Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Pensiile corupţilor, în pericol de a fi anulate sau recalculate. Propunere legislativă la Senat

Publicat


senatUn grup de senatori propun completarea Codului penal cu două articole privitoare la pensiile de serviciu sau pensiile speciale ale aleşilor care ajung să fie condamnaţi pentru fapte de corupţie, în timpul mandatelor. Aleșii propun ca instanţelor să li se dea posibilitatea, atunci când dau deciziile definitive de condamnare, să poată opta şi pentru un alt articol al Codului Penal, prin care să li se anuleze pensia celor pe care îi condamnă pentru fapte de corupţie sau să fie recalculată.

„Actualul Cod penal permite celor condamnați pentru corupție să beneficieze de circumstanțe atenuante, scutiri de executare, sentințe cu suspendare și pensii de serviciu, acordate tocmai în scopul evitării actelor de corupție”, susțin inițiatorii în expunerea de motive.

Proiectul prevede introducerea unei pedepse complementare de interzicere a dreptului de a beneficia de pensie specială sau de serviciu, urmând ca pensia să fie reclaculată pe baza legii care reglemetează sistemul public de pensii. De asemenea se introduce interzicerea dreptului de a beneficia de pensie specială sau de serviciu se aplică, în mod obligatoriu, persoanelor care ar avea acest drept în baza unei legi speciale, dacă infracţiunile pentru care au fost condamnate sunt prevăzute la art. 289-309 din Codul penal.

„În cadrul pedepselor complementare care se pot aplica unui condamnat, se propune adăugarea unei pedepse menite să înlăture avantajele legale de care beneficiază unele funcții tocmai pentru a se evita actele de corupție, în speță pensiile speciale sau de serviciu”, susțin senatorii în expunerea de motive.

Aleșii nu sunt de acord nici cu articolul referitor la „renunţarea pedepsei”, deoarece această „scăpare” pe care o pot invoca cei corupţi, nu ar trebui să fie valabilă pentru aleşii care beneficiază de pensii speciale sau de serviciu.

„Renunțarea la efectuarea pedepsei nu ar trebui să fie posibilă în condamnarea faptelor de corupție sau de serviciu, având în vedere gradul de pericol social pe care acestea îl reprezintă, indiferent de amplitudinea lor, prin puterea exemplului”, se mai arată în expunerea de motive.

Inițiatorii proiectului susţin, în expunerea de motive, că o astfel de măsură ar descuraja aleşii care beneficiază nu numai de pensii speciale sau de serviciu, ci şi de alte avantaje, să nu mai comită fapte de corupţie în exercitarea mandatelor.

Iniţiatorii mai notează că inițiative legislative similare au făcut obiectul dezbaterii parlamentare în anii 2014-2015, însă prin ocolirea procedurii de solicitare obligatorie a unui aviz de la CSM, aşa cum prevede legea în cazul modificărilor care ţin de sistemul de justiţie.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. PENSIONAR

    vineri, 15.01.2016 la 13:36

    Ciocoi din toate partidele se aduna, se ajuta, nu pe bieti mintiti, naivi de votanti.E RUSINOS, TRIST.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: INCENDIU violent pe Autostrada A1, între Sebeș și Orăștie. Cabina unui TIR s-a făcut scrum

Publicat

Un incendiu a izbucnit joi seara pe Autostrada A1, între Sebeș și Orăștie. Un TIR a luat foc, în zona unei parcări aflată pe sensul de mers spre Deva.  UPDATE, ora 22:30 – Potrivit ISU Alba, la sosirea forțelor de intervenţie incendiul se manifesta generalizat la cabina autocamionului, pompierii militari reușind să stopeze propagarea acestuia […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Premieră în România: THE PUSSYCAT DOLLS, IGGY AZALEA, ERIC PRYDZ, AMELIE LENS și CHARLOTTE DE WITTE la UNTOLD 2020

Publicat

Primi trei DJ ai lumii, DIMITRI VEGAS&LIKE MIKE, MARTIN GARRIX, DAVID GUETTA REVIN LA UNTOLD alături de: THE SCRIPT, ABOVE AND BEYOND, AFROJACK, ALESSO, DJ SNAKE, STEVE AOKI, LOST FREQURENCIES LIVE, PAUL KALKBRENNER, TALE OF US, CIREZ D, BORGORE, DUB FX, BORGORE, RUDIMENTAL DJ și NETSKY. Alți 200 de artiști urmează să fie anunțați în […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO – ”Produs în Alba”: Producătorii locali de alimente pot obține finanțări de 150.000 de euro, de la UE pentru promovare

Publicat

PRODUSE

”Un produs se vinde dacă este promovat” au fost cuvintele lui Călin Mătieș, deținătorul brandului ”Pita de Sântimbru” la o întâlnire cu producătorii de produse alimentare din județul Alba, într-o sala de ședințe a Consiliului Județean.  Mai mulți producători locali de produse alimentare s-au întâlnit joi, 20 februarie și au discutat despre o oportunitate pentru […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Calitatea aerului din Sebeș, ”rea” și ”foarte rea”, zile la rând. Situația nu îngrijorează nici o autoritate publică din județ

Publicat

Indicele de calitate a aerului pe care îl respiră cetățenii din Sebeș, este, potrivit măsurătorilor realizate de sistemul de monitorizare al primăriei, ”rău” sau ”foarte rău”, de câteva zile. Rezultatele măsurătorilor sunt afișate pe siteul instituției în fiecare zi, pentru ziua precedentă. Sistemul de monitorizare arată rezultatele măsurătorilor pentru mai mulți indicatori și după ce […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate