Eveniment
Pfizer anunță că doza 3 a vaccinului este eficientă împotriva Omicron. Vaccinarea cu două doze „nu protejează suficient”
Pfizer anunță oficial că vaccinarea cu două doze din serul său „nu protejează suficient” împotriva infectării cu Omicron. Compania susține că după a treia doză nivelul de protecție este comparabil cu cel oferit la variantele anterioare ale virusului.
Într-un comunicat de presă, Pfizer și BioNTech au anunțat că nivelul de anticorpi împotriva variantei Omicron este, în medie, de 25 de ori mai redus în rândul persoanelor care au primit două doze de vaccin, comparativ cu titrurile de neutralizare observate după două doze împotriva variantelor anterioare ale virusului, ceea ce indică faptul că două doze “ar putea să nu fie suficiente pentru a proteja împotriva infecției cu varianta Omicron”.
„Cu toate acestea, deoarece marea majoritate a epitopilor vizați de celulele T induse de vaccin nu sunt afectați de mutațiile de la Omicron, Pfizer și BioNTech cred că persoanele vaccinate cu două doze încă pot fi protejate împotriva dezvoltării unor forme severe ale bolii. Monitorizăm îndeaproape eficacitatea vaccinului împotriva Omicron, la nivel global”, se mai arată în comunicat.
Datele obținute la persoanele vaccinate după o lună după primirea celei de-a a treia doze de vaccin Pfizer/BioNTech au arătat că nivelul de anticorpi eficienți împotriva Omicron este comparabil cu cel observat la persoane vaccinate cu două doze, împotriva variantelor anterioare ale virusului. Testele s-au făcut pe probe prelevate la trei săptămâni după administrarea celei de-a doua doză și la o lună după administrarea dozei suplimentare (booster).
„Deși două doze de vaccin pot oferi în continuare protecție împotriva formelor severe cauzate de tulpina Omicron, este clar din aceste date preliminare că protecția este îmbunătățită cu o a treia doză din vaccinul nostru. Vaccinarea rămâne cel mai bun curs de acțiune pentru a preveni răspândirea Covid-19”, a declarat Albert Bourla, președinte și director executiv al Pfizer.
Totodată, cele două companii au precizat că lucrează în continuare pentru dezvoltarea unui vaccin adaptat pentru varianta Omicron și că acesta va fi disponibil începând din luna martie, dacă va fi necesar.
Directorul de cercetare al unui laborator sud-african din cadrul Institutului de cercetare asupra sănătăţii din Africa a declarat la rândul său marţi, raportând rezultatele unui studiu restrâns, că varianta Omicron se poate sustrage parţial protecţiei oferite de cele două doze de vaccin anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech, notează Reuters.
Varianta Omicron provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că noua variantă are o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente, creşte riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală după infectarea cu alte variante şi se transmite mai uşor decât Delta, variantă dominantă în prezent şi cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.
Pe de altă parte, conform ultimelor date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), se pare că varianta Omicron nu creşte severitatea simptomelor.
sursă: BioNTech , agerpres.ro, biziday.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News