Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PASTORALA, Arhiepiscop Kovács Gergely: Avem nevoie de mesajul adevărat al Paștelor. Să ne concentrăm asupra esenței lucrurilor


Publicat

Lăudat să fie Isus!

Preacucernici confrați preoți, dragi credincioși,

Sărbătorile Pascale din anul acesta sunt deosebite. În urma pandemiei cauzate de virusul covid-19, ca în multe alte locuri din lume, și în catedrala și bisericile din arhidieceza noastră celebrările din Săptămâna Mare și cea Luminată, vor fi ținute cu ușile închise, fără prezența credincioșilor.

Cu siguranță suntem triști, incertitudinea este mare, suntem îngrijorați și ne temem. Ne temem pentru viața, visurile și planurile noastre. Îmi vine în minte în aceste momente imaginea celor doi ucenici care în dimineața zilei de Paști au pornit spre Emaus. Ucenici care au urmat glasul lui Isus, și care acum cred că totul s-a terminat. „Noi speram că el este cel care trebuia să elibereze Israelul” (Lc 24,21), spun dezamăgiți străinului care li se alătură.

Cunosc faptul că în zorii zilei aceleia femeile au găsit mormântul gol. Știu că și câțiva apostoli au fost la mormânt și au găsit totul după cum au spus femeile. Dar nu înțeleg evenimentele. Nici apostolii n-au înțeles, pentru că acestea nu s-au întâmplat după cum erau obișnuiți, întâmplări raționale după experiențe „normale”. Și înainte să ne punem întrebarea, cum au putut să fie așa de neștiutori, când Isus le spusese deja de atâtea ori că trebuie să sufere, că va muri dar a treia zi va învia din morți, să ne gândim în primul rând la noi. Pentru că știm foarte bine totul despre Cristos din evenimentele pascale, mai bine decât cei doi ucenici, dar oare înțelegem noi esența lucrurilor? Paștele ne vorbește despre Înviere!

Cei doi ucenici au sperat că Isus va elibera Israelul. Și s-au înșelat. Care este speranța noastră? Ce sperăm de la Isus? Isus nu a promis eliberarea lui Israel, ci mântuirea, Împărăția lui Dumnezeu, pacea, domnia dreptății și a iubirii, viața veșnică. Starea de urgență ne trezește în mod dureros la acea experiență a faptului că suntem vulnerabili și mici. Sentimentul neputinței „demască vulnerabilitatea noastră și lasă descoperite certitudinile false şi inutile cu care ne-am întocmit agendele, proiectele noastre, obișnuințele și prioritățile noastre” (Omilia Papei Francisc din 27 martie 2020).

Ne punem întrebarea: în ce, în cine mi-am pus încrederea până acum, pe ce mi-am fundamentat credința de până acum? Pandemia ne-a făcut să ne dăm seama că banii, numele, puterea, atașamentele nu ne oferă apărare, siguranță și viață.

Cineva se alătură ucenicilor dezamăgiți. Nu-l recunosc și nici măcar nu bănuiesc cine e. Isus le explică cu răbdare, parcurgând mai mulți kilometri. Și inima ucenicilor arde. Cineva i-a însoțit, i-a ascultat, i-a încurajat. Putem să fim siguri că are grijă și de noi: ni s-a alăturat la botez, ne conduce de-a lungul multor kilometri, pe parcursul întregii vieți; atunci când suntem triști ne mângâie. Și acum este cu noi, alături de noi – chiar și atunci când ne asemănăm cu ucenicii din Emaus și nu îl observăm, nu îl recunoaștem.

Până ce ajung se înserează, iar Isus ar merge mai departe. Le oferă libertatea, la fel cum ne-o oferă și nouă astăzi. Dar ucenicii îl opresc. Cu siguranță l-am opri și noi. În situația de față simțim o mare nevoie să participăm la liturghia din Săptămâna Mare, acum cu o siguranță deosebită, mai mare ca oricând, spunem împreună cu slujitorul lui Dumnezeu episcopul Márton Áron „nu avem alt apărător decât pe Dumnezeu” (Omilia de Rusalii, Șumuleu-Ciuc 1949). Mulți își pun întrebarea de ce nu pot să meargă în casa lui Dumnezeu tocmai în aceste momente. Ceea ce experimentăm în aceste zile este tot o posibilitate de întâlnire cu Domnul. Nu în mod obișnuit, tradițional, la fel ca până acum. L-am găsit pe Dumnezeu în cotidian, în cele mai mici părți ale vieții noastre, am experimentat prezența lui totdeauna, peste tot și în tot – tocmai prin intermediul bisericilor închise și al vieții schimbate am primit această posibilitate. A găsi esența adevărată și miezul sărbătorii, fără miros de tămâie și cântecul corului – aceasta este marea oportunitate a acestor Paște. Când totul amuțește, poate îl observăm pe Isus care ni se alătură. Pe el, care la Paște a înviat și s-a întors între noi cu promisiunea vieții veșnice, și care ne aprinde inima.

La frângerea pâini, ucenicii din Emaus îl recunosc pe Isus și încă în acea oră se reîntorc la Ierusalim, pentru a duce vestea cea bună. Nu contează că este întuneric, pornesc la drum. Pentru că le arde inima, și vor să dea mai departe această flacără. Să cerem și noi acest curaj de la Isus. Pentru aceasta avem nevoie de mesajul adevărat al Paștelor, și credința în Înviere și în Cel Înviat. Situația actuală probabil ne ajută să ne concentrăm asupra esenței lucrurilor.

Rămâi cu noi Doamne, hrănește și întărește viața și comunitatea noastră. Oferă-ne curajul de a porni, chiar și atunci când este întuneric. Ajută-ne să trăim această perioadă ca pe un timp al deciziilor. Ajută-ne în hotărârile noastre, pentru a face deosebirea între ceea ce contează și ceea ce e trecător. Să putem deosebi ceea ce este necesar de ceea ce nu este. Să ne putem îndrepta drumul vieții spre tine și spre aproapele nostru. (cf. Predica Papei Francisc 27 martie 2020).

Să fie Paștele de anul acesta pentru noi Sărbătoarea credinței arzătoare, pe care o trăim în interiorul inimii, pe care o lăsăm să strălucească, sărbătorind Învierea lui Cristos, care este cu noi în fiecare moment al vieții noastre.

+ Grigore

Arhiepiscop

sursa foto: romkat.ro

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Intervenții ale Serviciului Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș pentru îmbunătățirea stării drumurilor de la Răhău

Publicat

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a intervenit, în ultimele zile, la Răhău, în vederea evitării unor posibile probleme pe care le pot genera ploile, în condițiile în care se așteaptă venirea toamnei.

Reprezentanții Primăriei Sebeș au transmis că s-a recurs la îndreptarea drumurilor cu utilajele din dotare și la curățarea șanțurilor.

De asemenea, s-a lucrat la realizarea unor subtraversări și a unor șanțuri de scurgere.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Un nou MALL se construiește la Alba Iulia. Centru comercial pe o suprafață de 6,1 hectare.”Ancora” este un hypermarket Carrefour

Publicat

Prime Kapital și MAS REI a anunțat că pregătesc construirea celui mai mare centru comercial din județul Alba, Alba Iulia Value Centre. Noul centru comercial, care urmează modelul celor deschise deja la Roman și Zalău, va avea o suprafață totală de 19.300 mp și se află în faza de planificare.

Ancora noului Mall va fi un hipermarket Carrefour, iar deschiderea este preconizată pentru anul 2022 potrivit siteului oficial al companiei. Prime Kapital mai deține centre comerciale în Arad, București, Iași, Târgoviște, Burgas și Stara Zagora ( Bulgaria) și Gorzow (Polonia).

Suprafața totală de teren vizată pentru investiția de la Alba Iulia este în suprafață de 124.000 mp (12,4 hectare), iar construcția ar urma să fie amplasată pe circa 4-5 hectare. Comparativ, mall-ul Vivo din Cluj-Napoca (fostul Polus) se întinde pe 6,1 hectare.

Noul centru comercial va fi accesibil direct din E 81.

Prime Kapital și MAS REI  au deschis recent Roman Value Centre, care găzduiește 50 de spații comerciale pentru toate categoriile de vârstă și interese, pe o suprafață închiriabilă de aproximativ 20.000 metri pătrați și Zalău Value Centre, care este cel mai mare centru comercial din județul Sălaj.

Centrul comercial care se va construi la Alba Iulia, include un hipermarket, o galerie comercială și spații de tips trip mall, va deservi peste 160.000 de locuitori atât din municipiul Alba Iulia, cât și din localitățile din împrejurimi, generând peste 600 locuri de muncă.

Bugetul estimat pentru construcția Alba Iulia Value Centre este de 23,4 milioane euro, iar data estimată a inaugurării este anul 2022.

Centrul comercial, accesibil direct din E81, va avea o zonă de magazine cu acces din parcare, food court și galerie comercială interioară, iar ancora principală va fi un hipermarket Carrefour. În plus, vor fi amenajate 700 de locuri de parcare.

Potrivit Primăriei Alba Iulia, centrul comercial de tip Mall se va construi în zona Bărăbanț, pe un teren aflat în zona râului Ampoi. O firmă din București a solicitat și primit certificat de urbanism de la Primărie, pentru elaborarea PUZ.

Proiectul prevede construirea unui centru comercial, a unui centru wellness și amenajarea de sensuri giratorii, parcări, alei carosabile și pietonale și spații verzi. Sunt prevăzute construcții pe o suprafață de aproximativ 6,1 hectare de teren.

Firma PK Topaz SRL din București a solicitat Primăriei Alba Iulia, în data de 27 aprilie 2020, un certificat de urbanism pentru elaborare PUZ – Construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, centru wellness, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile și pietonale, reconfigurare căi de acces, semnalistică rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totemuri publicitare, amenajare spații verzi, împrejmuire teren și introducere parcelă în intravilan.

De asemenea, se dorește devierea rețelei electrice de înaltă tensiune (LEA 220 kW) și efectuarea de operațiuni cadastrale, notariale și schimbare categorie de folosință.

Terenul se află în localitatea Alba Iulia, în zona străzilor Alexandru Ioan Cuza și Fabricilor.

Potrivit PUG, terenul vizat este parțial extravilan, astfel că va trebui trecut în intravilan pentru realizarea investiției și relocată rețeaua electrică de 220 kW (liniile ar urma să fie deviate pe lângă râul Ampoi și trecute în subteran). Procedura este de durată și la această dată se efectuează procedurile de alipire a terenurilor.

Proiectul include circa 1500 locuri de parcare și amenajarea a două sensuri giratorii (unul pe strada Alexandru Ioan Cuza, celălalt pe strada Fabricilor). Proiectul ar putea însă suferi modificări.

Firma PK Topaz SRL are sediul în București, iar, potrivit termene.ro, acționarii firmei și legăturile cu alte companii sunt după cum urmează:

În același timp, pentru anul viitor este planificată și extinderea primului centru comercial de tip mall din oraș. Alba Mall se extinde cu circa 6.000 mp. Crește și numărul de locuri de parcare (285 existente, 140 propuse).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Focar de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. 14 pacienți infectați, descoperiți la testarea de miercuri

Publicat

Focar de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. Sunt 14 pacienți infectați, potrivit unor surse ale ziarului Alba24.

Pacienții centrului au fost testați conform procedurii naționale, la două săptămâni, 14 dintre teste fiind miercuri pozitive.

Deocamdată nu se știe cum s-au infectat. Autoritățile au declanșat o anchetă epidemiologică și se pare că pacienții cu boli mai grave au fost transporatați deja la spital. Ar fi vorba despre 2,3 persoane care prezintă un risc mai ridicat.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum explică europarlamentarul Rareș Bogdan eșecul PNL la primăria Alba Iulia și succesul candidatului USR PLUS, Gabriel Pleșa

Publicat

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a încercat să explice de ce liberalii au pierdut primăriile din Alba-Iulia, Timișoara și Brașov. Acesta a spus că la Alba Iulia a fost vorba despre o confuzie, pentru că ambii au fost viceprimari în mandatul lui Mircea Hava. 

„Probabil alegătorii noștri, la Alba a fost o confuzie generată tocmai de faptul că domnul Pleșa a fost viceprimarul lui Mircea Hava, primarul care a transformat complet Alba și candidatul nostru Voicu Paul a fost de asemenea viceprimar.

Deci au fost doi viceprimari. Unul preluat de USR, celălalt al nostru, care s-au bătut, a câștigat probabil datorită unei comunicări ceva mai eficiente, domnul Pleșa.

Până la urmă, sunt trei primari pierduți de noi,( nr. Alba Iulia, Timișoara și Brașov) dar s-a întors tot dreapta. Era grav pentru mine dacă pierdeam în favoarea stângii, pentru că atunci erau mutații în electorat. Nu s-a întâmplat acest lucru” a spus europarlamentarul Rareș Bogdan, invitat la Digi24.

Rareș Bogdan este originar din județul Alba, de la Ocna Mureș, unde tatăl său a condus UPSOM- cea mai importantă întreprindere din oraș și de unde s-a mutat la Cluj-Napoca.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate