Connect with us
Advertisement

Economie

Pensii 2022: Creșterea contribuției la Pilonul II, pe ordinea de zi a Guvernului. Când va intra în vigoare măsura

bani

Publicat

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri proiectul prin care contribuția la pilonul doi de pensii crește la 4,75%. Măsura urmează să fie aplicată începând cu 1 ianuarie 2024, fiind un obiectiv asumat prin PNRR.

Vezi și PENSII 2022: Ce beneficii au persoanele care au lucrat în grupe superioare de muncă, respectiv condiții deosebite sau speciale

De ce este propusă creșterea contribuției la Pilonul doi de pensii

Potrivit actului normativ, creșterea contribuției pentru pilonul doi pensii cu un punct procentual, de la 3,75%, cât este în prezent până la 4,75%, în 2024, este propusă având în vedere că este asumată în Planul Național de Reziliență și Redresare – PNRR și în Programul de Guvernare.

”Mecanismul de Redresare și Reziliență oferă sprijin direct pentru atingerea rezultatelor și implementarea reformelor și a investițiilor publice ale Statelor Membre ca răspuns la provocările identificate în Semestrul European.

Îndeplinirea acestei măsuri este necesară pentru a se asigura respectarea termenelor din PNRR, Componenta C8, R6, jalon 213, contribuțiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare”, se arată în document.

Potrivit aceleiași surse, 31 martie 2022 este data până la care a fost asumată îndeplinirea jalonului 213 din PNRR – componentă a legislației necesare pentru a asigura sustenabilitatea Pilonului II de pensii.

Reforma propusă în Programul Național pentru Redresare și Reziliență vizează elaborarea legislației prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu și lung a sustenabilității și a predictibilității sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii.

Fondul II de pensii – contribuție obligatorie

Contribuția la fondul de pensii este parte din contribuția de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii, se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuția de asigurări sociale.

Baza de calcul, reținerea și termenele de plată a contribuției la fondul de pensii sunt aceleași cu cele stabilite pentru contribuția de asigurări sociale

Sistemul de pensii private a fost introdus în România din 2007, la recomandarea si sub supravegherea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene, potrivit hotnews.ro. Suplimentar fata de sistemul public de pensii (Pilonul I), au fost introduse fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) si fonduri de pensii private facultative (Pilonul III).

În prezent, 3,75% din cota de 25% de CAS (contribuția de asigurări sociale la bugetul public) este virată în conturile a peste 7 milioane de români, la Pilonul II. Acest fond de pensii este bazat pe acumulare și investirea continuă a acestor sume. Banii aparțin persoanelor fizice

În Pilonul III contribuțiile nu sunt redirectionate de la bugetul public, ci sunt plătite în mod voluntar, facultativ, de către salariați și/sau angajatorii lor. În prezent, peste 450.000 de români contribuie pentru acest tip de pensie suplimentară, care se va adăuga celei obținute de la stat (Pilonul I) și de la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement