Eveniment
Poliţia Română va avea un sistem de recunoaştere facială. Suspecții vor putea fi identificați după imagini foto sau video
Poliţia Română va fi dotată în acest an cu un sistem IT de recunoaştere facială pentru identificarea persoanelor după imagini foto sau video. Instituţia doreşte ca programul în valoare de peste 4,7 milioane de lei să faciliteze găsirea suspecţilor. Astfel, imaginile deținute de polițiști vor putea fi comparate cu cele provenite din diverse surse, precum camere video de supraveghere, camere web, telefoane mobile, rețele sociale sau bancomate.
Contractul a fost câștigat în data de 8 mai, prin licitaţie, pentru suma de 4,779 milioane de lei fără TVA, de Dataware Consulting. În cadrul acestuia se va furniza soluția informatică pentru recunoașterea facială și se vor efectua training-uri.
„În prezent, specialiștii și experții criminaliști nu au posibilitatea de a procesa solicitări de identificare a persoanelor prin utilizarea instrumentelor informatice de recunoaștere facială. Așadar, implementarea unei tehnologii în domeniul recunoaşterii faciale va permite Poliţiei Române să includă această metodă ca măsură în combaterea şi elucidarea cazurilor asociate furtului de identitate sau documentelor pierdute sau furate, precum şi identificarea suspecţilor care comit sau intenţionează să comită fapte de natură penală (terorism, infracţiuni cu violenţă etc.).
(…) Soluţia va duce la îmbunătăţirea colectării datelor/infirmaţiilor şi a instrumentelor de analiză a acestora în cadrul activităţilor informtiv-operative şi de cercetare penală şi la extinderea cooperării şi a acţiunilor de prevenire şi combatere a formelor de criminalitate gravă şi terorism”, se arată în caietul de sarcini al licitaţiei.
De asemenea, soluția informatică pentru recunoaștere facială va oferi funcționalități de căutare / verificare / comparare ale imaginilor faciale digitale stocate cu cele provenite din diverse surse (CCTV, webcam, telefoane mobile, rețele de socializare, ATM cam).
Soluția informatică pentru recunoaștere facială va fi formată din următoarele componente:
– software pentru identificare și recunoaștere facială cu minim 2.000.000 de entități,
– licențiere a sistemelor de operare de tip server,
– soluție de baze de date și soluție de replicare baze de date,
– soluție de virtualizare,
– un cluster servere pentru operații mission critical,
– servere blade,
– soluție de stocare.
Potrivit caietului de sarcini, compania care a câștigat licitația este responsabilă pentru instruirea personalului desemnat de Inspectoratul General al Poliției Române. Vor exista trei sesiuni de instruire, respectiv:
– training pentru soluția de recunoaștere facială – 250 de persoane vor fi instruite în sistem de videoconferință. De asemenea, se vor instrui în sistem train the trainer un număr de 15 reprezentanți ai Poliției Române.
– training pentru soluția de virtualizare – 10 persoane din cadrul IGPR vor participa la un modul de instruire profesional pentru infrastructura virtualizată
– training pentru sistemele de operare – 10 persoane din cadrul IGPR vor participa la un modul de instruire profesional de administrare a sistemelor de operare ofertate
Compania Dataware Consulting a fost înfiinţată în anul 2011, are ca obiect activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client). În anul 2019, cifra de afaceri a fost de 27,76 milioane lei. Dataware Consulting este controlată de Cătălin Cristian Georgescu (52%) şi Constantin Adrian Savu (48%). La licitaţie au mai depus oferte: asocierea formată din Tech Source Consulting-Cymbiot Solutions-Avatar Software, Starc4sys SRL, RECO 3.26 şi Idemia Identity&Security France. Dataware Consulting a mai câştigat în 2018, ca unic ofertant, o licitaţie organizată de MAI pentru furnizarea unui laborator IT, scrie Profit.ro.
Sistemul IT va fi livrat in termen de 250 de zile. Poliţia Română a încercat şi în 2016 să atribuie acest contract, dar a anulat procedura invocând abateri grave de la prevederile legale.
sursa: profit.ro, e-licitatie.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News