici o primărie nu o respectă.

O altă lege controversată, inițiată de Roman, a fost aceea prin care dacă cineva refuza un loc de muncă, își pierdea dreptul la ajutor social. Legea a fost respinsă definitiv. De asemenea, a semnat și el inițiativa privind o Zi a Ardelenilor în data de 15 mai,

Luari de cuvânt: 208 (în 91 sedinte)
Declaratii politice: 29 (din care 13 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinta)
Propuneri legislative initiate: 88, din care 6 promulgate legi
Întrebari si interpelari: 116
Motiuni: 14

Este membru în grupurile de prietenie cu Sultanatul Oman și Franța.

Claudiu Răcuci – PNL

La polul opus față de Roman, Claudiu Răcuci este mult mai puțin vizibil. ”S-a lipit” la 47 de inițiative legislative, din care una a devenit lege. Cele mai multe sunt legate de modificări fiscale ale legislației.

Luari de cuvânt: 47 (în 47 sedinte)
Declaratii politice: 46 (din care 45 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinta)
Propuneri legislative initiate: 49, din care 1 promulgata lege
Întrebari si interpelari: 104
Motiuni: 12

Este membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Bosnia-Herțegovina, Siria și Regatul Hașemit al Iordaniei.

Ioan Dîrzu – PSD

Singurul deputat PSD de Alba. Ioan Dîrzu, este cel mai puțin ”vorbăreț” dintre aleșii locali, cu doar 43 de luări de cuvânt. Are însă un număr foarte mare de inițiative legislative semnate, din care 16 au ajuns legi. Ioan Dîrzu s-a axat pe legislația în domeniul agriculturii și al creșterii animalelor. Printre acestea, și o inițiativă privind stabilirea unei Zile Naționale a Produselor Agroalimentare Românești și una privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice.

Luari de cuvânt: 43 (în 34 sedinte)
Declaratii politice: 28 (din care 11 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinta)
Propuneri legislative initiate: 83, din care 16 promulgate legi
Întrebari si interpelari: 108
Motiuni: 1

Este membru al grupurilor de prietenie cu Canada, Spania și Austria.

Alexandru Pereș – PNL 

Alexandru Pereș este cel mai vechi parlamentar de Alba. Cu toate acestea, activitatea lui vizibiă este nesemnificativă. În actuala legislatură și-a pus semnătura pe 19 inițiative legislative, printre care unele legate de abatorizarea și comercializarea cărnii, de unele drepturi ale locuitorilor din Apuseni și de interzicerea exportului de lemn de foc. De asemenea, Pereș și-a descoperit și latura de ecologist și și-a pus semnătura pe o inițiativă care ține de eliminarea autovehiculelor poluante, mai vechi de 12 ani și acordarea de voucere pentru achiziția de panouri solare.

Iniţiative legislative (19)
Declaraţii politice (6)
Întrebări (37)
Interpelări (9)
Interpelări adresate Primului Ministru (6)
Luări de cuvânt în plen (20)
Moţiuni (8)

Daniel Breaz – PSD

Mai ”harnic” la semnarea de inițiative parlamentare, Daniel Breaz are în portofoliu 58 de asemenea acțiuni. Acesta s-a alăturat de cele mai multe ori principalelor proiecte promovate de grupul PSD, pe teme legate de educație, administrație și fiscalitate. Nici el nu a scăpat prilejul de a încerca să își lege numele de o zi națională, astfel încât este co-semnatar al inițiativei ”privind instituirea zilei de 11 iunie – Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti”.

Și Breaz a fost ”promovat” în postura de comunicator al partidului, fiind trimis în emisiuni de televiziune pentru a reprezenta PSD.

Iniţiative legislative (58)
Declaraţii politice (3)
Întrebări (6)
Interpelări (1)
Interpelări adresate Primului Ministru (1)
Luări de cuvânt în plen (25)
Moţiuni (1)

Promisiunile campaniei electorale ale anului 2016 au fost uitate chiar în seara alegerilor. În locul lor, parlamentarii de Alba nu au reușit să pună nimic concret, de folos județului din care au plecat. Au semnat inițiative legislative la întâmplare, generale, fără un plan serios și fără o agendă locală și au dat un sens nou ideii de vacanță parlamentară.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 21.09.2018 at 18:14

    Cea mai importanta actiune este plimbarea prin targul de ”bucate” de langa stadion.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ la Parlamentul European, cu europarlamentarul Victor Negrescu: Unde lucrează și mănâncă aleșii de la Bruxelles

Publicat

Ce face un parlamentar european, unde lucrează, unde locuiește, sau chiar unde mănâncă – sunt întrebări normale pentru cetățenii unui stat european, dar în special pentru cei din România unde rolul unui eurodeputat nu este foarte bine prezentat. 

Pentru un răspuns la întrebările de mai sus am mers la Bruxelles, la Parlamentul European, alături de eurodeputatul Victor Negrescu. 

Vezi și Salariul minim în România va ajunge la 60% din salariul mediu brut, cu 1.000 de lei mai mare. Stadiul directivei europene

În linii mari, europarlamentarii decid prin legile pe care le propun, dezbat și apoi le votează, soarta țărilor care formează Uniunea Europeană.

Mai exact, legile emise de Parlamentul European sunt aplicate în fiecare țară din UE. La cinci ani, cetățenii statelor din Uniune sunt chemați la urne pentru a-și alege eurodeputații, însă activitatea acestora este sumar explicată votanților.

Din această cauză alegerile europarlamentare sunt ținute ”pe repede înainte”, iar din partea României, din cei 33 de europarlamentari parte din ei pot fi slab pregătiți.

Ce fac europarlamentarii la Bruxelles

La Bruxelles, în funcție de nivelul de activitate pe care îl desfășoară europarlamentarii pot opta pentru apartamente, sau camere de hotel, costurile de cazare fiind suportate de UE.

Victor Negrescu este vicepreședinte în comisia pentru cultură și educație și membru în comisia pentru bugete și afaceri constituționale, dar mai face parte și din alte comisii.

În mare parte a timpului, activitatea unui eurodeputat se desfășoară în cadrul clădirii Parlamentului European, în săli de ședință, săli de comisii sau subcomisii, unde dezbat și negociază amendamente.

Însă, odată pe lună merg la Strasbourg pentru circa o săptămână, unde se votează legile.

Unde mănâncă de obicei

Mâncarea este mai ieftină, cu un euro sau doi în cantina Parlamentului European, spune Victor Negrescu. Dacă au timp, între două sesiuni de discuții și comisii, europarlamentarii pot mânca la cantina instituției.

De la supe, fripturi, mâncare vegetariană, sau deserturi, totul se găsește la cantina parlamentului. De asemenea, aceștia pot opta pentru mâncarea restaurantelor din zona instituției, însă prețurile acolo sunt mai ridicate decât la cantină.

Fiecare europarlamentar cu biroul său

Europarlamentarii pot avea consilieri, iar Negrescu are doi. Consilierii lucrează în birou cu el și se ocupă de agenda acestuia, de la programari de întâlniri și până la a-i reaminti ce mai are de făcut într-o zi de lucru.

Fiecare europarlamentar are biroul său, unde își desfășoara activitatea în afara ședințelor sau a sesiunilor de dezbatere. În mare parte activitatea se împarte fie în birou, fie în sălile de ședință.

Europarlamentarii pe care cetățenii României îi votează apoi îi trimit la Bruxelles au o singură misiune: cea de a face, dezbate și vota legi, legi care vor influența modul în care statele Uniunii Europene își continuă parcursul european.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte la proba scrisă la alegere – geografie, logică, psihologie, economie, sociologie, filosofie

Publicat

examen

Ministerul Educației a pus la dispoziția liceenilor noi modele de subiecte pentru examenul de Bacalaureat 2022.

Proba la alegere în funcție de profil și specializare va fi în 22 iunie. Primele rezultate vor fi cunoscute în 1 iulie.

Vezi și BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte pentru examenul de anul viitor, publicate de Ministerul Educației

Absolvenții liceelor cu profil Umanist, specializările Filologie și Științe sociale, pot alege între Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie și Filosofie.

MODELE de SUBIECTE BACALAUREAT 2022 – proba la alegere, pe discipline:

GEOGRAFIE

Model SUBIECT Geografie Bacalaureat 2022

Model BAREM Geografie Bacalaureat 2022

ECONOMIE

Model SUBIECT Economie Bacalaureat 2022

Model BAREM Economie Bacalaureat 2022

FILOSOFIE

Model SUBIECT Filosofie Bacalaureat 2022

Model BAREM Filosofie Bacalaureat 2022

LOGICĂ

Model SUBIECT Logică Bacalaureat 2022

Model BAREM Logică Bacalaureat 2022

PSIHOLOGIE

Model SUBIECT Psihologie Bacalaureat 2022

Model BAREM Psihologie Bacalaureat 2022

SOCIOLOGIE

Model SUBIECT Sociologie Bacalaureat 2022

Model BAREM Sociologie Bacalaureat 2022

Vezi și MODELE de SUBIECTE pentru BACALAUREAT 2021: TOATE testele de antrenament și baremele publicate de Ministerul Educației

Calendar BACALAUREAT 2022

Sesiunea iunie – iulie 2022:

23 – 27 mai 2022 – Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

27 mai 2022 – Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

6 – 8 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

8 – 9 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

9 – 10 iunie 2022 – Evaluarea competențelor digitale – proba D

13 – 15 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

20 iunie 2022 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

21 iunie 2022 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

22 iunie 2022 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

23 iunie 2022 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

27 iunie 2022 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00—18:00

28 – 30 iunie 2022 – Rezolvarea contestațiilor

1 iulie 2022 – Afișarea rezultatelor finale

Vezi BACALAUREAT 2021: Modele de subiecte publicate de Ministerul Educației. Variante de pregătire

BACALAUREAT 2022 calendar examen

Sesiunea august – septembrie 2022:

18 – 25 iulie 2022 – Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

16 august 2022 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

17 august 2022 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

18 august 2022 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

19 august 2022 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

22 – 23 august 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

24 august 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

25 august 2022 – Evaluarea competențelor digitale – proba D

26 și 29 august 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

31 august 2022 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)

1 – 2 septembrie 2022 – Rezolvarea contestațiilor

3 septembrie 2022 – Afișarea rezultatelor finale

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Asfaltări la preț umflat într-o comuna din Alba. Fostul primar și trei angajați trimiși în judecată

Publicat

Fostul primar al comunei Meteș, alături de alți trei angajați au fost dați în judecată de actuala conducere a primăriei pentru recuperarea unei sume mari de bani. 

Mai exact este vorba despre peste 160.000 de lei, bani, care au fost dați de primărie pentru o asfaltare făcută în Lunca Ampoiței, în anul 2013, a explicat pentru alba24.ro, primarul Daniel Sânzâiana. 

Atunci, fostul primar, Traian Nicolae, alături de alți trei angajați ai primăriei cu funcții de decizie, Nicoale Hărăguș, Nicoleta Hărăguș și Paraschiva Gavrilă, ar fi calculat prețul total al lucrării la un indice greșit.

Adică, potrivit actualului primar, Daniel Sânzâiană, aceștia au plătit mai mult pentru asfaltare. Problema a fost descoperită în 2014 de către Curtea de Conturi, iar de atunci s-au desfășurat mai multe procese pe diferite instanțe de judecată.

Acum, Primăria Meteș i-a acționat în instanță pe cei patru și cere ca aceștia să plătească 160.615,52 lei, din care jumătate din sumă este valoarea lucrării, iar restul sumei reprezintă penalități.

Momentan, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Alba, în data de 3 decembrie, însă nu a primit un prim termen de judecată.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

O nouă materie pentru elevii din ciclurile primare și gimnaziale din anul școlar viitor. Legea, la vot final în Parlament

Publicat

O nouă materie ar putea fi introdusă, începând din anul școlar 2022-2023, în școlile din țară. Este vorba despre educația pentru mediu, o disciplină ce ar urma să fie predată elevilor din ciclurile primare și gimnaziale.

Un proiect de lege în acest sens este în dezbateri la Senat și va ajunge în curând la vot final. Inițiatorii actului normativ susțin că este recomandat ca educația pentru mediu să fie studiată încă din clasele primare ”întrucât la această vârstă copiii percep mediul mai mult instinctiv, natural, urmând ca în celelalte cicluri școlare să compartimenteze informațiile pe teme, să identifice probleme și soluții”.

Dacă va fi aprobat, proiectul va modifica din nou Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, prin introducerea în curriculumul național pentru învățământul primar și gimnazial a competențelor de mediu.

Noi materii deja introduse pentru anul școlar 2022-2023

Reamintim că începând cu anul școlar 2022-2023 au fost deja introduse două noi materii: Educație Financiară și Educație Juridică. Vor fi predate în cadrul orei de Antreprenoriat, pe care elevii o aveau deja cuprinsă în programa școlară.

Curriculumul național pentru învățământul primar și gimnazial se axează pe 8 domenii de competențe-cheie care determină profilul de formare a elevului:

– competențe de comunicare în limba română și în limba maternă, în cazul minorităților naționale;

– competențe de comunicare în limbi străine;

– competențe de bază de matematică, științe și tehnologie;

– competențe digitale de utilizare a tehnologiei informației ca instrument de învățare și cunoaștere;

– competențe sociale și civice;

– competențe antreprenoriale, financiare și juridice

– competențe de sensibilizare și de expresie culturală;

– competența de a învăța să înveți.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate