Connect with us
Advertisement

Eveniment

Pensii speciale: PNL vrea să le desființeze doar pe cele ale parlamentarilor, UDMR pe toate, iar USR PLUS – o parte

Facebook/ Parlamentul României

Publicat

A început noua sesiune parlamentară, iar liderii coaliției de guvernare, PNL, USR PLUS și UDMR au, deocamdată, puncte de vedere diferite cu privire la desființarea pensiilor speciale. Cei mai hotărâți sunt cei de la UDMR, care susțin desființarea acestor drepturi.

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat astăzi, la Parlament, că formațiunea pe care o conduce va susţine eliminarea tuturor pensiilor speciale, fără nicio deosebire, potrivit G4media.

Vezi și Eliminarea pensiilor nesimțite: Ministrul Muncii spune că va pune ”pe masă” soluția când va fi convinsă că este constituțională

Copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș, a declarat și el, înainte de a începe noua sesiune parlamentară, că printre prioritățile legislative ale partidului se află și urgentarea eliminării pensiilor speciale, dar pentru demnitari și pentru categoriile la care această excepție de la contributivitate nu se justifică.

În ceea ce îi privește liberali, aceștia au anunțat că vor susține, pentru început, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Președintele PNL, Ludovic Orban, a mai precizat că, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor, vor putea fi eliminate și restul pensiilor speciale.

Recent, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că se caută o formulă juridică prin care principiul contributivităţii să fie asigurat la pensiile speciale.

„Pensiile speciale, cu excepţia celorocupaţionale, intră şi ele în analiza noastră, în sensul în care suntem în căutarea unei formule juridice, căutăm mai multe variante prin care şi la pensiile speciale să asigurăm un principiu de contributivitate”, a spus Raluca Turcan.

Peste 750 de foști senatori și deputați sunt beneficiari de pensii speciale, iar valoarea acestora este de peste 10 milioane de euro pe an. Pensia medie a unui parlamentar este de 5.843 de lei pe lună.

Cea mai mică pensie specială este de 2.000 de lei, iar cea mai mare de 12.000 de lei. Cele 768 de pensii speciale ale parlamentarilor costă cât 3.268 de pensii medii ale românilor de rând. De menționat că pensia specială se adaugă la pensia normală pe baza contributivității pe care o obțin la locurile de muncă, în afara mandatului de parlamentar.

După patru ani de mandat pensia specială este de 2.000 de lei pe lună, în vreme ce un român de rând primește, în medie, 1.373 de lei pe lună după 35 de ani de muncă.

Conform unui proiect de lege aprobat în vara anului trecut, pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, ar fi urmat să fie impozitate cu 85% dacă pensia este mai mare de 7.000 de lei și cu 10% pentru pensiile cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei.

Anterior, Curtea Constituțională a respins o altă lege care prevedea abrogarea pensiilor speciale cu excepția celor din Armată și Ministerul de Interne. Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă a fost adoptată fără nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, au motivat judecătorii Curții Constituționale.

sursă: digi24.ro, g4media.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 01.02.2021 at 22:13

    Se dovedeste ca aia care ”incearca” sa faca ceva in sensul asta, habar n-au cum trebuie abordata problema. Deci nu se va mai face nimic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement