ACTUALITATE
Pensiile corupţilor, în pericol de a fi anulate sau recalculate. Propunere legislativă la Senat
Un grup de senatori propun completarea Codului penal cu două articole privitoare la pensiile de serviciu sau pensiile speciale ale aleşilor care ajung să fie condamnaţi pentru fapte de corupţie, în timpul mandatelor. Aleșii propun ca instanţelor să li se dea posibilitatea, atunci când dau deciziile definitive de condamnare, să poată opta şi pentru un alt articol al Codului Penal, prin care să li se anuleze pensia celor pe care îi condamnă pentru fapte de corupţie sau să fie recalculată.
„Actualul Cod penal permite celor condamnați pentru corupție să beneficieze de circumstanțe atenuante, scutiri de executare, sentințe cu suspendare și pensii de serviciu, acordate tocmai în scopul evitării actelor de corupție”, susțin inițiatorii în expunerea de motive.
Proiectul prevede introducerea unei pedepse complementare de interzicere a dreptului de a beneficia de pensie specială sau de serviciu, urmând ca pensia să fie reclaculată pe baza legii care reglemetează sistemul public de pensii. De asemenea se introduce interzicerea dreptului de a beneficia de pensie specială sau de serviciu se aplică, în mod obligatoriu, persoanelor care ar avea acest drept în baza unei legi speciale, dacă infracţiunile pentru care au fost condamnate sunt prevăzute la art. 289-309 din Codul penal.
„În cadrul pedepselor complementare care se pot aplica unui condamnat, se propune adăugarea unei pedepse menite să înlăture avantajele legale de care beneficiază unele funcții tocmai pentru a se evita actele de corupție, în speță pensiile speciale sau de serviciu”, susțin senatorii în expunerea de motive.
Aleșii nu sunt de acord nici cu articolul referitor la „renunţarea pedepsei”, deoarece această „scăpare” pe care o pot invoca cei corupţi, nu ar trebui să fie valabilă pentru aleşii care beneficiază de pensii speciale sau de serviciu.
„Renunțarea la efectuarea pedepsei nu ar trebui să fie posibilă în condamnarea faptelor de corupție sau de serviciu, având în vedere gradul de pericol social pe care acestea îl reprezintă, indiferent de amplitudinea lor, prin puterea exemplului”, se mai arată în expunerea de motive.
Inițiatorii proiectului susţin, în expunerea de motive, că o astfel de măsură ar descuraja aleşii care beneficiază nu numai de pensii speciale sau de serviciu, ci şi de alte avantaje, să nu mai comită fapte de corupţie în exercitarea mandatelor.
Iniţiatorii mai notează că inițiative legislative similare au făcut obiectul dezbaterii parlamentare în anii 2014-2015, însă prin ocolirea procedurii de solicitare obligatorie a unui aviz de la CSM, aşa cum prevede legea în cazul modificărilor care ţin de sistemul de justiţie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
PENSIONAR
vineri, 15.01.2016 at 13:36
Ciocoi din toate partidele se aduna, se ajuta, nu pe bieti mintiti, naivi de votanti.E RUSINOS, TRIST.