Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Persoanele aflate în concediu de îngrijire a copilului vor putea obține venituri nelimitate, simultan cu indemnizația

Publicat

mama si copilul

Parlamentarii propun eliminarea limitării de venituri ce pot fi realizate în perioada concediului de îngrijire a copilului de către persoanele care derulează activități independente, realizează drepturi de autor sau desfășoară activități în agricultură.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.16 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 14 mai.

Ordonanța de urgență a Gurvernului nr. 111/2010 prevede sprijinirea familiilor în care se naște un copil ai cărui părinți sunt activi pe piața muncii, realizează venituri și contribuie deopotrivă la bugetul de stat.

Măsurile principale sunt reprezentate de concediul pentru creșterea copiilor și acordarea unei indemnizații care înlocuiește venitul pe care părintele îl pierde prin suspendarea activității sale pe o perioadă variabilă până ce copilul împlinește vârsta de 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap.

În perioada concediului, pe lângă indemnizația cuvenită, părintele poate realiza venituri suplimentare într-un an calendaristic de până la de 5 ori nivelul indemnizației minime de 1.250 de lei. În expunerea de motive se arată că aceste activități, din care se obțin venituri de drepturi de autor și independente, nu presupun o muncă susținută, pentru care mamele să aloce prea mult timp.

„În unele situații, pentru anumite categorii de persoane, aceste venituri pot fi realizate și într-o singură lună, referindu-ne aici, în mod special, la cei care au venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

Activitățile independente, cele care privesc drepturile de proprietate intelectuală, precum și cele din agricultură, silvicultură și piscicultură, sunt activități care, prin desfășurarea lor, nu implică, de cele mai multe ori, absența părintelui de lângă copil, în perioada concediului. Mai mult, prin suspendarea activității pot fi generate și alte consecințe, cum ar fi pierderea unor locuri de muncă pentru angajații celor care desfășoară astfel de activități, rezilieri de contracte încheiate cu terți, limitarea accesului la fonduri europene destinate dezvoltării activităților întreprinderilor familiale sau a microfermelor

Limitarea la 3 indemnizații minime, sau 5, cum este în prezent, a veniturilor ce pot fi realizate în această perioadă nu permite dezvoltarea acestor afaceri, aducătoare de venituri.

Prin eliminarea acestor limitări, nu numai că se a sigură un nivel de trai mai ridicat pentru familia în care se naște un copil, dar și produce venituri la bugetul de stat prin plata de impozite și contribuții”, precizează parlamentarii, în expunerea de motive.

Proiectul de modificare a legii va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în Camera Deputaților, forul decizional.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax