Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Parlamentarii de Alba, între Ziua Ardelenilor și combaterea ambroziei. La ce inițiative s-au lipit, în lipsa proiectelor proprii


Publicat

parlamentari

Decembrie 2016. Rezultatul alegerilor parlamentare la Alba a stârnit euforie de o parte, în tabăra PNL, dar și furie de cealaltă parte, la PSD. Prin algoritmul de repartizare a funcțiilor, PNL a primit patru deputați și un senator, pe când PSD, la un număr sensibil mai mic de voturi, doar un deputat și un senator, restul de voturi fiind repartizat în alte județe.

Lacrimi și promisiuni au curs în acele zile, după proaspăta campanie electorală, în timpul căreia candidații au promis tot ce se putea promite, de la susținere pentru proiecte locale, infrastructură și până la aspecte generale, care țin de principii politice. Aproape de mijlocul mandatului, rezultatele ”muncii” celor șapte parlamentari de Alba, indiferent de partid, pot fi considerate modeste, cel puțin în raport cu așteptările. 

Pentru a bifa activități, majoritatea  parlamentarilor de Alba ”s-au lipit” de diferite inițiative legislative legate de domenii care le sunt absolut străine. Prin simpla semnătură pe documentee respective, aceștia au devenit ”inițiatori”. Acordarea celui de-al 13-lea, ba chiar și a celui de-al 14-lea salariu, combaterea antiromânismului dar și a ambroziei, sau modul în care se intonează imnul național, reprezintă doar câteva preocupări legislative ale aleșilor de Alba.

Aproape toți au ținut să își lege numele de propuneri cu privire la instituirea unor sărbători naționale: Ziua Ardelenilor, Ziua Națională a Meseriilor sau Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti.

Unii au fost foarte ”discreți”, aproape inexitenți, necunoscuți chiar și în județul Alba, pe când alții au fost foarte activi în emisiunile de televiziune ale posturilor centrale. Rezultatele activității lor sunt însă nule pentru nivelul local.

Sorin Bumb – PNL

Sorin Bumb și-a pus semnătura pe 76 de propuneri legislative. Printre cele mai ”exotice”, am putea aminti o propunere legislativă privind posibilitatea societăţilor comerciale cu capital integral privat de a acorda al 13-lea şi al 14-lea salariu (la care a marșat un alt deputat de Alba, Claudiu Răcuci), una despre intonarea imnului național, dar și o lege ”antibirocrație”. Alături de alți doi deputați de Alba, Corneliu Olar și Florin Roman, Bumb a semnat o propunere legislativă de înființare a unui Muzeu al Centenarului și una pentru desemnarea zilei de 15 mai drept Ziua Ardelenilor.

Corneliu Olar și Sorin Bumb au semnat, alături de aleși din toate partidele, o propunere legislativă care are drept scop ”combaterea antiromânismului”. ”Fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antiromânești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi” se arată în forma inițială a legii, aflată în prezent la Senat.

Luari de cuvânt: 52 (în 41 sedinte)
Declaratii politice: 30 (din care 17 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinta)
Propuneri legislative initiate: 76, din care 5 promulgate legi
Întrebari si interpelari: 100
Motiuni: 13

Este în grupul de prietenie cu Regatul Norvegiei și Republica Populară Chineză.

Corneliu Olar – PNL

Deputatul Corneliu Olar nu se dezminte nici el în ceea ce privește inițiativele legislative. Pe lângă cele semnate împreună cu Sorin Bumb, acesta a depus o inițiativă privind interzicerea temporară a exportului de lemn de foc, aflată în prezent pe ordinea de zi, un proiect pentru o așa-numită Autostradă a Unirii, care ar trebui să lege Iaşiul de Târgu Mureş și una pentru stabilirea unei Zile Naționale a Meseriilor.

Olar a depus și propuneri mai apropiate de cei care l-au trimis în Parlament, de exemplu aceea pentru ”acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”.

Luari de cuvânt: 79 (în 62 sedinte)
Declaratii politice: 27 (din care 12 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinta)
Propuneri legislative initiate: 75, din care 3 promulgate legi
Întrebari si interpelari: 34
Motiuni: 13

Este membru al grupurilor de prietenie cu Malta și Italia și are trei cabinete parlamentare: la Alba Iulia, la Cîmpeni și la Horea (comună unde a fost primar).

Florin Roman – PNL

Florin Roman și-a făcut un renume de ”cel mai activ parlamentar din Alba”, mai ales din cauza prezenței sale în emisiunile televiziunilor centrale, unde a vorbit în numele PNL. De asemenea, datorită vizibilității pe are și-a construit-o atent prin diferite tehnici (mai bune sau mai puțin bune) de marketing politic. La capitolul activitate, Roman bifează 88 de inițiative legislative. Printre acestea, unele controversate: codul administrativ care prevede indemnizații pentru limita de vârstă a primarilor, dar și proiectul legat de interzicerea amplasarii radarelor de poliție în locuri ascunse, ambele atacate la Curtea Constituțională a României.

De asemenea, acesta a contribuit și la legea privind combaterea ambroziei, o plantă care crește liberă pe terenurile virane și provoacă alergii. O lege pe care nici o primărie nu o respectă.

O altă lege controversată, inițiată de Roman, a fost aceea prin care dacă cineva refuza un loc de muncă, își pierdea dreptul la ajutor social. Legea a fost respinsă definitiv. De asemenea, a semnat și el inițiativa privind o Zi a Ardelenilor în data de 15 mai,

Luari de cuvânt: 208 (în 91 sedinte)
Declaratii politice: 29 (din care 13 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinta)
Propuneri legislative initiate: 88, din care 6 promulgate legi
Întrebari si interpelari: 116
Motiuni: 14

Este membru în grupurile de prietenie cu Sultanatul Oman și Franța.

Claudiu Răcuci – PNL

La polul opus față de Roman, Claudiu Răcuci este mult mai puțin vizibil. ”S-a lipit” la 47 de inițiative legislative, din care una a devenit lege. Cele mai multe sunt legate de modificări fiscale ale legislației.

Luari de cuvânt: 47 (în 47 sedinte)
Declaratii politice: 46 (din care 45 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinta)
Propuneri legislative initiate: 49, din care 1 promulgata lege
Întrebari si interpelari: 104
Motiuni: 12

Este membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Bosnia-Herțegovina, Siria și Regatul Hașemit al Iordaniei.

Ioan Dîrzu – PSD

Singurul deputat PSD de Alba. Ioan Dîrzu, este cel mai puțin ”vorbăreț” dintre aleșii locali, cu doar 43 de luări de cuvânt. Are însă un număr foarte mare de inițiative legislative semnate, din care 16 au ajuns legi. Ioan Dîrzu s-a axat pe legislația în domeniul agriculturii și al creșterii animalelor. Printre acestea, și o inițiativă privind stabilirea unei Zile Naționale a Produselor Agroalimentare Românești și una privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice.

Luari de cuvânt: 43 (în 34 sedinte)
Declaratii politice: 28 (din care 11 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinta)
Propuneri legislative initiate: 83, din care 16 promulgate legi
Întrebari si interpelari: 108
Motiuni: 1

Este membru al grupurilor de prietenie cu Canada, Spania și Austria.

Alexandru Pereș – PNL 

Alexandru Pereș este cel mai vechi parlamentar de Alba. Cu toate acestea, activitatea lui vizibiă este nesemnificativă. În actuala legislatură și-a pus semnătura pe 19 inițiative legislative, printre care unele legate de abatorizarea și comercializarea cărnii, de unele drepturi ale locuitorilor din Apuseni și de interzicerea exportului de lemn de foc. De asemenea, Pereș și-a descoperit și latura de ecologist și și-a pus semnătura pe o inițiativă care ține de eliminarea autovehiculelor poluante, mai vechi de 12 ani și acordarea de voucere pentru achiziția de panouri solare.

Iniţiative legislative (19)
Declaraţii politice (6)
Întrebări (37)
Interpelări (9)
Interpelări adresate Primului Ministru (6)
Luări de cuvânt în plen (20)
Moţiuni (8)

Daniel Breaz – PSD

Mai ”harnic” la semnarea de inițiative parlamentare, Daniel Breaz are în portofoliu 58 de asemenea acțiuni. Acesta s-a alăturat de cele mai multe ori principalelor proiecte promovate de grupul PSD, pe teme legate de educație, administrație și fiscalitate. Nici el nu a scăpat prilejul de a încerca să își lege numele de o zi națională, astfel încât este co-semnatar al inițiativei ”privind instituirea zilei de 11 iunie – Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti”.

Și Breaz a fost ”promovat” în postura de comunicator al partidului, fiind trimis în emisiuni de televiziune pentru a reprezenta PSD.

Iniţiative legislative (58)
Declaraţii politice (3)
Întrebări (6)
Interpelări (1)
Interpelări adresate Primului Ministru (1)
Luări de cuvânt în plen (25)
Moţiuni (1)

Promisiunile campaniei electorale ale anului 2016 au fost uitate chiar în seara alegerilor. În locul lor, parlamentarii de Alba nu au reușit să pună nimic concret, de folos județului din care au plecat. Au semnat inițiative legislative la întâmplare, generale, fără un plan serios și fără o agendă locală și au dat un sens nou ideii de vacanță parlamentară.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    vineri, 21.09.2018 at 18:14

    Cea mai importanta actiune este plimbarea prin targul de ”bucate” de langa stadion.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Zona de agrement de pe malul râului Mureș. Cum arată debarcaderul de la Drâmbar, la o lună de la începerea lucrărilor

Publicat

Lucrările au înaintat la debarcaderul aflat în construcție pe malul râului Mureș, în localitatea Drâmbar din comuna Ciugud. Începută în urmă cu aproape o lună, investiția de aproximativ 82.000 de euro face parte dintr-un amplu proiect pentru amenajarea unei zone de agrement, ce va include terenuri de fotbal, tenis, zone de promenadă, pescuit, campare (pentru rulote şi corturi) și de picnic.

Pe imaginile surprinse miercuri, 21 octombrie, se poate observa că muncitorii au înălțat o parte din fundațiile platformelor și au intrat cu utilajele în albia râului Mureș. 

Vezi și FOTO-VIDEO: Au început lucrările la debarcaderul de la Drâmbar – Ciugud. Cum arată șantierul pentru amenajarea zonei de agrement

Amplasamentul este situat în intravilanul comunei Ciugud, sat Drâmbar, adiacent drumului județean DJ 107, pe malul drept al râului Mureș, în zona nord-estică a Parcului Industrial din localitatea Drâmbar, iar accesul pe teren se realizează din drumul județean DJ 107.

Investiția se compune din două elemente principale din punct de vedere al localizării acestora și anume:

– un ansamblu de elemente amplasat pe malul Râului Mureș

– un ansamblu de elemente amplasat în albia minoră a Râului Mureș și pe luciul de  apă al acestuia.

Potrivit memoriului de prezentare al proiectului, lucrările de execuţie vor dura 6 luni și se vor realiza pe obiecte, în 3 etape principale și anume:

Etapa I

– realizarea lucrărilor de igienizare generală a obiectivului

– realizarea lucrărilor de sistematizare verticală generală a obiectivului

Etapa II 

– realizarea infrastructurii și suprastructurii tuturor platformelor și scărilor de acces ce constituie ansambul de elemente situate pe malul râului Mureș

Soluția constructivă adoptată pentru ansamblul de elemente situat pe malul râului Mureș presupune realizarea structurii din beton simplu / armat și finisaj din beton
elicopterizat, respectiv amprentat pe alocuri. Astfel:

– Platformele și treptele de acces vor avea infrastructura din fundații continue din beton simplu turnat monolit, elevații din beton simplu și un planșeu din beton slab armat peste umpluturi

– Platforma de acces la ponton va avea o fundație din patru piloți forați cu diametrul exterior de 50 cm, până la o adâncime de 6,00 m față de cota terenului natural, o rețea de grinzi din beton armat pentru rigidizarea acestora, două grinzi cu secțiune variabilă monolitizate odată cu realizarea platformei betonate

– Bintele de ancorare a pontonului se vor realiza din câte patru piloți forați asemeni celor anterior menționați, rigidizați, de asemenea, cu o rețea de grinzi la partea superioară de care se vor ancora ulterior școndrii de menținere la poziție

Etapa III

– realizarea și montajul ansamblului de elemente amplasat în albia minoră a Râului Mureș și pe luciul de apă al acestuia

Soluția constructivă adoptată pentru ansamblul de elemente amplasat în albia minoră a Râului Mureș și pe luciul de apă al acestuia presupune:

– Flotoare continue din beton cu un finisaj din beton elicopterizat în cazul platformei și pontonului, respectiv discontinue din beton cu un finisaj din beton elicopterizat în cazul jetelelor de acostare

– Set de cuplări laterale din oțel galvanizat

– Școndrii de menținere la poziție

– Rampă mobilă din aluminiu ce face legătura practic între cele două ansambluri de elemente

Reamintim faptul că Primăria comunei Ciugud a achiziționat, la începutul lunii iunie, prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), lucrările de construire a unui debarcader, pe malul râului Mureș, în localitatea Drâmbar. Valoarea contractului este de 397.024,68 de lei (aproximativ 82.000 de euro). Firma care va realiza construcția debarcaderului este Lincoln Plus SRL.

De asemenea, tot prin SEAP au fost achiziționate servicii de supraveghere a lucrărilor, prin diriginte de șantier construcții civile hidrotehnice edilitare și drumuri, valoarea contractului fiind de 3.500 de lei.

Vezi și FOTO: La Ciugud se va face o zonă de agrement, pe malul Mureșului. Debarcader, terenuri de fotbal și spațiu de campare

Reamintim faptul că în cadrul unui proiect cu banii europeni, derulat de comuna Ciugud prin FLAG Bazinul Mureşului, Secaşelor şi afluenţii acestora, se propune amenajarea unei zone de agrement, la Drâmbar.

Zona va include un debarcader, terenuri de fotbal, tenis, zone de promenadă, pescuit, campare (pentru rulote şi corturi) și de picnic.

FOTO Continuă amenajarea zonei de agrement de la Ciugud: Parc de rulote pe malul râului Mureș, la Drâmbar

În cadrul proiectului, opt localităţi vor beneficia de debarcadere cu ambarcaţiuni ce vor putea fi folosite în scop turistic şi nu numai. Distanţa acoperită este de peste 60 de kilometri, între Sântimbru – Alba şi Geoagiu – Hunedoara.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Motivul pentru care județul Alba conduce clasamentul incidenței cazurilor COVID. Câte teste s-au făcut până acum în alte județe

Publicat

Județul Alba a ajuns joi, 22 octombrie să aibă o incidență a cazurilor de COVID-19 de 3,37 – cel mai mare procent din țară, mai mare decât cel din București și Cluj, următoarele clasate.

Cu 96.093 de teste COVID realizate de la începutul epidemiei, Alba este unul dintre județele în care autoritățile locale se bazează foarte mult pe testarea masivă pentru a limita răspândirea virusului.

Iar numărul mare de teste ar putea fi o explicație bună pentru numărul mare de cazuri descoperite.

De altfel, creșterea semnificativă a numărului de cazuri din ultimele zile este pusă de reprezentanții Instituției Prefectului Alba și de cei ai DSP Alba tocmai pe seama numărului mare de teste.

La celălalt capăt al situației stau județe cu număr infim de teste, dar cu rată mare de pozitivare a lor.

De exemplu, în Brăila s-au efectuat marți aproximativ 70 de teste, iar miercuri au fost raportate 50 de cazuri. Deci majoritatea lor au fost pozitive.

Comparativ, de la începutul pandemiei și până în prezent, în Ilfov, județ cu un număr de populație apropiat de Alba, (353.481 vs 342.336, potrivit recensământului din 2011) s-au efectuat 22.361 de teste, din care 4.800 au fost pozitive.

La Alba s-au efectuat până în prezent 96.093 de teste din care 3.859 pozitive. La Ilfov incidenta e de 1.37 adică scenariul verde.

În Dâmbovița, la o populație de 510.287 s-au efectuat 19.107 de teste din care 5.400 au fost pozitive pentru coronavirus. Adică cam 30% din cei testați. Momentan incidența este de 1,58 în ultimele 14 zile.

Județul Prahova, populație 762.886: până în prezent s-au efecutat 32.023 teste, din care 8.224 au fost pozitive. De asemenea, s-au înregistrat 281 de decese.

Și lista poate continua: 

Județul Giurgiu – populație 267.147: 10.043 de teste, din care doar 76 în ultimele 24 de ore. 1.676 cazuri confirmate pozitiv până în prezent. Din cele 76 de teste efectuate miercuri, 24 au fost pozitive. Incidență de 1,22.

Județul Dolj – populație 660.544: 43.869 teste, 4.800 de cazuri, 201 cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidență de 1,94.

Județul Maramureș – populație 472.117: 24.659 teste efecutate până în prezent, 3.200 de cazuri, 63 în ultimele 24 de ore. Inciență de 1,55.

Județul Satu Mare – populație 336.117: 22.239 teste, 1.200 de cazuri confirmate până în prezent, 64 de cazuri raportate joi. Incidență de 1,18.

Județul Vâlcea – populație 374.240: 22.239 teste efecutate, 3.900 de cazuri confirmate, 120 în ultimele 24 de ore. Incidență de 2.36.

Județul Brașov – populație 529.906: 71.088 teste efecutate, 8.000 de cazuri pozitive de COVID-19, 127 în ultimele 24 de ore. Incidență 2,23.

Județul Covasna – populație 211.254: 22.037 de teste, 1.700 de cazuri de coronavirus, raportate până în prezent, 37 în ultimele 24 de ore. Incidență de 1,78.

Județul Argeș – populație 612.431: 48.007 teste efectuate, 6.244 de cazuri de COVID-19, 44 în ultimele 24 de ore. Incidență de 0,73, adică scenariul verde.

Cauza pentru care județul Alba ”conduce” topul incidenței cazurilor de COVID-19 din România poate fi înțeles clar prin cifre: multe teste efecutate zilnic și cazuri pozitive raportate la numărul de locuitori.

Sursă număr de locuitori pe fiecare județ în parte: wikipedia.org

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până DUMINICĂ: Se mai încălzește și vor fi câteva ploi la munte. Prognoza meteo de weekend, 23-25 octombrie

Publicat

Vremea se încălzește ușor în următoarele zile în județul Alba. Sunt anunțate temperaturi maxime de 18-19 grade Celsius, soare și nori. La munte sunt posibile ploi scurte.

Duminică se răcorește din nou.

La munte vor fi temperaturi maxime de 8-13 grade la Oașa, respectiv 12-15 grade la Arieșeni.

Vă prezentăm condiții meteo în localități din județul Alba, în perioada 23-25 octombrie:

Vineri, 23 octombrie

Alba Iulia: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de 6 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; predominant însorit

Oaşa: minime de 6 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime de 5 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 5 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 4 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; predominant însorit

Zlatna: minime de 8 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; predominant însorit

Abrud: minime de 4 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de 4 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de 4 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; predominant însorit

Sâmbătă, 24 octombrie

Alba Iulia: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; noros

Sebeș: minime de 10 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; predominant noros

Șugag: minime de 7 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; noros; mai răcoros

Oaşa: minime de 4 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; câteva averse

Aiud: minime 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; predominant noros

Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; predominant noros

Ocna Mureş: minime de 8 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; noros

Zlatna: minime de 9 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; predominant noros

Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; noros

Cîmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; noros

Arieşeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; câteva averse

Cugir: minime de 10 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; predominant noros

Duminică, 25 octombrie

Alba Iulia: minime de 10 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 10 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de 6 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; posibil aversă

Oaşa: minime de 3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; parțial însorit

Aiud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 9 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 10 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; parțial însorit

Cîmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de 5 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de 10 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Publicat

tevi gaze

România este deja pe poziția a doua în topul producătorilor de petrol și gaze din Uniunea Europeană, a declarat miercuri Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, la Conferința Anuală „Parteneriatul Strategic Româno-American în domeniul securității cibernetice”.

Potrivit acestuia, anul viitor va începe extracția gazelor din Marea Neagră, care ulterior va crește la capacitate maximă. Și centrala nucleară de la Cernavodă va ajunge să lucreze la capacitate maximă. Astfel, România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa, consideră ambasadorul.

„Rezervele sale (n.red. României) de gaze naturale din platforma Mării Negre sunt foarte însemnate! România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa de îndată ce va începe realmente extracția anul viitor și va crește ulterior la capacitate maximă, iar la Cernavodă se va putea lucra la capacitate maximă! Ce realizare uluitoare!”, a spus Zuckerman.

Acesta a amintit că pe 9 octombrie, Ministrul Economiei Virgil Popescu a inițiat un Acord Interguvernamental care prevede că Statele Unite și România vor coopera în vederea retehnologizării unui reactor și a construirii a două alte reactoare la Cernavodă. Proiectul este evaluat la aproximativ 8 miliarde de dolari. În plus față de contribuțiile din partea S.U.A, Canadei și Franței, o sumă semnificativă din conținutul acestui proiect va fi din partea României, a precizat Zuckerman.

Tot pe 9 octombrie, Banca de Import-Export a SUA (ExIm) a semnat un memorandum de înțelegere care prevede că va oferi României până la 7 miliarde de dolari finanțare pentru proiectul de la Cernavodă. Va oferi asistență financiară și U.S. International Development Finance Corporation (Banca de dezvoltare a SUA).

„Proiectul de la Cernavodă reprezintă o paradigmă a viitoarelor colaborări româno-americane pentru construirea marilor proiecte de infrastructură”, a mai afirmat ambasadorul.

Potrivit datelor Comisiei Europene, Olanda este principalul producător de gaze naturale din UE, cu 7,2 miliarde de metri cubi, în scădere de la 10,6 miliarde de metri cubi în trimestrul întâi din 2019. Pe locul doi, România a avut o producţie de 2,5 miliarde de metri cubi, în scădere cu 5%, de la 2,6 miliarde de metri cubi.

În Marea Neagră s-ar afla zăcăminte de gaze estimate la circa 200 miliarde metri cubi. Americanii de la Black Sea Oil & Gas se pregătesc deja pentru extracție, urmând ca primele cantități de gaze din perimetrul Midia să ajungă în sistemul național de transport undeva pe la mijocul anului viitor. Pentru gazele aflate la mare adâncime, din perimetrul Neptun, deciziile de investiție au întârziat foarte mult din cauza legislației nefavorabile companiilor care dețin licențele. OMV Petrom, care deține licență pentru perimetrul Neptun, alături de americanii de la Exxon, au amânat de la an la an decizia de investiții. Companiile solicită modificarea Legii Offshore, însă până acum a lipsit voința politică. Actualul Guvern spune că vrea modificare prin Parlament, însă după alegeri, când va fi schimbată actuala configurație politică.

sursa: hotnews.ro

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate