Connect with us
Advertisement

Eveniment

Piese arheologice de la Muzeul Unirii din Alba Iulia, digitizate în cadrul unui nou proiect: ARHEO 3D. Vezi COLECȚIA VIRTUALĂ

Publicat

Valorificarea patrimoniului arheologic din colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia prin tehnologie modernă (digitizare și imprimare 3D), în scopul cunoașterii, cercetării și educării, continuă prin proiectul ARHEO 3D. În cadrul noului proiect au fost scanate până în prezent un număr de 22 de piese arheologice, între care vase, sceptre, securi de luptă, o cahlă transilvăneană de sec. XVI, un zar de joc din sec. XVIII, o cheie și un lacăt medieval de sec. XVII.

ARHEO 3D reprezintă o continuare necesară a programului cultural multianual PANTHEON 3D, cofinanțat AFCN în anii 2018-2019, în cadrul căruia au fost digitizate 3D operele de artă romană reprezentând divinități și personaje mitologice din colecția muzeului.

Proiectul urmărește includerea unor noi categorii de piese arheologice aparținând mai multor epoci (preistorie, epoca dacică, perioada medievală, epoca modernă). Este un proces necesar în contextul inițiativelor de valorificare prin digitizare a patrimoniului cultural la nivel național și international.

Vor digitizate prin scanare 3D o serie de artefacte arheologice care apoi își vor găsi locul în colecția virtuală a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia existentă pe platforma Sketchfab. Vor fi realizate replici 3D ale unor piese deosebite, imprimarea 3D fiind foarte utilă în cadrul acțiunilor educaționale și de valorificare a patrimoniului arheologic. De asemenea, se vor organiza prezentări și ateliere interactive cu ocazia Nopții Muzeelor și a Nopții Cercetătorilor Europeni.

Modele 3D vor putea fi accesate și vizualizate online de publicul larg din întreaga lume, oferind muzeului deschidere și vizibilitate culturală. Va fi încă un pas în direcția modernizării modului de prezentare a colecțiilor muzeale.

Publicul larg de toate vârstele este cel vizat direct de implementarea și rezultatele proiectului, dar și vizitatorii de toate categoriile care se vor putea bucura de o vizualizare interactivă online. O altă categorie de public căruia i se adresează proiectul este cel specializat (studenții din domeniul științelor socio-umane, cercetători, istorici) prin accesarea Colecției Virtuale a muzeului și a produselor digitale ale proiectului. În acest context, obiectivul răspunde nevoii de cercetare a patrimoniului cultural cu ajutorul unor platforme interdisciplinare, în care tehnologia digitală oferă posibilități noi și eficiente de studiu. Un alt grup țintă sunt elevii care vor participa la prezentările și atelierele din cadrul proiectului. Această alegere acoperă nevoile de educație continuă și creștere a aportului informațional, dar și exigențele noului concept muzeologic de prezentare captivantă și interactivă a istoriei.

Vezi AICI colecția virtuală 3D.

Echipa proiectului este formată din Dr. Anca Timofan, arheolog (MNUAI), Dr. Călin Șuteu, specialist digitizare 3D (Gigapixel Art SRL), Dana Zudor, conservator (MNUAI), Monica Druță, conservator (MNUAI).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Moței Florin

    duminică, 05.04.2020 at 00:33

    Bună seara. M-ar interesa câteva informații despre toporul de luptă din sec. XI- XII.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement