Connect with us
Advertisement

Eveniment

Patru ”verișori aventurieri” din Alba Iulia, la Cercul Polar Arctic, în căutarea Aurorei Boreale

Publicat

Patru tineri din Alba Iulia, verișori, vecini și prieteni, s-au întors în urmă cu câteva zile din călătoria vieții lor. Cristi (21 de ani), Alex (26 de ani), Ruben (22 de ani) și Ioana (19 ani) au fost la Cercul Polar Arctic (de Nord) pentru a vedea Aurora Boreală, unul dintre cele mai spectaculoase fenomene ale planetei.

Cei patru tineri au locuit într-o cabană izolată ”între păduri și lacuri”, alături de 500 de câini de sanie și îngrijitorii lor. ”În câteva momente, cerul s-a înseninat, au apărut miliardele de stele şi am putut vedea aurora în toată splendoarea ei. Parcă a fost o minune în care cerul înnorat s-a deschis special pentru noi ca să lumineze acel verde hipnotizant, dansând printre stele” ne-a povestit unul dintre cei patru tineri, Cristian Achim.

În Laponia, cu haine groase și speranță

Cei patru au plecat din Cluj-Napoca, până la Stockholm, cu avionul. Au găsit bilete cu doar 80 de lei, iar din capitala Suediei până pe un aeroport din nordul țării, au mai plătit 480 de lei. ”Dintotdeauna am vrut să vedem aurora boreală, dar anul acesta am pornit în sfârşit la vânătoare, dincolo de Cercul Polar Arctic, pe meleagurile îndepărtate ale Laponiei Suedeze, să încercăm să prindem acest fenomen extraordinar. Noi, 4 verişori aventurieri – Cristi, Alex, Ruben şi Ioana – am strecurat o călătorie scurtă între studiile universitare, ne-am împachetat haine groase şi am plecat spre Arctic” spune Cristian.

Singura lor îngrijorare ținea de faptul că, de săptămâni bune, vremea arăta doar nori în acea perioadă şi speranţa lor pentru un cer senin cu aurora boreală se spulbera încet încet. ”După două zboruri în care puteam vedea de sus trecerea de la culorile tomnatice ale peisajelor la albul friguros al nordului, am aterizat în Kiruna, cel mai nordic oraș din Suedia. Am fost întâmpinați cu o strângere fermă de mână a unui îngrijitor de câini de sanie, dar și de un frig mai sălbatic” a mai declarat acesta.

Între păduri și lacuri

IMG_9972Pentru cei patru tineri, experiența nordului a fost una de neuitat. Ca să vadă Aurora Boreală, a fost nevoie să meargă cât mai departe de oraș, astfel încât luminile de noapte ale să nu interfereze cu fenomenul natural. ”Am stat într-o cabană departe de oraș, izolată între păduri şi lacuri, împreună cu 500 de câini de sanie (fiecare cu nume și cușcă proprie) şi îngrijitorii acestora. Am putut experimenta cum trăiesc cei de acolo, să vedem cum sunt crescuţi şi antrenaţi câinii de sanie, să explorăm tundra arctică, bătaie cu zăpadă în mijlocul lui octombrie şi, după câteva ore de întuneric friguros umplut de nori, să surprindem cum apare încet o culoare verde din spatele acestora. În câteva momente, cerul s-a înseninat, au apărut miliardele de stele şi am putut vedea aurora în toată splendoarea ei. Parcă a fost o minune în care cerul înnorat s-a deschis special pentru noi ca să lumineze acel verde hipnotizant, dansând printre stele” spune Cristian.

În această vară, Cristian Achim a stat șase săptămâni în Indonezia, voluntar în proiectul Earth Heroes 3.0, într-un oraș cu peste 3 milioane de locuitori. Cristian Achim a fost unul dintre cei trei studenți la universitățile tehnice din Europa care a primit o bursă de la cea mai mare companie de electricitate din lume.

Vezi detalii aici:

FOTO-VIDEO: Tânăr din Alba Iulia, voluntar în Indonezia, într-un program susținut de Națiunile Unite. Cristian Achim a stat șase săptămâni la Surabaya

”Un lucru pe care încă nu-mi vine să-l cred este cum, anul acesta, am trecut cele două paralele importante de pe glob – Ecuatorul şi Cercul Polar. Am trecut parcă aşa brusc de pe pamâturile calde, tropicale, la cele nordice şi reci, de la jungla deasă la tundra împrăştiată, de la maimuţe şi dragoni de Komodo la reni şi câini de sanie. Într-adevăr, avem o lume incredibilă care trebuie explorată și de la care avem atâtea de învățat. Însă cel mai fascinant a fost pentru mine să văd modurile de viaţă ale oamenilor din aceste regiuni îndepărtate, cultura diferită, felul de înțelegere, de relaţionare, şi mai ales faptul că, în ciuda acestor diferenţe, suntem aceeaşi oameni pretutindeni” a adăugat tânărul din Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement