Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Peste 3 milioane de români ar trebui scoşi de pe liste, potrivit datelor MAI. Vezi cifrele cu care ar putea fi demis Traian Băsescu

Publicat

Din cifrele centralizate în urma datelor primite din teritoriu ce au ajuns, luni, la Ministerul Administraţiei şi Internelor, aproximativ 3 milioane de cetăţeni ar trebui scoşi de pe listele electorale permanente, potrivit realitatea.net. Curtea Constituţională urmează să decidă dacă ia în considerare sau nu aceste date pentru validarea sau invalidarea referendumului.

UPDATE: Victor Ponta a declarat că, potrivit datelor primite, „26.066 de persoane decedate se aflau pe liste, 4.465 cetăţeni români cu domiciliul in străinătate, 3.414 care şi-au pierdut dreptul de vot, 129 persoane bolnave psihic, 369 persoane cu corecţii ale CNP-ului. MAI ne-a comunicat un număr de 512.379 de persoane ale căror acte de identitate au expirat şi nu au fost reînnoite până la data referendumului.”

Totalul cetăţenilor români cu drept legal de şedere în străinătate este de 3.052.397 persoane. Pe baza datelor oficiale puse la dispoziţie de 17 ţări: 1.101.809 majori şi cu drept legal de şedere; 1.468.529 cu drept legal de şedere; 489.312 români cu drept legal de şedere au fost în alte 44 de state.

Vezi Adresa CCR.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, înaintea şedinţei USL, că datele centralizate de MAI şi MAE referitoare la listele electorale vor fi transmise în cursul zilei către CCR şi făcute publice după ce vor ajunge la Curte, el garantând că cifrele nu sunt nici inventate, nici calculate de USL. „În cursul zilei de azi, MAI, MAE centralizează toate datele pe care le-au solicitat şi vom transmite către Curte exact ceea ce ne-a cerut Curtea, adică numărul de persoane. După ce transmitem la Curte, vom pune la dispoziţie aceste cifre”, a spus Ponta.

„Sunt cifre bazate strict pe documente, exact cum ne-a cerut Curtea. Noi vom pune la dispoziţie cifre bazate pe documente din intern şi pe cele venite din afară. În rest, Curtea va decide „, a precizat premierul.

Acesta susţine că „pot să vă garantez faptul că toate cifrele care vor fi transmise azi către CC nu sunt cifre nici inventate, nici calculate de noi. Sunt cifrele bazate pe documente”.

Ministerul de Interne, Mircea Duşa a precizat că listele electorale nu sunt la Guvern şi nici la MAI: „Listele electorale sunt cele pe care s-a votat şi au fost transmise la BEC. Noi nu operăm în liste, că nu avem niciun drept. În liste trebuia să opereze cei abilitaţi de lege, nu Ministerul de Interne, nu prefecturile, ci primarii şi cei de la oficiile de stare civilă care trebuiau să transmită certificatele de deces, de naştere, de căsătorie către evidenţa informatizată”.

Ministerul va transmite Curţii situaţia diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate, respectiv persoane decedate, cele şi-au schimbat domiciliul şi cele care şi-au pierdut drepturile electorale, CC urmând să decidă dacă aceste informaţii îi sunt de folos sau nu în luarea deciziei. „O să prezentăm o situaţie complexă, şi cu persoanele care au domiciliul în străinătate, şi cu persoanele care sunt în evidenţe, dar situaţii statistice, nu numerice. Deci, nu operează nimeni în listele electorale. Toate lumea zice de radieri din liste, nu radiem pe nimeni din liste. Facem o evaluare cu persoanele care, normal, până pe 10 iulie, aşa cum a solicitat CC, trebuiau radiate”, a precizat Duşa.

Dacă vor fi luate în calcul noile cifre, procentul legal pentru validarea referendumului este îndeplinit, având în vedere participarea la scrutin a 8.459.000 de români şi ponderea necesară de 50% plus unu. Pe listele electorale permanente după care s-a organizat referendumul din 29 iulie, erau înregistrate 18.292.464 de persoane. Potrivit rezultatelor finale prezentate de BEC după vot, au votat 46,24% dintre aceste persoane, adică 8.459.053 persoane. Din noile cifre, întocmite de Guvern pe baza raportărilor de la primării, pe aceste liste electorale ar fi sub 15,5 milioane de cetăţeni.

Reamintim că solicitarea Curţii Constituţionale adresată Guvernului era comunicarea, până la 21 august, a listelor electorale permanente actualizate până la 10 iulie.
Premierul Victor Ponta a precizat că USL va depune la nivel național plângeri penale pentru încălcarea legii referendumului împotriva tuturor liderilor PDL care au îndemnat cetățenii să nu voteze.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax