Connect with us
Publicitate

Eveniment

Pedepse majorate la Curtea de Apel Alba Iulia, în „Dosarul de înşelăciune cu maşini pe internet”

Publicat

Dosarul cunoscut opiniei publice ca „Dosarul de înşelăciune pe internet cu maşini” s-a aflat joi pe masa magistraţilor Curţii de Apel Alba Iulia, instanţa abilitată cu judecarea apelurilor declarate de DIICOT şi inculpaţi împotriva sentinţei Tribunalului Alba. În această cauză sunt judecaţi pentru infracţiuni informatice zece membri ai unei reţele infracţionale, suspectaţi că postau pe site-uri de vânzări auto anunţuri fictive, în urma cărora au primit peste 160.000 de lei de la potenţiali cumpărători. Curtea de Apel Alba Iulia a majorat pedepsele inculpaţilor.

Decizia Curţii de Apel Alba Iulia, în rezumat:

„Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelul DIICOT şi a majorat pedepsele aplicate inculpaţilor L.P şi B.A.I. de la 5 ani, cât a dispus instanţa de fond, la 6 ani închisoare cu executare, iar cu privire la inculpatul B.R. a dispus ca pedeapsa de 3 ani de închisoare să fie executată în regim privativ de libertate, nu cu suspendare, cum a stabilit instanţa de fond. Aceşti 3 inculpaţi sunt consideraţi că au pus bazele grupului infracţional.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondate apelurile inculpaţilor, menţinând cu privire la ceilalţi 6 inculpaţi pedepsele stabilite de instanţa de fond cuprinse între 1 an şi 3 ani de închisoare cu suspendare.
Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate.
Decizia Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare cu părţile prezente şi de la comunicare cu părţile lipsă, competenţa de soluţionare a recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cei 9 inculpaţi au fost trimişi în judecată la Tribunalul Alba prin rechizitoriul din 30.08.2010 al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia, fiind acuzaţi că au constituit un grup infracţional organizat care a acţionat în perioada 2008-2009 pe raza municipiului Alba Iulia, săvârşind mai multe infracţiuni: introducerea fără drept de date informatice într-un sistem informatic rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii de consecinţe juridice, în formă continuată şi înşelăciune în formă continuată”.

Vă prezentăm şi comunicatul IGPR din 10 august 2010 în care este prezentată activitatea infracţională a inculpaţilor:

„Zece membri ai unei reţele infracţionale, suspectaţi că postau pe site-uri de vânzări auto anunţuri fictive, în urma cărora au primit peste 160.000 de lei de la potenţiali cumpărători, sunt cercetaţi de poliţişti şi procurori. / Ieri, au fost efectuate nouă percheziţii domiciliare în judeţele Alba, Mureş şi Hunedoara, fiind ridicate peste 2.000 de euro, carduri bancare, un pistol cu aer comprimat, muniţia aferentă acestuia şi trei săbii.

La data de 9 august a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Alba Iulia, au realizat o acţiune având ca scop destructurarea unei grupări specializate în comiterea de infracţiuni informatice.
La acţiune au participat şi poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba.

În fapt, pe raza Municipiului Alba Iulia, în cursul anilor 2008-2009, s-a constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii de resurse financiare ilicite din comiterea unor infracţiuni informatice şi din înşelăciuni. Gruparea a fost constituită din iniţiativa lui B. Radu, considerat coordonatorul activităţilor infracţionale.
Din cercetări a reieşit că membrii grupării postau pe site-uri de vânzări auto, de pe conturi create cu date fictive, anunţuri privind vânzarea unor autoturisme la mâna a doua, aduse din Germania, lăsând pentru contact un număr de telefon.

Fiind contactaţi telefonic de potenţialii clienţi, suspecţii îi determinau să le trimită diferite sume de bani (reprezentând avans pentru contract, achiziţie numere provizorii, transportul autoturismului din Germania în România, etc.), în mai multe conturi bancare. Codul IBAN al contului era comunicat la telefon. Au fost şi cazuri când banii au fost trimişi de către persoanele vătămate prin intermediul unor societăţi care oferă servicii de transfer internaţional de bani.
Pentru a întări convingerea victimelor că afacerea ar fi reală şi a le determina să le trimită banii, suspecţii le trimiteau acestora prin fax diverse acte false: antecontracte, copii de pe cărţile de identitate ale titularului contului în care se trimiteau banii. În convorbirile telefonice pe care le aveau cu victimele, membrii grupării îşi declinau identităţi fictive sau se prezentau cu identitatea unor altor persoane. Pentru a nu se deconspira, aceştia schimbau frecvent anunţurile postate pe internet, lăsând alte date de contact (alte nume şi numere de telefon). În urma cercetărilor, prejudiciul a fost estimat la peste 160.000 de lei.

Ieri, 9 august, au fost desfăşurate nouă percheziţii domiciliare în judeţele Alba, Mureş şi Hunedoara, fiind identificaţi: B. Radu, T. Dragoş, N. Gabriel, L. Petru, D. Iulian, G. Iuliu, B. Andrei, H. Gabriel, L. Gheorghe, P. Horea, cu vârste cuprinse între 22 şi 36 de ani.

În urma percheziţiilor au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, două laptop-uri, un hard disk, o unitate centrală, 2.150 de euro, carduri bancare, telefoane mobile, un pistol cu aer comprimat, 140 proiectile metalice de calibru 4.5 mm, trei săbii, cătuşe şi mai multe medii de stocare a datelor (CD, DVD).
În baza probatoriului administrat în cauză de poliţişti, suspecţii B. Radu, T. Dragoş şi N. Gabriel au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către procurorii D.I.I.C.O.T. Alba, pe bază de ordonanţă, iar astăzi, 10 august, au fost prezentaţi Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă. Cei trei au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, fiind introduşi în arestul I.P.J. Alba.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi sprijinire de grup infracţional organizat, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea nr. 39/2003, introducerea fără drept de date informatice într-un sistem informatic, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii de consecinţe juridice, în formă continuată, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea nr. 161/2003 şi înşelăciune în formă continuată, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 215 Cod Penal, complicitate la înşelăciune în formă continuată, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 26 Cod Penal raportat la art. 215 Cod Penal”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate