Economie
Peste un milion de viţe altoite şi 600.000 de pomi pregătiţi pentru vânzare, în judeţul Alba
În acest an, în judeţul Alba au fost pregătiţi 600.000 pomi altoiţi şi 1.200.000 viţe altoite. Producerea materialului de înmulţire este o tradiţie în judeţ, cel fructifer în zona Aiud – Ciumbrud şi viţa de vie în zona Blaj – Jidvei.
Din cei 600.000 pomi altoiţi, aproximativ 300.000 vor fi pregătiţi pentru comercializare în toamna anului 2011, restul urmând a fi puşi în vânzare, în primăvara anului 2012. Producerea şi comercializarea unui număr mare de pomi este posibilă datorită dezvoltării bazei materiale a producătorilor din judeţ, prin construirea de spaţii de depozitare şi condiţionare şi achiziţionarea de utilaje specifice. Totodată, a început diversificarea sortimentului de pomi prin introducerea de noi portaltoi, lărgirea gamei de specii şi soiuri, introducerea culturii materialului fructifer la ghivece.
Potrivit Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS), cea mai mare parte a materialul fructifer produs în judeţul nostru se comercializează în marile lanţuri de magazine de specialitate din toată ţara, pomii fiind ambalaţi şi etichetaţi atât cu eticheta oficială, ce conţine paşaportul fitosanitar, cât şi cu eticheta furnizorului, ce oferă beneficiarilor informaţii referitoare la caracteristicile soiului şi sistemul de cultură.
În cazul materialului de plantare viticol, respectiv viţele altoite, ponderea cea mai mare este reprezentată de soiurile de struguri pentru vin şi sunt destinate pentru înfiinţarea de plantaţii viticole sau completarea celor existente. Cea mai mare pondere o reprezintă soiurile cu tradiţie în podgoriile din zonă: Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Riesling Italian.
Pe lângă acestea, însă, au fost produse şi vor fi comercializate către utilizatorii neprofesionişti o gamă foarte largă de soiuri de struguri de masă: Afuz Ali, Cardinal, Eva, Favorit, Italia, Muscat de Hamburg, Moldova, Medina, Souvenir, Terez.
Reprezentanţii ITCSMS spun că dezvoltarea deosebită plantaţiilor viticole în judeţul Alba şi implicit a pepinierelor viticole a dus la mărirea suprafetelor plantaţiilor-mamă furnizoare de coarde altoi, prin înfiinţarea de noi plantaţii cu material devirozat din categorii biologice superioare în zona Blaj – Jidvei, fiind în anul 2011 înscrise la multiplicare 27.81 hectare. Au fost, de asemenea, înfiinţate şi introduse în programul de multiplicare 5,83 hectare plantaţii-mamă furnizoare de butaşi portaltoi.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News