Actualitate
Peste 3000 de cărţi funciare eliberate gratuit în 10 localităţi din Alba, de la începutul acestui an
Peste 3000 de cărţi funciare au fost eliberate gratuit în acest an, în judeţul Alba, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF) 2015-2023. Au fost cadastrate terenuri agricole în suprafaţă de peste 1600 de hectare din Alba Iulia, Aiud, Baia de Arieş şi şapte comune.
Proprietari de imobile din 10 localităţi din judeţul Alba vor primi 3.243 cărţi funciare eliberate gratuit, prin PNCCF, începând din 3 aprilie, transmite Oficiul de Cadastru Alba.
Lucrările de cadastru general au fost finanţate prin veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Alba.
Este vorba despre o suprafaţă de 1.613,14 hectare, reprezentând terenuri agricole din Aiud, Alba Iulia, Baia de Arieş, Hopârta, Lopadea Nouă, Meteş, Mirăslău, Rădeşti, Stremţ şi Unirea, ce a fost cadastrată, cu finanţare de la ANCPI.
În prezent, dintre cele 78 de unităţi administrativ-teritoriale din Alba, două – Horea şi Vinţu de Jos – sunt cadastrate în proporţie de sută la sută, iar în alte 61 se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât şi pe sectoare cadastrale.
Totodată, în 2018 vor începe lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în cele şase comune din judeţul Alba aflat pe lista celor 660 de UAT din mediul rural, ce vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile prin POR 2014-2020. Este vorba despre Lunca Mureşului, Lupşa, Mihalţ, Mirăslău, Rădeşti, Unirea.
În 2018, fiecare UAT poate primi 155.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, faţă de 150.000 lei în 2017 şi 135.000 lei în 2016. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
În Alba, cele 64 de UAT eligibile vor semna contracte de finanţare în perioada imediat următoare, iar acestea vor fi valabile până în 31 octombrie 2019.
Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor în evidenţele de cadastru şi carte funciară pe sectoare cadastrale au început în 2016, iar până în 2017 au fost eliberate 41.709 cărţi funciare în judeţul Alba.
Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.
PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional în cuantum de aproximativ 312 milioane euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanţare poate fi bugetul local.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Gligor
marți, 03.04.2018 at 17:37
Exact dat ati omis un cateva cuvinte ” FACUTE DE 2 LEI” ….. nu are treaba ce este in realitate cu ce au facut ei…. o mare manevra