Eveniment
FOTO-VIDEO: Tânăr din Alba Iulia, voluntar în Indonezia, într-un program susținut de Națiunile Unite. Cristian Achim a stat șase săptămâni la Surabaya
Un tânăr din Alba Iulia a avut parte, în această vară, de experiența vieții lui: șase săptămâni în Indonezia, voluntar în proiectul Earth Heroes 3.0, într-un oraș cu peste 3 milioane de locuitori. Cristian Achim a fost unul dintre cei trei studenți la universitățile tehnice din Europa care a primit o bursă de la cea mai mare companie de electricitate din lume.
”M-am înscris la această competiție și după două luni în care am trecut prin mai multe etape de selecție, am primit uimitoarea veste că sunt unul din cei doar 3 câștigători. Eu am ales să merg în Indonezia în proiectul Earth Heroes 3.0” spune Cristian Achim (21 de ani).
În primăvara acestui an, Prysmian Group (cea mai mare companie de electricitate din lume) a organizat o competiție pentru studenții de la universități tehnice din Europa. Doar trei câștigători au fost selectati, primind ca premiu o bursă care includea zborul spre Columbia, Indonezia sau Malaysia, și oportunitatea de a fi voluntar 6 săptămâni într-un proiect cu cauză social-culturală susținut de Națiunile Unite și organizat de AIESEC. Cristian Achim a ales Indonezia, respectiv orașul Surabaya din Java, un oraș cu peste 3 milioane de locuitori.
Cele șase săptămâni colorate și exotice pe care le-a petrecut Cristian în Indonezia au fost suprinse într-un video extraordinar.
Proiectul a fost dedicat îndeplinirii unuia din cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite (United Nations Sustainable Development Goals), și anume SDG#13, pentru protejarea planetei, cu Obiectivul 13: Acțiuni de urgență pentru a combate schimbările climatice și impactul acestora.
”În fiecare zi ale acestui proiect, am avut diferite activități organizate de AIESEC Surabaya. Am mers la școlile și liceele din oraș pentru a le vorbi tinerilor despre importanța protejării ecosistemului si mediului în care trăim, pentru a-i motiva și încuraja, dar mai ales am implementat diferite activități practice în școală sau în oraș” spune Cristian.
În cele șase săptămâni cât a stat acolo, Cristian a lucrat cu diferite comunități din oraș, cetățeni și muncitori ai unor sate din apropiere, a plantat mangrove în afara orașului și copaci în parcurile orașului, a contribuit la proiectul orașului One Million Biopori – pentru prevenirea inundațiilor și chiar a fost invitat la cină la casa primarului din Surabaya . Pe toată durata acestui proiect a fost contactat de jurnaliști ai orașului și a apărut în cel mai prestigios ziar din Java – Jawa Pos – cu una din activitățile de reciclare a hârtiei.
”Trebuie să luăm exemplu de la ei și să luptăm pentru un mediu mai bun. Trebuie să învățăm încă de mici, în școală, cât de important este să protejăm mediul în care trăim și cum prin acțiuni simple, împreună, putem face asta cu ușurință” a adăugat Cristian.
Concluziile personale
”Am fost incredibil de fericit când am aflat că am primit această oportunitate, a fost într-adevar o experientă care mi-a schimbat perspectiva asupra vieții. Țara aceasta, cultura ei fascinantă și oamenii minunați m-au uimit în fiecare zi. Am învățat, văzut, gustat și experimentat așa de multe lucruri noi, însă am și adus inspirație, bucurie și un impact pozitiv asupra comunitaților cu care am lucrat, ceea ce mi-a înălțat suftetul. Am văzut cum această generație tânără și înflăcărată se ridică, axată tot mai mult pe schimbarea necesară societății lor, luând inițiativă, protejând și îngrijind mediul lor înconjurător, țara lor, casa lor. Ei au învățat de la mine și eu am învățat de la ei, dar am acționat împreună” a adăugat Cristian.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News