Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Persoanele aflate în concediu de îngrijire a copilului vor putea obține venituri nelimitate, simultan cu indemnizația

Publicat


mama si copilul

Parlamentarii propun eliminarea limitării de venituri ce pot fi realizate în perioada concediului de îngrijire a copilului de către persoanele care derulează activități independente, realizează drepturi de autor sau desfășoară activități în agricultură.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.16 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 14 mai.

Ordonanța de urgență a Gurvernului nr. 111/2010 prevede sprijinirea familiilor în care se naște un copil ai cărui părinți sunt activi pe piața muncii, realizează venituri și contribuie deopotrivă la bugetul de stat.

Măsurile principale sunt reprezentate de concediul pentru creșterea copiilor și acordarea unei indemnizații care înlocuiește venitul pe care părintele îl pierde prin suspendarea activității sale pe o perioadă variabilă până ce copilul împlinește vârsta de 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap.

În perioada concediului, pe lângă indemnizația cuvenită, părintele poate realiza venituri suplimentare într-un an calendaristic de până la de 5 ori nivelul indemnizației minime de 1.250 de lei. În expunerea de motive se arată că aceste activități, din care se obțin venituri de drepturi de autor și independente, nu presupun o muncă susținută, pentru care mamele să aloce prea mult timp.

„În unele situații, pentru anumite categorii de persoane, aceste venituri pot fi realizate și într-o singură lună, referindu-ne aici, în mod special, la cei care au venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

Activitățile independente, cele care privesc drepturile de proprietate intelectuală, precum și cele din agricultură, silvicultură și piscicultură, sunt activități care, prin desfășurarea lor, nu implică, de cele mai multe ori, absența părintelui de lângă copil, în perioada concediului. Mai mult, prin suspendarea activității pot fi generate și alte consecințe, cum ar fi pierderea unor locuri de muncă pentru angajații celor care desfășoară astfel de activități, rezilieri de contracte încheiate cu terți, limitarea accesului la fonduri europene destinate dezvoltării activităților întreprinderilor familiale sau a microfermelor

Limitarea la 3 indemnizații minime, sau 5, cum este în prezent, a veniturilor ce pot fi realizate în această perioadă nu permite dezvoltarea acestor afaceri, aducătoare de venituri.

Prin eliminarea acestor limitări, nu numai că se a sigură un nivel de trai mai ridicat pentru familia în care se naște un copil, dar și produce venituri la bugetul de stat prin plata de impozite și contribuții”, precizează parlamentarii, în expunerea de motive.

Proiectul de modificare a legii va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în Camera Deputaților, forul decizional.

sursa: senat.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

BACALAUREAT 2019, sesiunea a doua. LUNI, proba la alegere în funcție de profil și specializare. MODELE de SUBIECTE

Publicat

examen

A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 continuă luni, 26 august, cu proba scrisă la alegere în funcție de profil și specializare. La această ultimă probă scrisă sunt așteptați să participe 397 de candidați din județul Alba. Primele rezultate vor fi cunoscute marți, 3 septembrie. La această probă, absolvenții de liceu au avut de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Alba24 și Bianca Iuga, în căutarea modelelor. Povestea Corinei Nechita din Alba Iulia: multinaționale, călătorii și familie

Publicat

România dă semne că se schimbă și că poate merge spre normalitate, iar modelele noastre sunt de cele  mai multe ori lângă noi. Împreună cu Bianca Iuga, Alba24 a plecat în căutare de modele, de români care îi inspiră și pe cei din jurul lor, de oameni care au ceva de spus, deși nu au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA în săptămâna 26 august – 1 septembrie. Scăpăm de caniculă, dar vin furtuni. Temperaturi în scădere

Publicat

soare furtuna fulger

În continuare vremea va fi caldă, însă temperaturile mai scad cu câteva grade Celsius. În prima parte a săptămânii, meteorologii anunță câteva ploi și furtuni, însă tot va fi cald, cu maxime ce vor trece ușor de 30 de grade Celsius. Apoi, spre sfârșitul săptămânii temperaturile mai scad puțin, treptat, așa încât prima zi a […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO-Se întâmplă în România: Peste 40 de persoane transportate ca sardelele-n conservă, într-o dubiță

Publicat

duba3

Peste 40 de oameni au fost descoperiți într-o dubiță, în urma unui control de rutină făcut de polițiștii de la Ciculație, în localitatea Sfântu Gheorghe, județul Covasna.  După ce șoferul a parcat mașina ”trasă pe dreapta” de oamenii legii, ușile de la automobil s-au deschis și a durat aproape un minut și jumătate până când […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate