Actualitate
Peste 300 de jandarmi asigură măsurile de ordine în judeţul Alba, în mini-vacanţa de 1 Decembrie. Recomandări pentru participanţii la manifestări
În mini-vacanţa de 1 Decembrie, în judeţul Alba, peste 300 de jandarmi vor acţiona cu misiunea de a asigura buna desfăşurare a activităţilor şi siguranţa participanţilor la manifestările organizate cu această ocazie. Aproape jumătate sunt încadraţi la Gruparea de Jandarmi Mobilă “ Regele Ferdinand I” – Târgu-Mureş, iar 60 dintre aceştia vor participa la parada militară.
Pe timpul tuturor manifestărilor dedicate Zilei Naţionale, echipajele de jandarmerie din cadrul Jandarmeriei Alba şi Grupării de Jandarmi Mobilă “ Regele Ferdinand I” – Târgu-Mureş vor fi prezente în mijlocul cetăţenilor, cu misiunea primordială de a asigura un climat de normalitate civică şi de a veni în sprijinul celor aflaţi în nevoie. Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale este un deziderat deosebit de important al efectivelor de jandarmi, iar acestea sunt pregătite şi gata să intervină în cel mai scurt timp pentru aplanarea unor situaţii tensionate sau pentru restabilirea ordinii publice, în cazul în care aceasta va fi grav tulburată, transmite IJJ Alba.
În Alba Iulia, jandarmeria va participa la parada militară cu 60 de jandarmi, 9 autospeciale de transport, intervenţie şi executare a unor acţiuni speciale (Opel Movano, Nissan Pathfinder, Dacia Duster) şi un ATV. Efectivele participante la paradă vor fi echipate cu ţinuta de misiune tip combinezon, cu echipament special de protecţie şi intervenţie şi cu diverse categorii de armament.
În scopul preîntâmpinării apariţiei unor evenimente sau incidente nedorite, jandarmii recomandă tuturor celor care vor participa la aceste manifestări să se conformeze indicaţiilor organizatorilor şi forţelor de ordine, să aibă un comportament civilizat, să evite consumul excesiv de alcool, să nu deţină arme de orice fel, artificii sau petarde, să nu arunce obiecte către scenele organizate şi să semnaleze prompt orice comportament contrar normelor legale de convieţuire socială sau bunelor moravuri.
De asemenea, pentru evitarea unor situaţii neplăcute le recomandă să supravegheze îndeaproape comportamentul copiilor, să acorde o atenţie deosebită bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje etc.) şi să evite pe cât posibil să aibă la vedere obiecte de valoare care pot atrage atenţia.
Totodată, le solicită să nu depăşească limitele decenţei comportamentale, să nu forţeze cordoanele de ordine constituite, să acorde sprijin forţelor de ordine dacă sunt solicitaţi şi să ţină cont că manifestările obscene, care contravin normelor legale de convieţuire în societate, vor fi sancţionate.
În conformitate cu prevederile art. 372 Cod penal, este interzisă, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de până la 2 ani sau amendă portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase pe timpul adunărilor publice. În categoria obiectelor periculoase, sunt incluse cuţitele, pumnalele, boxurile sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire, armele neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitivele pentru şocuri electrice precum şi substanţele iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant.
În final, jandarmii indică participanţilor să recurgă doar la modalităţi legale pentru rezolvarea eventualelor divergenţe, cele mai facile fiind solicitarea ajutorului echipajelor de jandarmerie prezente la această sărbătoare şi apelarea numărului unic de urgenţe 112.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News