Connect with us
Advertisement

Actualitate

Peste 60% dintre angajaţii români au salarii mai mici de 2000 de lei. În ce domenii se câştigă mai mult şi ce soluţii oferă reprezentanţii BNR

Publicat

portofel bani Peste 60% dintre cei aproape 4,7 milioane de angajaţi din România au salarii mai mici de 2000 de lei. Sunt salariaţi din industrie, sănătate, educaţie, comerţ, construcţii, hoteluri şi restaurante. Dacă specialiştii spun că o şansă pentru marinea veniturilor ar fi altă calificare, oficialii BNR sunt de părere că doar investiţiile străine şi creşterea economică poate aduce mai mulţi bani în buzunarele românilor.

Dacă salariile celor din spitale sau din şcoli depind de visteria statului şi de decizii politice, pentru salariile mici din sectorul privat, explicaţiile sunt altele.

Sunt muncitori necalificaţi sau uşor calificaţi şi atunci este firesc să aibă un salariu net mai mic de 2.000 de lei. Un lucrător necalificat care trebuie să lucreze pe nişte echipamente supermoderne şi automatizate va trebui să se califice, să lucreze şi atunci o să-i crească şi veniturile” explică Oana Datki, specialist în resurse umane, citată de digi24.ro.

Între 2.000 şi 4.000 de lei pe lună câştigă aproape 27% din angajaţii români, adică în jur de 1,3 milioane de persoane care lucrează în telecomunicaţii, energie, industria farmaceutică, administraţie sau industrie. Chiar dacă nu au aşteptări mari la început, viitorii specialişti ştiu că o carieră se construieşte cu răbdare.

„Pentru început, sincer, 14 mil, nu am foarte mari așteptări, pentru că sunt la început și avem nevoie să învățăm,” spune un proaspăt absolvent.

Peste 4.000 de lei pe luna câștigă acum doar în jur de 340.000 de oameni. Mulți dintre ei sunt specialiști care lucrează în bănci, transporturi aeriene, extracția petrolului, industria tutunului sau IT. Însă pentru locuri de muncă mai bine plătite, România are nevoie de creștere economică, spun oficialii BNR.

„E de preferat o creștere economică moderată, de exemplu 3,5%, dar pe parcursul mai multor ani. Această creștere este preferabilă unor salturi spectaculoase, urmate de contracții la fel de ample,” declară Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„O creştere salarială necorelată cu productivitatea muncii nu ar face decât să adâncească dezechilibrele economice,” adaugă Valentin Lazea, economistul-șef al BNR.Potrivit unui studiu, românii sunt de şase ori mai puţin productivi decât restul europenilor, chiar dacă petrec mai multe ore la serviciu.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement