Connect with us
Publicitate

Eveniment

Peste 280 de persoane mușcate de căpușe în Alba. Vezi recomandările medicilor pentru prevenție și prim ajutor

Publicat

În acest an, mai mult ca niciodată, numărul căpușelor și al persoanelor mușcate de acestea a crescut semnificativ. 284 de persoane s-au prezentat la Spitalul Județean de Urgență Alba, în această primăvară, cu înțepături de căpușe, însă dintre acestea niciuna nu a fost depistată cu boala Lyme, cea mai periculoasă amenințare a căpușelor.

Căpuşele sunt ectoparaziţi care se hrănesc cu sângele vieţuitoarelor de care se ataşează. Ele sunt atrase de căldură şi mişcare, ataşându-se deseori de mamifere, inclusiv de câini şi pisici.

Cauzele care au dus la creşterea infestărilor cu căpuşe sunt condiţiile meteorologice favorabile înmulţirii căpuşelor, înmulţirea excesivă a câinilor nesupravegheaţi, implicarea insuficientă a populaţiei în scopul protecţiei individuale şi a necesităţii deparazitării corespunzătoare a animalelor de companie.

Măsuri de prevenţie a muşcăturilor de căpuşe: Aplicarea unui spray special împotriva insectelor, care poate fi aplicat direct pe piele sau pe îmbrăcăminte, acoperirea unei suprafeţe cât mai mare de tegument şi hainele să fie cât mai deschise la culoare, purtarea mănuşilor de menaj sau a altor mănuşi speciale, în cazul în care manipulăm animale sau păsări ce pot fi infectate, Curăţirea permanentă a habitatului, tăierea ierbii, pulverizarea de insecticide, îndepărtarea eventualelor plante care pot atrage căpuşe, evitarea zonelor cu cazuri cunoscute şi raportate ca fiind populate cu căpuşe.

Principalele măsuri de prim ajutor în cazul unei muşcături de căpuşă sunt:

  • îndepărtarea cât mai rapidă a căpuşei; se recomandă folosirea unei pensete pentru a prinde atât corpul, cât şi capul parazitului şi a-l extrage printr-o mişcare sigură şi rapidă, astfel încât să nu rămână părţi prinse pe tegument
  • curăţirea zonei cu apă şi săpun sau cu orice alt dezinfectant

Se recomandă consultarea unui medic dacă:

  • pacientul nu a reuşit să îndepărteze complet căpuşa,
  • au apărut semne şi simptome ca roşeaţă, febră, dureri musculare sau acuze asemănătoare gripei.

Pacienţii sunt sfătuiţi să apeleze de urgenţă la medic dacă au tulburări de respiraţie, semne de paralizie, palpitaţii şi dureri retrosternale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate