Connect with us
Advertisement

Eveniment

PERCHEZIŢII în ALBA şi alte 12 judeţe, în colaborare cu investigatori germani. 56 de suspecţi, prejudiciu de 21,3 milioane euro

https://youtu.be/XgxFWA9tHuo

Publicat

Echipe comune de anchetă compuse din  ofițeri de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj și  investigatori fiscali germani din cadrul Autorității Fiscale din Nürnberg Sud – Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale (Finanzamt Nürnberg-Süd – Steuerfahndungsstelle), desfăşoară în acest moment mai multe percheziţii la domiciliile a 56 de suspecţi bănuiţi de  comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală sub forma autocratului şi  a complicităţii.  Percheziţiile se desfăşoară  în 13 judeţe din ţară, inclusiv în Alba.

UPDATE: “În urma a 69 de percheziții efectuate, ieri, de echipe comune de anchetă compuse din polițiști din Cluj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, împreună cu investigatori fiscali germani din cadrul Autorității Fiscale din Nürnberg Sud – Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale, au fost identificate și ridicate, în vederea expertizării, înscrisuri și documente contabile, zeci de laptopuri, PC – uri, telefoane mobile, tablete și alte dispozitive electronice.

De asemenea, au fost descoperiți aproximativ 100.000 de lei și 30.000 de euro într-o locație din județul Cluj, care au fost indisponibilizați în vederea continuării cercetărilor.

În cauză a fost aplicată și măsura asiguratorie a sechestrului judiciar asupra a 8 imobile din județele Cluj și Alba. De asemenea, 35 de persoane bănuite au fost depistate și conduse la audieri, fiind cercetate pentru evaziune fiscală.

Polițiștii au pus în aplicare un mandat european de arestare emis pe numele unuia dintre cei implicați, un bărbat, de 30 de ani, din Cluj-Napoca. Acesta a fost prezentat astăzi judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj-Napoca. Instanța a confirmat măsura dispusă, urmând ca acesta să fie predat autorităților germane.

Cercetările continuă în acest caz pentru depistarea tuturor persoanelor implicate, pentru documentarea întregii activități infracționale și recuperarea prejudiciului, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj” – IGPR.

Potrivit IPJ Cluj, în 27 septembrie, Tribunalul Cluj a autorizat efectuarea unui număr total de 69 percheziţii domiciliare, în 12 judeţe din ţară şi municipiul Bucureşti, la domiciliile a 56 de persoane cercetate sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală sub forma autocratului şi complicitate.

Marţi, 9 octombrie, au fost efectuate percheziții domiciliare și alte activităţi procedurale în judeţele Cluj, Alba, Arad, Argeș, Bihor, Constanța, Hunedoara, Iași, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Tulcea și municipiul București, la adresele suspecților sau ale societăților comerciale administrate de către aceștia, unde există informații că s-ar afla obiecte sau înscisuri ce au legătură cu infracțiunile cercetate.

De asemenea, cu această ocazie vor fi puse în executare un număr total de 56 de mandate de aducere a suspecților cercetați în cauză, aceștia urmând a fi conduşi în vederea audierii la sediul fiecărei unități de investigare a criminalității economice din fiecare județ în parte după cum urmează: Cluj, Alba, Arad, Argeș, Bihor, București, Hunedoara, Iași, Sălaj, Sibiu, Teleorman și Tulcea.

Persoanele din prezenta cauză sunt cercetate pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală comise pe teritoriul statului german, printr-un mecanism de fraudare a plății TVA în cadrul căruia au fost utilizate societăți comerciale de tip ”firmă fantomă” din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia și Austria. Practic se achiziționau scriptic autovehicule prin intermediul acestor societăți, evitându-se astfel plata TVA către statul german, însă faptic beneficiarii reali ai achizițiilor erau persoane fizice din România.

Acţiunea comună a poliţiştilor de la structurile de investigare a criminalităţii economice se desfăşoară în comun cu reprezentanţii autorităţilor germane, se desfăşoară în conformitate cu dispoziţiile art.13 din Convenţia cu privire la asistenţa judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale UE din 29 mai 2000 şi cu Decizia-cadru a Consiliului din 13 iunie 2002, în data de 29 mai 2018, prin intermediul biroului naţional român din cadrul EUROJUST, s-a încheiat Acordul privind constituirea unei echipe comune de anchetă (JIT) între Parchetul Nürnberg-Fürth din Germania şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. Acordul privind constituirea unei echipe comune de anchetă a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.

Echipa a devenit operaţională în data de 29 mai 2018 şi a fost constituită cu scopul facilitării efectuării de cercetări penale în dosarele penale înregistrate la  Parchetul Nürnberg-Fürt şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj și aflat în instrumentarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean  Cluj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Biroul de Investigații Complexe.

Având în vedere acordul cadru JIT și dosarul penal aflat în lucru în prezent se efectuează cercetări față de un număr total de 56 suspecţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală sub forma autoratului și a complicității.

Prejudiciul cauzat statului german ca urmare a săvârșirii acestor fapte este de aproximativ 21.300.000 de euro, în cauză urmând a fi dispuse măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement