Connect with us
Advertisement

Eveniment

PAȘTE 2024: PROGRAM liturgic la Catedrala Încoronării din Alba Iulia în Săptămâna Patimilor. Semnificația slujbelor

Publicat

PAȘTE 2024. Program liturgic la Catedrala Încoronării din Alba Iulia în Săptămâna Patimilor.

În perioada 29 aprilie – 3 mai, Săptămâna Patimilor, în bisericile ortodoxe sunt oficiate slujbele numite denii. Prin acestea sunt evidenţiate momentele dramatice legate de Patimile şi Jertfa lui Hristos.

Deniile au început din seara de Florii și continuă până în Vinerea Mare.

Luni, marţi şi miercuri se oficiază Liturgia darurilor mai înainte sfinţite. În Joia Mare se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare, unită cu Vecernia. În unele mănăstiri, în Joia Patimilor are loc ritualul spălării picioarelor, care aminteste de gestul de smerenie făcut de Hristos înainte de Cina cea de Taină, care a spălat picioarele ucenicilor. În mănăstiri, stareţul este cel care spală picioarele monahilor.

În Vinerea Mare, fiind o zi aliturgică, nu se săvârşeşte Sânta Liturghie. Dimineaţa, se scoate Epitaful din Sfantul Altar şi se aşează pe o masă, în mijlocul bisericii, cu Sfânta Cruce în faţă, scoasă din Joia Mare.

Seara se oficiază slujba Prohodului Domnului, în timpul căreia se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf (o pânză ce reprezinta scena punerii în mormânt a Mântuitorului). După aceasta procesiune, preoţii aşează Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde ramane până în miercurea din ajunul Înălţării Domnului.

Duminică seara se cântă Prohodul Domnului.

Aceste slujbe sunt oficiate și la Catedrala Încoronării din Alba Iulia.

PROGRAM liturgic, Catedrala Încoronării din Alba Iulia – Săptămâna Patimilor

Luni, 29 aprilie

Sfânta și Marea Luni

  • ora 7.00-8.00 – Ceasurile III, VI, IX şi Obedniţa
  • ora 8.00-9.30 – Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfinţite
  • ora 18.00-19.15 – Denie

Marţi, 30 aprilie

Sfânta și Marea Marți

  • ora 7.00-8.00 – Ceasurile III, VI, IX şi Obedniţa
  • ora 8.00-9.30 – Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfinţite
  • ora 18.00-19.15 – Denie

Miercuri, 1 mai

Sfânta și Marea Miercuri

  • ora 7.00-8.00 – Ceasurile III, VI, IX şi Obedniţa
  • ora 8.00-9.30 – Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfinţite
  • ora 18.00-19.15 – Denie

Joi, 2 mai

Sfânta și Marea Joi/ Cina cea de Taină

  • ora 7.00-8.00 – Ceasurile III, VI, IX şi Obedniţa
  • ora 8.00-10.00 – Vecernia cu Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Vasile cel Mare
  • ora 18.00-20.30 – Denia celor 12 Evanghelii cu scoaterea Sfintei Cruci

Vineri, 3 mai

Sfânta și Marea Vineri/ Răstignirea Domnului

(Zi aliturgică și ajun)

  • ora 7.00-9.00 – Ceasurile Împărăteşti şi Obedniţa
  • ora 9.00-9.45 – Vecernia cu scoaterea Sfântului Epitaf
  • ora 18.00-21.00 – Denia Prohodului Domnului cu Procesiunea Sfântului Epitaf

Sâmbătă, 4 mai

Sfânta și Marea Sâmbătă/ Pogorârea la iad a Domnului

  • ora 7.00-7.45 – Ceasurile III, VI, IX şi Obedniţa
  • ora 7.45-10.20 – Vecernia cu Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Vasile cel Mare
  • ora 23.30-23.45 – Canonul Sâmbetei celei Mari

PROGRAM liturgic. Deniile – Săptămâna Patimilor

Luni: Biserica aduce aminte de Patriarhul Iosif, care a fost vândut de fraţii săi, în Egipt. El este o preînchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda.

Acuzat de desfrânare, ajunge în temniţă. În urma tălmăcirii unor vise, este scos din închisoare şi pus administrator peste tot Egiptul. Stăpânirea lui Iosif peste Egipt era o prefigurare a biruinţei lui Hristos asupra păcatelor lumii.

În timpul deniei de luni se face şi pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru ca nu avea rod. Este o pildă dată omului, din care trebuie să reţină că Dumnezeu este atât iubire, cât şi dreptate. Deci, la judecata de apoi, El nu doar va răsplăti, ci va şi pedepsi pe cei care nu au rodit.

Săptămâna Patimilor – Marți: pomenirea celor zece fecioare

Povestea fecioarelor “cuminţi” şi a celor “nebune”. La întâmpinarea lui Hristos, cinci fecioare L-au aşteptat cu candela plină cu ulei, iar celelalte cinci au avut candela fără ulei. Candela fără ulei reprezintă realizarea de sine în totala nepăsare faţă de ceilalţi, iar candela cu ulei reprezintă evlavia însoţită de milostenie.

Se evidențiază importanța pregătirii în vederea judecății de apoi.

Săptămâna Patimilor – Miercurea Mare

Pomenirea femeii păcătoase: în dorinţa de a i se ierta păcatele, a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului păcătos.

Miercuri este ziua în care Iuda L-a vândut pe Hristos fariserilor, pe treizeci de arginţi.

Săptămâna Patimilor – Joia Mare

Se prăznuiesc patru evenimente din viaţa Mântuitorului: Spălarea picioarelor, Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi Vânzarea şi prinderea Domnului.

Înainte de a începe Cina, Hristos a spălat picioarele tuturor. A vrut să îl facă pe Iuda să se ruşineze, iar celorlalţi să le aducă aminte de smerenie.

Le-a dat şi porunca: “Să vă iubiţi unul pe altul, precum Eu v-am iubit pe voi. Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii”.

La sfârşitul mesei aduce vorbă şi despre vânzarea Lui. Dupã puţin timp, luând pâinea a zis: “Luaţi mâncaţi”; la fel si paharul, zicând: “Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu, al Legii celei Noi. Aceasta să o faceţi întru pomenirea Mea” (Matei 26, 26-28).

După aceea, arătându-Se om, spune ucenicilor: “Întristat este sufletul meu până la moarte” (Matei 26, 38). S-a rugat în Grădina Ghetsimani cu sudoare de sânge (Luca 22, 44).

Iuda cunoştea locul şi, luând câţiva soldaţi, a venit să-L prindã. A fost prins şi dus la Ana, la Caiafa, şi în cele din urmă la Pilat. Petru s-a lepădat de trei ori de Hristos, Nu a negat că-L cunoaşte.

Specific deniei de joi seara sunt citirea celor 12 Evanghelii şi scoaterea solemnă a Sfintei Cruci în naosul bisericii. Există obiceiul ca atunci când preotul citeşte din Sfintele Evanghelii, credincioşii să aprindă lumânări şi să se aşeze în genunchi.

Săptămâna Patimilor – Vinerea Mare

Vinerea Mare este ziua de pomenire a înfricoşătoarelor Patimi ale Mântuitorului şi de mărturisire a tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul.

În această zi nu se săvârșește Liturghia. Se fac numai ceasurile împărătești care ne pun înainte nemărginita smerenie a Domnului, Crucea cea dătătoare de viață și credința tâlharului.

Seara se săvârșește Denia Prohodului Domnului, care este ultima treaptã a tânguirii pentru Hristos, înainte de Învierea Sa. Se înconjoară de trei ori biserica cu Sfântul Epitaf – semn al celor trei zile petrecute în mormânt.

Săptămâna Patimilor – Sâmbăta Mare

În Sâmbăta Mare se prăznuieşte îngroparea lui Hristos cu trupul şi pogorârea la iad pentru a ridica la viaţa veşnică pe cei adormiţi.

Sâmbăta Mare este zi de adâncă tăcere, acum Hristos coboară în adâncul iadului ale cărui porţi le va sfărâma şi îi va scoate la lumină pe cei care de la începutul lumii au murit în nădejdea vieţii veşnice şi a învierii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement