Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Persoanele aflate în concediu de îngrijire a copilului vor putea obține venituri nelimitate, simultan cu indemnizația

Publicat

mama si copilul

Parlamentarii propun eliminarea limitării de venituri ce pot fi realizate în perioada concediului de îngrijire a copilului de către persoanele care derulează activități independente, realizează drepturi de autor sau desfășoară activități în agricultură.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.16 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 14 mai.

Ordonanța de urgență a Gurvernului nr. 111/2010 prevede sprijinirea familiilor în care se naște un copil ai cărui părinți sunt activi pe piața muncii, realizează venituri și contribuie deopotrivă la bugetul de stat.

Măsurile principale sunt reprezentate de concediul pentru creșterea copiilor și acordarea unei indemnizații care înlocuiește venitul pe care părintele îl pierde prin suspendarea activității sale pe o perioadă variabilă până ce copilul împlinește vârsta de 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap.

În perioada concediului, pe lângă indemnizația cuvenită, părintele poate realiza venituri suplimentare într-un an calendaristic de până la de 5 ori nivelul indemnizației minime de 1.250 de lei. În expunerea de motive se arată că aceste activități, din care se obțin venituri de drepturi de autor și independente, nu presupun o muncă susținută, pentru care mamele să aloce prea mult timp.

„În unele situații, pentru anumite categorii de persoane, aceste venituri pot fi realizate și într-o singură lună, referindu-ne aici, în mod special, la cei care au venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

Activitățile independente, cele care privesc drepturile de proprietate intelectuală, precum și cele din agricultură, silvicultură și piscicultură, sunt activități care, prin desfășurarea lor, nu implică, de cele mai multe ori, absența părintelui de lângă copil, în perioada concediului. Mai mult, prin suspendarea activității pot fi generate și alte consecințe, cum ar fi pierderea unor locuri de muncă pentru angajații celor care desfășoară astfel de activități, rezilieri de contracte încheiate cu terți, limitarea accesului la fonduri europene destinate dezvoltării activităților întreprinderilor familiale sau a microfermelor

Limitarea la 3 indemnizații minime, sau 5, cum este în prezent, a veniturilor ce pot fi realizate în această perioadă nu permite dezvoltarea acestor afaceri, aducătoare de venituri.

Prin eliminarea acestor limitări, nu numai că se a sigură un nivel de trai mai ridicat pentru familia în care se naște un copil, dar și produce venituri la bugetul de stat prin plata de impozite și contribuții”, precizează parlamentarii, în expunerea de motive.

Proiectul de modificare a legii va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în Camera Deputaților, forul decizional.

sursa: senat.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Primarul din Ciugud dezminte trecerea la PNL: „După execuția politică și excluderea din PSD, am rămas INDEPENDENT”

Publicat

Gheorghe Damian

Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, dezminte informaţiile transmise joi seara, într-o emisiune TV, de Rareș Bogdan, potrivit cărora acesta s-ar fi înscris în PNL. Damian susține că, după „execuția politică” și excluderea din PSD, a rămas independent. „Dragi prieteni, După mai bine de 2 ani de când am fost „executat politic” și exclus din PSD […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Daniel Zdrânc: PSD a realizat cele mai mari reduceri de taxe în România în ultimii 30 de ani

Publicat

După ce guvernarea PNL a majorat TVA de la 19% la 24%, a crescut taxele firmelor, a impozitat pensiile, guvernarea PSD s-a remarcat întotdeauna prin reducerea taxelor și stimularea economiei, a transmis vicepreședintele PSD Alba, Daniel Zdrânc. „Astfel, PSD a readus TVA la 19%, iar anul trecut a redus TVA la doar 5% în domeniul […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

APIA Alba: Până în 31 mai, fermierii pot depune modificări la Cererile Unice de Plată, fără penalităţi

Publicat

apia alba iulia

În perioada 16 – 31 mai inclusiv, la sediile Centrelor județene/locale APIA, fermierii pot depune modificări la Cererile Unice de Plată depuse în cadrul Campaniei 2019, fără penalităţi, transmite APIA Alba. În conformitate cu art. 1 din Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 69/2019, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură are obligația […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Florin Roman: 10 motive pentru care să votezi PNL și să votezi DA la referendumul împotriva corupției

Publicat

Florin Roman, deputat PNL de Alba

Ca deputat PNL de Alba, îi îndemn pe cei care cred în mine să iasă la vot în 26 mai, să pună ștampila pe candidații PNL și să voteze cu DA pe cele două buletine la referendumul inițiat de președintele Klaus Iohannis împotriva corupției. Am să prezint 10 motive pentru care cred că susținerea PNL […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate