Economie
Pensiile vor fi majorate cu 10% din 1 septembrie. Câțu: Se discută de o eșalonare. Premierul poate decide un procent mai mare
Ministerul Finanțelor a propus a majorare a pensiilor cu 10%, a spus ministrul Câțu, apreciind că există posibilitatea ca premierul Ludovic Orban să decidă pentru un procent și mai mare.
Ministrul Finanţelor a avansat şi posibilitatea unei creşteri etapizate a pensiilor, la fel cum a anunţat ministrul Muncii, Violeta Alexandru că se va proceda în cazul alocaţiilor pentru copii.
Citește și TABEL: Cât costă ca să îți cumperi 6 ani de vechime în muncă. Sumele plătite de cei care vor să obțină pensie fără să fi cotizat
„La pensii rămânem la scenariul Ministerului Finanțelor, de 10%. Decizia este una politică și s-ar putea ca premierul să decidă ca această creștere a pensiilor să fie mai mare. Nu poate fi de 40%.
Este o creștere care nu pune în pericol bugetul nici pentru acest an, nici pentru anii viitori, poate 2-3 puncte procentuale în plus față de ceea ce vine la Ministerul de Finanțe. Va fi 10% de la 1 septembrie, se discută de o eșalonare”, a spus Câțu.
„Rămânem la scenariul propus de Ministerul Finanţelor, respectiv o creștere a pensiilor cu 10%. Dar bineînţeles, fiind vorba despre o decizie politică, s-ar putea ca premierul să decidă în final ca aceast procent să fie și mai mare.
Sigur, nu va putea să fie o creștere de 40%, dar s-ar putea ca premierul să decidă un procent mai mare față de propunerea Ministerului.
Eu sunt sunt sigur că nu va fi o decizie care să pună în pericol bugetul, nici pentru anul acesta, nici pentru anii viitori. Poate două – trei puncte procentuale în plus, faţă de ce vine de la Ministerul de Finanţe”, a spus Câțu, miercuri seara, într-o declarație la Digi24.
Ministrul a mai adăugat că nici o altă țară nu și-a mai îngreunat bugetul precum a făcut-o România.
„Este un efort important pe care îl face acest guvern, în contextul economic global pe care îl vedem astăzi şi eu nu ştiu dacă mai există alte guverne care să crească cheltuielile permanente, dar bineînţeles, toate guvernele fac lucruri pe care le-am făcut şi noi: am dat ajutor de şomaj tehnic, ajutoare temporare (…)
Este vorba de creșterea cheltuielilor permanente, care se vor vedea în bugetele viitoare şi nu cred că există astăzi vreun guvern în lume care să crească cheltuielile permanente”, a precizat Câţu.
surse: digi24.ro, g4media.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News