Connect with us
Advertisement

Actualitate

Persoanele fizice cu venituri din activităţi de cercetare, scutite de la plata impozitului pe venit. Detalii de la Ministerul Educaţiei

Publicat

cercetare calculator act document analiza Persoanele fizice cu venituri sau salarii realizate ca urmare a desfăşurării activităţii de cercetare-dezvoltare aplicativă sau de dezvoltare tehnologică vor fi scutite de la plata impozitului pe veniturile obţinute începând din august 2016.

„Sunt ferm convins că eforturile din această ultimă perioadă vor avea efectul aşteptat nu doar în mediul de cercetare, ci la nivelul întregii societăţi, prin modul în care activitatea de cercetare-dezvoltare are impact asupra economiei”, a declarat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 28 iunie, o ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri fiscale pentru sectorul de cercetare-dezvoltare. Astfel, articolul 60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, referitor la scutirea unor contribuabili de la plata impozitului pe venit, include acum şi persoanele fizice cu venituri sau salarii realizate ca urmare a desfăşurării activităţii de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, ministrului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu mediul de afaceri, ministrului Finanţelor Publice, ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice şi ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Prevederile se aplică începând cu veniturile aferente lunii august 2016 şi vizează cercetătorii din sistemul naţional de cercetare-dezvoltare, definit prin OG 57/2002 ca „ansamblul unităţilor şi instituţiilor de drept public şi de drept privat care au în obiectul de activitate cercetarea-dezvoltare”.

Pentru a beneficia de scutirea de impozit, persoana trebuie să fi absolvit cel puţin ciclul I de studii universitare sau o formă de învăţământ superior de lungă durată şi să deţină o diplomă de licenţă (sau echivalentă), conferită de o instituţie acreditată de învăţământ superior din România, sau o diplomă obţinută la absolvirea studiilor universitare de licenţă la instituţii acreditate de învăţământ superior din străinătate, recunoscută şi echivalată de Ministerul Educaţiei.

„Pentru a completa pachetul prin care susţinem activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare, mă bucur să anunţ că, împreună cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, am finalizat ordinul comun pentru aprobarea normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal. Pe scurt, este vorba despre facilităţi fiscale pentru încurajarea investiţiilor în cercetare-dezvoltare ale companiilor care activează în România, valorificând astfel potenţialul uman extraordinar de care dispune ţara noastră”, a mai spus ministrul Adrian Curaj.

Mai exact, este vorba de ordinul comun pentru aprobarea normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal, emis în temeiul articolului 20 alin (5) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal. Aceste stimulente fiscale pentru activităţile de cercetare-dezvoltare reprezintă reducerea rezultatului fiscal de care pot beneficia contribuabilii, prin deducerea suplimentară, în proporţie de 50%, a cheltuielilor efectuate de aceştia în anul fiscal respectiv pentru activităţile de cercetare-dezvoltare, precum şi prin aplicarea metodei de amortizare accelerată în cazul aparaturii şi echipamentelor destinate activităţilor de cercetare-dezvoltare. Pentru încadrarea activităţilor în categoria cercetare-dezvoltare,  Ministerul Educaţiei, pe baza propunerilor Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare, elaborează Registrul experţilor pe domenii de cercetare-dezvoltare, prin ordin al ministrului Educaţiei.

sursa: news.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement