Connect with us
Advertisement

Eveniment

Platforma trUE pentru combaterea dezinformării, lansată de Comisia Europeană. Va apela la influenceri precum Zaiafet și Dezaburit

Publicat

Reprezentanţa Comisiei Europene în România lansează o nouă platformă online dedicată combaterii dezinformării. 

Se numește „trUE – Adevărul gol-goluţ” și reuneşte articole, studii de caz, materiale video realizate în colaborare cu influenceri, dar şi materiale didactice ce pot fi folosite în timpul orelor de curs.

Materiale video realizate de influenceri precum Dezaburit sau Zaiafet sunt disponibile în noua platformă. Unul dintre materiale explică „Ce este şi cum recunoşti o ştire falsă în 7 paşi”.

Noua platformă încurajează şi interacţiunea cu publicul larg. Astfel, la adresa de email comm-rep-ro-true@ec.europa.eu, cei interesaţi se pot alătura iniţiativei sau pot semnala cazuri de dezinformare legate de Uniunea Europeană.

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, a invocat datele Eurobarometrului Standard 98, conform căruia 65% dintre români declară că ştirile sau informaţiile care în opinia lor denaturează realitatea sau sunt chiar false reprezintă o problemă pentru democraţie.

„Ne dorim ca ‘trUE – Adevărul gol-goluţ’ să ofere un set de bază de instrumente cu ajutorul căruia cât mai mulţi români să poată identifica informaţiile care denaturează realitatea cu privire la Uniunea Europeană şi nu numai, apărute în spaţiul public.

Oferim resurse online gratuite dedicate combaterii dezinformării, materiale ce pot fi folosite în sălile de clasă de către profesori, informaţii despre mituri demontate, podcast-uri video realizate de influencerii care ne ajută să ‘traducem’ informaţii uneori tehnice pe înţelesul tuturor şi multe altele”, a declarat Ramona Chiriac.

Prin Regulamentul privind serviciile digitale, intrat în vigoare pe 16 noiembrie 2022, Uniunea Europeană ia măsuri „clare” în combaterea răspândirii dezinformării, se arată în comunicat.

Această nouă lege plasează responsabilitatea „în braţele platformelor online în ceea ce priveşte eradicarea conţinutul dăunător, prin măsuri riguroase fără precedent”, menţionează sursa citată.

„‘Verifică! Verifică încă o dată! Eşti sigur că e adevărat? Abia acum poţi distribui!’ – este doar unul din sfaturile concrete din articolele care demistifică cele mai populare informaţii false.

De asemenea, în platformă sunt disponibile şi cele mai noi resurse puse la dispoziţie de Comisia Europeană, precum orientări pentru profesori şi modalităţi de încurajare a obiceiurilor ‘sănătoase’ de utilizare a mediului online”, precizează Reprezentanţa CE.

UE conlucrează cu platformele online pentru a le încuraja să promoveze surse oficiale, să penalizeze conţinutul care se dovedeşte fals sau înşelător şi să şteargă conţinutul ilegal şi pe cel care ar putea dăuna sănătăţii sau integrităţii fizice a oamenilor.

„Această colaborare a fost reînnoită în 2022 pentru a include lecţiile învăţate în urma pandemiei COVID 19, cât şi ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina”, transmite sursa citată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement