Connect with us
Advertisement

Eveniment

Parlamentarii de Alba, între Ziua Ardelenilor și combaterea ambroziei. La ce inițiative s-au lipit, în lipsa proiectelor proprii

parlamentari

Publicat

Decembrie 2016. Rezultatul alegerilor parlamentare la Alba a stârnit euforie de o parte, în tabăra PNL, dar și furie de cealaltă parte, la PSD. Prin algoritmul de repartizare a funcțiilor, PNL a primit patru deputați și un senator, pe când PSD, la un număr sensibil mai mic de voturi, doar un deputat și un senator, restul de voturi fiind repartizat în alte județe.

Lacrimi și promisiuni au curs în acele zile, după proaspăta campanie electorală, în timpul căreia candidații au promis tot ce se putea promite, de la susținere pentru proiecte locale, infrastructură și până la aspecte generale, care țin de principii politice. Aproape de mijlocul mandatului, rezultatele ”muncii” celor șapte parlamentari de Alba, indiferent de partid, pot fi considerate modeste, cel puțin în raport cu așteptările. 

Pentru a bifa activități, majoritatea  parlamentarilor de Alba ”s-au lipit” de diferite inițiative legislative legate de domenii care le sunt absolut străine. Prin simpla semnătură pe documentee respective, aceștia au devenit ”inițiatori”. Acordarea celui de-al 13-lea, ba chiar și a celui de-al 14-lea salariu, combaterea antiromânismului dar și a ambroziei, sau modul în care se intonează imnul național, reprezintă doar câteva preocupări legislative ale aleșilor de Alba.

Aproape toți au ținut să își lege numele de propuneri cu privire la instituirea unor sărbători naționale: Ziua Ardelenilor, Ziua Națională a Meseriilor sau Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti.

Unii au fost foarte ”discreți”, aproape inexitenți, necunoscuți chiar și în județul Alba, pe când alții au fost foarte activi în emisiunile de televiziune ale posturilor centrale. Rezultatele activității lor sunt însă nule pentru nivelul local.

Sorin Bumb – PNL

Sorin Bumb și-a pus semnătura pe 76 de propuneri legislative. Printre cele mai ”exotice”, am putea aminti o propunere legislativă privind posibilitatea societăţilor comerciale cu capital integral privat de a acorda al 13-lea şi al 14-lea salariu (la care a marșat un alt deputat de Alba, Claudiu Răcuci), una despre intonarea imnului național, dar și o lege ”antibirocrație”. Alături de alți doi deputați de Alba, Corneliu Olar și Florin Roman, Bumb a semnat o propunere legislativă de înființare a unui Muzeu al Centenarului și una pentru desemnarea zilei de 15 mai drept Ziua Ardelenilor.

Corneliu Olar și Sorin Bumb au semnat, alături de aleși din toate partidele, o propunere legislativă care are drept scop ”combaterea antiromânismului”. ”Fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antiromânești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi” se arată în forma inițială a legii, aflată în prezent la Senat.

Luari de cuvânt: 52 (în 41 sedinte)
Declaratii politice: 30 (din care 17 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinta)
Propuneri legislative initiate: 76, din care 5 promulgate legi
Întrebari si interpelari: 100
Motiuni: 13

Este în grupul de prietenie cu Regatul Norvegiei și Republica Populară Chineză.

Corneliu Olar – PNL

Deputatul Corneliu Olar nu se dezminte nici el în ceea ce privește inițiativele legislative. Pe lângă cele semnate împreună cu Sorin Bumb, acesta a depus o inițiativă privind interzicerea temporară a exportului de lemn de foc, aflată în prezent pe ordinea de zi, un proiect pentru o așa-numită Autostradă a Unirii, care ar trebui să lege Iaşiul de Târgu Mureş și una pentru stabilirea unei Zile Naționale a Meseriilor.

Olar a depus și propuneri mai apropiate de cei care l-au trimis în Parlament, de exemplu aceea pentru ”acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”.

Luari de cuvânt: 79 (în 62 sedinte)
Declaratii politice: 27 (din care 12 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinta)
Propuneri legislative initiate: 75, din care 3 promulgate legi
Întrebari si interpelari: 34
Motiuni: 13

Este membru al grupurilor de prietenie cu Malta și Italia și are trei cabinete parlamentare: la Alba Iulia, la Cîmpeni și la Horea (comună unde a fost primar).

Florin Roman – PNL

Florin Roman și-a făcut un renume de ”cel mai activ parlamentar din Alba”, mai ales din cauza prezenței sale în emisiunile televiziunilor centrale, unde a vorbit în numele PNL. De asemenea, datorită vizibilității pe are și-a construit-o atent prin diferite tehnici (mai bune sau mai puțin bune) de marketing politic. La capitolul activitate, Roman bifează 88 de inițiative legislative. Printre acestea, unele controversate: codul administrativ care prevede indemnizații pentru limita de vârstă a primarilor, dar și proiectul legat de interzicerea amplasarii radarelor de poliție în locuri ascunse, ambele atacate la Curtea Constituțională a României.

De asemenea, acesta a contribuit și la legea privind combaterea ambroziei, o plantă care crește liberă pe terenurile virane și provoacă alergii. O lege pe care nici o primărie nu o respectă.

O altă lege controversată, inițiată de Roman, a fost aceea prin care dacă cineva refuza un loc de muncă, își pierdea dreptul la ajutor social. Legea a fost respinsă definitiv. De asemenea, a semnat și el inițiativa privind o Zi a Ardelenilor în data de 15 mai,

Luari de cuvânt: 208 (în 91 sedinte)
Declaratii politice: 29 (din care 13 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinta)
Propuneri legislative initiate: 88, din care 6 promulgate legi
Întrebari si interpelari: 116
Motiuni: 14

Este membru în grupurile de prietenie cu Sultanatul Oman și Franța.

Claudiu Răcuci – PNL

La polul opus față de Roman, Claudiu Răcuci este mult mai puțin vizibil. ”S-a lipit” la 47 de inițiative legislative, din care una a devenit lege. Cele mai multe sunt legate de modificări fiscale ale legislației.

Luari de cuvânt: 47 (în 47 sedinte)
Declaratii politice: 46 (din care 45 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinta)
Propuneri legislative initiate: 49, din care 1 promulgata lege
Întrebari si interpelari: 104
Motiuni: 12

Este membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Bosnia-Herțegovina, Siria și Regatul Hașemit al Iordaniei.

Ioan Dîrzu – PSD

Singurul deputat PSD de Alba. Ioan Dîrzu, este cel mai puțin ”vorbăreț” dintre aleșii locali, cu doar 43 de luări de cuvânt. Are însă un număr foarte mare de inițiative legislative semnate, din care 16 au ajuns legi. Ioan Dîrzu s-a axat pe legislația în domeniul agriculturii și al creșterii animalelor. Printre acestea, și o inițiativă privind stabilirea unei Zile Naționale a Produselor Agroalimentare Românești și una privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice.

Luari de cuvânt: 43 (în 34 sedinte)
Declaratii politice: 28 (din care 11 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinta)
Propuneri legislative initiate: 83, din care 16 promulgate legi
Întrebari si interpelari: 108
Motiuni: 1

Este membru al grupurilor de prietenie cu Canada, Spania și Austria.

Alexandru Pereș – PNL 

Alexandru Pereș este cel mai vechi parlamentar de Alba. Cu toate acestea, activitatea lui vizibiă este nesemnificativă. În actuala legislatură și-a pus semnătura pe 19 inițiative legislative, printre care unele legate de abatorizarea și comercializarea cărnii, de unele drepturi ale locuitorilor din Apuseni și de interzicerea exportului de lemn de foc. De asemenea, Pereș și-a descoperit și latura de ecologist și și-a pus semnătura pe o inițiativă care ține de eliminarea autovehiculelor poluante, mai vechi de 12 ani și acordarea de voucere pentru achiziția de panouri solare.

Iniţiative legislative (19)
Declaraţii politice (6)
Întrebări (37)
Interpelări (9)
Interpelări adresate Primului Ministru (6)
Luări de cuvânt în plen (20)
Moţiuni (8)

Daniel Breaz – PSD

Mai ”harnic” la semnarea de inițiative parlamentare, Daniel Breaz are în portofoliu 58 de asemenea acțiuni. Acesta s-a alăturat de cele mai multe ori principalelor proiecte promovate de grupul PSD, pe teme legate de educație, administrație și fiscalitate. Nici el nu a scăpat prilejul de a încerca să își lege numele de o zi națională, astfel încât este co-semnatar al inițiativei ”privind instituirea zilei de 11 iunie – Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti”.

Și Breaz a fost ”promovat” în postura de comunicator al partidului, fiind trimis în emisiuni de televiziune pentru a reprezenta PSD.

Iniţiative legislative (58)
Declaraţii politice (3)
Întrebări (6)
Interpelări (1)
Interpelări adresate Primului Ministru (1)
Luări de cuvânt în plen (25)
Moţiuni (1)

Promisiunile campaniei electorale ale anului 2016 au fost uitate chiar în seara alegerilor. În locul lor, parlamentarii de Alba nu au reușit să pună nimic concret, de folos județului din care au plecat. Au semnat inițiative legislative la întâmplare, generale, fără un plan serios și fără o agendă locală și au dat un sens nou ideii de vacanță parlamentară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 21.09.2018 at 18:14

    Cea mai importanta actiune este plimbarea prin targul de ”bucate” de langa stadion.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement