Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Patronii rămân în arest, şoferii eliberaţi. Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul transportatorilor din Apuseni

Publicat

UPDATE, ora 21.40: Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât cercetarea în stare de libertate a celor patru şoferi arestaţi preventiv prin decizie a Tribunalului Alba. Este vorba despre Aurelian Bucea, Sorin Gligor, Ovidiu Bucea, Voicu Cîrja, care au fost eliberaţi din arest. Aceştia au interdicţia de a părăsi ţara.

Rămân în continuare în arest preventiv patronii Gheorghe şi Mihai Ţimonea, prin hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia.

Curtea de Apel Alba Iulia a judecat, luni, recursul formulat de doi patroni şi patru şoferi de la firmele de transport din Munţii Apuseni, arestaţi preventiv prin hotărâre a Tribunalului Alba, săptămâna trecută, cu acuzaţii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri, în dosarul decontărilor ilegale de bilete de transport. Inculpaţii au dat vina unii pe ceilalţi, patronii motivând că nu ştiau despre activitatea ilegală a şoferilor, iar conducătorii autobuzelor au dezvăluit că erau ameninţaţi de aceştia dacă nu-şi făceau planul, cu şomajul. În acest dosar se fac cercetări faţă de şapte învinuiţi din Alba şi alţi doi din Hunedoara. Alte trei persoane au fost obligate să nu părăsească ţara timp de 30 de zile.

Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au audiat, luni, şoferii arestaţi preventiv în dosarul fraudei cu bilete de călătorie din Munţii Apuseni. Aceştia au cerut să completeze declaraţiile date la Tribunal şi au susţinut că li s-a impus de către patroni realizarea unor planuri de încasări greu de pus în practică. Patronii Gheorghe şi Mihai Ţimonea – de la firmele Arieşul SA Cîmpeni şi Crişul Arieş SRL Baia de Arieş – au motivat însă că nu aveau cunoştinţă despre faptul că salariaţii colectau ilegal bilete de călătorie subvenționate.

Unul dintre şoferi, Sorin Gligor, a spus că “dacă se apropia sfârșitul lunii și nu făceam planul venea la noi și ne stresa. Eram stresați tot timpul. Am cumpărat cupoane. Era o practică în societate, pentru că altfel nu aveai cum să scoți planul. Au fost colegi care au fost trimiși în șomaj din această cauză”. Inculpatul a mai precizat că a ajuns să fie internat cu pareză pe partea dreaptă, din cauza stresului. “Faci planul, altfel pleci la muncă în Congo”, a declarat Gligor, cu referire la ce i-a spus conducerea firmei.

Un alt şofer susţine că nu a făcut totul la comanda conducerii firmei, adică patronul Mihai Ţimonea. “În 2010 aveam un plan de 1.200 de lei pentru cursa Cîmpeni  – Timișoara. Până în 2013 a crescut la 2.900 de lei. Nu se mai putea face planul în aceste condiții. Am fost stresați în ultimul hal, am avut și certuri în familie. Eram permanenți sunați de Țimonea Mihai și întrebați de ce nu facem planul. Ne teroriza”, declară şoferul Aurelian Bucea. A recunoscut că cumpăra cupoane pe care plăteau de la 5 lei la 7 lei şi banii îi lua din costul transportului de bagaje.

Voicu Cîrja, şofer pe ruta Baia de Arieș – Arad, a spus că avea plan de 2.500 de lei pe cursa dus-întors, însă a reuşit să vândă bilete de cel mult 1.300 de lei. “Am luat cupoane fie de la persoane cu handicap, fie de la alții care ni le dădeau de bunăvoie. Plăteam 6-7 lei pentru un cupon. Țimonea Gheorghe ne suna tot timpul să ne spună că trebuie să ne facem planul, altfel ne amenința că ne trimite acasă”.

Cei trei au spus că au semnat un act prin care se obligau să ia doar cupoane pentru persoanele pe care le transportau cu autobuzul.

Patronii de la Arieșul SA Cîmpeni și Crinul Arieș SRL Baia de Arieș – Gheorghe şi Mihai Ţimonea nu au dat declarații, luni, în faţa instanţei. Avocatul lor, Ioan Rus, a precizat magistraţilor însă că “nu există probe din care să rezulte că inculpații ar fi știut că angajații colectează cupoane cu încălcarea dispozițiilor legale. Toți acești șoferi au fost instruiți să nu ia cupoane decât pentru pentru persoanele care călătoresc cu autobuzul”.

Şase dintre inculpaţii în dosarul privind fapte de fraudă, prin care s-a cauzat un prejudiciu de peste 2.200.000 de euro, sunt cercetaţi în stare de arest preventiv. În 3 octombrie, în urma audierii învinuiţilor din dosarul privind faptele de fraudă, 13 dintre aceştia au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba cu propunere de punere în mişcare a acţiunii penale şi arestare preventivă pentru o perioadă de 29 zile.

Procurorii au dispus măsura preventivă a interdicţiei de părăsi ţara faţă de patru dintre inculpaţi, iar pentru ceilalţi nouă au formulat propuneri de arestare preventivă.

Tribunalul Alba a emis mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile faţă de şase dintre inculpaţi, sub aspectul comiterii infracţiunilor de înşelăciune, complicitate la înşelăciune, fals în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, iar faţă de ceilalţi a emis măsura preventivă a interdicţiei de a părăsi ţara.

De asemenea, prin ordonanță, Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, a dispus instituirea măsurilor asiguratorii, prin aplicarea sechestrului pentru sumele existente şi a popririi pentru sumele viitoare încasate de cele două societăţi comerciale cercetate, precum şi instituirea masurilor asiguratorii, prin aplicarea sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile aparținând la cinci dintre învinuiţi şi celor două societăţi comerciale, până la concurenţă sumei de 9.862.873 lei (2.216.375 euro).

Propunerea de arestare preventivă s-a aflat pe rolul Tribunalului Alba joi, pentru inculpaţii Gheorghe Ţimonea, Mihai Ţimonea şi alţi şapte angajaţi sau intermediari ai firmelor „Arieşul” SA Cîmpeni şi „Cris Arieşul” SRL Baia de Arieş.

Aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea următoarelor infracţiuni:

–  Gheorghe Ţimonea, Mihai Ţimonea şi Aurel Olar –  înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată

– Aurelian Bucea, Sorin Gligor, Voicu Cîrja, Ovidiu Bucea – complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată

– Voichiţa Doina Iovan, Sorin Nicolae Crăciun – complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Tribunalul Alba a admis propunerea parchetului şi a dispus arestarea preventivă pe o durată de 29 de zile a următorilor inculpaţi: Gheorghe Ţimonea, Mihai Ţimonea, Aurelian Bucea, Sorin Gligor, Ovidiu Bucea, Voicu Cîrja.

A respins propunerea parchetului în ceea ce îi priveşte pe  Voichiţa Doina Iovan, Sorin Nicolae Crăciun şi Aurel Olar. Faţă de aceştia a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

Persoanele în cauză beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Reamintim că, miercuri dimineaţă, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sprijiniţi de poliţişti din cadrul inspectoratelor de politie județene Hunedoara și Bihor, precum şi de poliţişti ai Serviciului de Operațiuni Speciale Alba, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, au efectuat simultan 18 percheziţii la domiciliile unor persoane din Alba (11), Bihor (2) şi Hunedoara (3) şi sediile firmelor de transport persoane Arieşul SA Cîmpeni şi Crinul Arieş SRL Baia de Arieş.
În baza mandatelor de aducere, au fost conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba 16 suspecţi pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.
Cu ocazia percheziţiilor efectuate, la domiciliile şi firmele persoanelor învinuite, au fost găsite importante sume de bani respectiv 121.395 euro, 243.517 lei şi 2300 USD, 14.080 tichete, 2 liste privind persoane cu handicap, un laptop, un calculator şi mai multe documente contabile.

Dintre acestea, la sediul uneia dintre firme au fost găsite 3.000 bucăţi bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap neprocesate (care nu au fost depuse pentru decontare) şi 10.000 bucăţi bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap procesate pe borderouri, în perioada aprilie – august 2013, dar nedecontate.

Din cercetările efectuate, reprezentanții celor două societăţi comerciale de transport ar fi impus angajaților ce dețin calitatea de conducători auto să realizeze venituri țintă, pe fiecare rută de transport, prin obținerea de bilete subvenționate, chiar dacă persoanele beneficiare ale acestora nu au efectuat deplasări. Pentru realizarea scopului, conducătorii auto şi-au stabilit legături cu diferite persoane din localități situate pe rutele de transport, care în schimbul unor sume de bani, obțineau bilete de transport subvenționate, ce erau ulterior folosite la decontare.
Activităţile ilicite s-au desfăşurat începând cu anul 2009, pe rute de transport rutier de persoane de pe raza judeţelor Alba, Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj şi Timiş.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Pingback: Decizie la Tribunalul Alba în dosarul transportatorilor din Apuseni: Patronii “Arieşul” Cîmpeni, cercetaţi în libertate. Hotărârea nu este definitivă | Alba24

  2. Pingback: Patronii “Arieşul” Cîmpeni rămân după gratii. Curtea de Apel a admis recursul procurorilor şi a prelungit mandatele de arestare | Alba24

  3. Pingback: Dosarul transportatorilor din Munţii Apuseni: Patronii “Arieşul” Cîmpeni rămân în arest, prin decizie la Curtea de Apel Alba Iulia | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax