Actualitate
Peste patru milioane de români sunt inactivi financiar. Ce îi ține departe de piața muncii

Peste patru milioane de români sunt inactivi financiar. Ce îi ține departe de piața muncii.
Din cei care nu au un loc de muncă, peste două milioane ar vrea să lucreze, însă se simt depășiți de modul în care funcționează piața muncii de azi, potrivit agerpres.
Într-o lume în care majoritatea locurilor de muncă se găsesc online, mulți nu știu cum să facă nici primul pas.
‘Transformarea digitală a economiei a adus beneficii multiple pe piața muncii, dar a și creat o prăpastie între cei incluși digital și cei excluși. România se află constant pe ultimele locuri în UE în ceea ce privește alfabetizarea digitală: doar 28% dintre cetățeni aveau în 2023 competențe digitale de bază sau peste, comparativ cu media UE de 55%.
Disparitatea este mai profundă în rândul populației vulnerabile. Doar 25% dintre femeile de peste 65 de ani dețin competențe digitale de bază, față de peste 70% dintre tinerele de 25-34 de ani.
Această diferență de acces la instrumentele digitale conduce la o excludere involuntară de pe piața muncii’, se precizează în analiza de specialitate a platformei online Delucru.ro.
Metodele vechi de angajare nu mai funcționează
Din cele aproximativ patru milioane de persoane care nu lucrează, mulți sunt oameni de peste 45 de ani, fără cunoștințe digitale, care trăiesc în zone rurale sau la marginea orașelor.
Aceștia se bazează în continuare pe metode vechi pentru a-și găsi un loc de muncă, cum ar fi recomandările de la cunoscuți sau anunțurile din ziare.
Totuși, doar 2% reușesc să se angajeze prin recomandări personale și doar 1% găsesc joburi din ziare sau afișe puse în locuri publice.
Doar 4% obțin un loc de muncă mergând direct la firme, dar procesul e complicat, consumă timp și bani, iar prin agențiile de stat de ocupare a forței de muncă, doar 1% ajung să se angajeze.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
giurelio
joi, 10.04.2025 at 13:52
Sunt niște GUNOAIE & PUTUROȘI.
Invocă scuze și motive de așa o să fie întreținuți de părinți TOATĂ VIAȚA.
,,LA MUNCĂ” ..P U T O R I L O RRR,nu la întins mâna