Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Pensiile cresc în medie cu 40%. Noua lege intră la aprobat pe 9 noiembrie. Când se va face egalizarea vârstei de pensionare

Publicat

Noua lege a pensiilor: Ministrul Muncii a dat detalii despre termenul la care proiectul ar urma să fie aprobat de Guvern și Parlament. Spune că pensiile vor crește în medie cu 40%.

De asemenea, președintele Casei Naționale de Pensii a făcut precizări despre modul în care va crește, treptat, vârsta de pensionare.

Termen pentru adoptarea noii legi

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, le-a prezentat, luni, deputaţilor din comisiile pentru muncă noul proiect al legii pensiilor. A precizat că că, potrivit calendarului asumat, acesta ar urma să fie aprobat în Guvern pe data de 9 noiembrie, iar până la 20 noiembrie de către Parlament.

„Proiectul legii pensiilor este în transparenţă până pe data de 9 noiembrie. Ambiţia noastră este ca pe 9 noiembrie să fie adoptat în Guvern, după care (…) să avem un parcurs parlamentar accelerat. (…) până pe data de 20 noiembrie să finalizăm calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii „, a declarat ministrul Muncii.

Noua lege a pensiilor: impact bugetar și termen de aplicare

Ea a făcut referire şi la impactul bugetar:

„Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie până în decembrie”, a explicat Bucura-Oprescu.

Ministrul a precizat că legea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2024.

La această dată, punctul de pensie va fi de 2.032 de lei.

„Pentru acordarea majorării de 13,8%, care respectă şi actualele condiţii ale legii pe formula elveţiană, cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, pentru perioada la care ne raportăm aceasta a fost negativă. Ceea ce înseamnă că rămânem cu 13,8% majorarea punctului de pensie.

Asta înseamnă că, dacă acum avem un punct de pensie de 1.785, vom avea un punct de pensie de 2.032 de la 1 ianuarie”, a explicat Bucura-Oprescu.

Procedura majorării pensiilor

Demnitarul a explicat şi procedura majorării pensiilor de la 1 septembrie 2024.

„Cu privire la ‘de ce aplicăm de la 1 septembrie’ – este foarte simplu. Ne aflăm într-o etapă avansată de digitizare a dosarelor de pensii, peste 4 milioane de dosare sunt deja digitizate.

După adoptarea legii de către Parlament avem nevoie de o perioadă în care să fie elaborate şi aprobate normele de aplicare a legii.

După normele de aplicare avem nevoie de o perioadă atât de achiziţie, de procedură, cât şi de software a sistemului care să permită aplicarea noii legi.

După care avem nevoie de o perioadă în care colegii de la casele teritoriale de pensii să aplice efectiv noua lege şi, pe baza datelor din sistem, să recalculeze toate pensiile românilor, să le transmită acestora deciziile, după care de la 1 septembrie fiecare român să îşi primească noul cupon de pensie”, a mai spus ministrul.

Pensia şi indemnizaţia minimă socială

Simona Bucura-Oprescu a precizat că proiectul cuprinde pensia şi indemnizaţia minimă socială, adăugând că actul normativ încurajează contributivitatea şi munca.

Vezi și Noua lege a pensiilor: Stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare, condiționate de contributivitate

„Pentru creşterea pensiilor, plecând de la formula cu care noi venim şi anume faptul că avem un algoritm cu care încurajăm două elemente: unu – contributivitatea; doi – munca.

Încurajăm munca prin acele puncte de stabilitate pe care le oferim pentru o perioadă de peste 25 de ani în care munceşti. Cu alte cuvinte, dacă ai o perioadă contributivă de 25 de ani, pentru perioada de la 25 la 30 de ani vei obţine 0,5 puncte pe an în plus, de la perioada 31 la 35 de ani – 0,75 şi de la perioada peste 35 de ani vei obţine un punct în plus pe an.

Cu alte cuvinte, prin asta îndeplinim ceea ce ni se cere în jalonul 214 aferent reformei sistemului public de pensii, în sensul că încurajăm munca şi adecvarea pensiilor mici”, a explicat ministrul.

Creștere cu peste 80% pentru 1,2 milioane de persoane

Ea a mai spus că, datorită acestui formule, cei 1.200.000 de români care primesc indemnizaţie minimă socială vor avea situaţia favorabilă.

Vor avea, după aplicarea formulei, cu 87,4% mai mult, adică 1.960 de lei, faţă de 1.825 de lei, dacă au muncit 35 de ani pe salariu minim pe economie.

Majorare, în medie, cu 40%

„Cu alte cuvinte, această formulă care încurajează munca cu punctele de stabilitate va duce la adecvarea pensiilor mici şi va duce la creşterea pensiilor, pe calculele noastre, în medie cu 40%.

Poate vor fi pensii care vor creşte cu 1%, poate vor fi pensii care vor creşte cu 80%, cum am spus, dar calculele noastre arată că vom avea o creştere medie a pensiilor de 40%”, a precizat ministrul Muncii, potrivit Agerpres

Noua lege a pensiilor: egalizarea vârstei la femei și bărbați

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, spune că vârsta de pensionare la femei va crește treptat, la 63 de ani, până în 2030.

Din 2030 până în 2035 va crește la 65.

Prin urmare, după 2035, femeile și bărbații vor ieși la pensie la aceeași vârstă.

„Noutatea este că practic egalizarea se face treptat, eșalonat. (…)

În actuala lege această creștere a vârstei de pensionare a femeilor la 63 de ani se face eșalonat până în 2030

(…) urmând ca din 2030 până în 2035 să se facă și egalizarea până la 65 de ani cu vârsta de pensionare a bărbaților.

Deci lucrul acesta se va întâmpla lent. Practic, în 2035 se va face această egalizare a vârstei de pensionare între femei și bărbați”, a declarat Daniel Baciu, potrivit antena3.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Viitor pensionar 65 ani

    luni, 06.11.2023 at 22:08

    Sa va fie rușine!!!
    Nesimțiților 😡😡😡
    La 65 de ani ,cine ne mai angajează???
    Cine mai are sănătate sa lucreze la anni aceea???
    Vreti sa fim muritori de foame !? in timp ce voi va bucurati de pensii speciale din „tinerețe ” ?
    Voi cei care a ți votat această lege ce a-ți muncit la viata voastra???
    A ți dormit dormit in parlament ,a ti facut excursii ,conturi in străinătate si averi fără numar !!
    Ordinari ce sunteți 😡😡😡
    Cand începeți sa luati pensiile speciale sper sa primiti la pachet si sănătatea ,pe care o v om avea majoritatea la 65 de ani !

  2. Amelia

    vineri, 10.11.2023 at 07:53

    Egalizarea se face progresiv pe o durata de 2 ani, dar la magistrați durata este de peste 20 de ani. Sa stim cum votam anul viitor. initiatorii legii sunt de la un singur partid.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax