Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Poliţia Română va avea un sistem de recunoaştere facială. Suspecții vor putea fi identificați după imagini foto sau video


Publicat

Poliţia Română va fi dotată în acest an cu un sistem IT de recunoaştere facială pentru identificarea persoanelor după imagini foto sau video. Instituţia doreşte ca programul în valoare de peste 4,7 milioane de lei să faciliteze găsirea suspecţilor. Astfel, imaginile deținute de polițiști vor putea fi comparate cu cele provenite din diverse surse, precum camere video de supraveghere, camere web, telefoane mobile, rețele sociale sau bancomate. 

Contractul a fost câștigat în data de 8 mai, prin licitaţie, pentru suma de 4,779 milioane de lei fără TVA, de Dataware Consulting. În cadrul acestuia se va furniza soluția informatică pentru recunoașterea facială și se vor efectua training-uri.

„În prezent, specialiștii și experții criminaliști nu au posibilitatea de a procesa solicitări de identificare a persoanelor prin utilizarea instrumentelor informatice de recunoaștere facială. Așadar, implementarea unei tehnologii în domeniul recunoaşterii faciale va permite Poliţiei Române să includă această metodă ca măsură în combaterea şi elucidarea cazurilor asociate furtului de identitate sau documentelor pierdute sau furate, precum şi identificarea suspecţilor care comit sau intenţionează să comită fapte de natură penală (terorism, infracţiuni cu violenţă etc.). 

(…) Soluţia va duce la îmbunătăţirea colectării datelor/infirmaţiilor şi a instrumentelor de analiză a acestora în cadrul activităţilor informtiv-operative şi de cercetare penală şi la extinderea cooperării şi a acţiunilor de prevenire şi combatere a formelor de criminalitate gravă şi terorism”, se arată în caietul de sarcini al licitaţiei.

De asemenea, soluția informatică pentru recunoaștere facială va oferi funcționalități de căutare / verificare / comparare ale imaginilor faciale digitale stocate cu cele provenite din diverse surse (CCTV, webcam, telefoane mobile, rețele de socializare, ATM cam).

Soluția informatică pentru recunoaștere facială va fi formată din următoarele componente:

– software pentru identificare și recunoaștere facială cu minim 2.000.000 de entități,

– licențiere a sistemelor de operare de tip server,

– soluție de baze de date și soluție de replicare baze de date,

– soluție de virtualizare,

– un cluster servere pentru operații mission critical,

– servere blade,

– soluție de stocare.

Potrivit caietului de sarcini, compania care a câștigat licitația este responsabilă pentru instruirea personalului desemnat de Inspectoratul General al Poliției Române. Vor exista trei sesiuni de instruire, respectiv:

– training pentru soluția de recunoaștere facială – 250 de persoane vor fi instruite în sistem de videoconferință. De asemenea, se vor instrui în sistem train the trainer un număr de 15 reprezentanți ai Poliției Române.

– training pentru soluția de virtualizare – 10 persoane din cadrul IGPR vor participa la un modul de instruire profesional pentru infrastructura virtualizată

– training pentru sistemele de operare – 10 persoane din cadrul IGPR vor participa la un modul de instruire profesional de administrare a sistemelor de operare ofertate

Compania Dataware Consulting a fost înfiinţată în anul 2011, are ca obiect activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client). În anul 2019, cifra de afaceri a fost de 27,76 milioane lei. Dataware Consulting este controlată de Cătălin Cristian Georgescu (52%) şi Constantin Adrian Savu (48%).  La licitaţie au mai depus oferte: asocierea formată din Tech Source Consulting-Cymbiot Solutions-Avatar Software, Starc4sys SRL, RECO 3.26 şi Idemia Identity&Security France.  Dataware Consulting a mai câştigat în 2018, ca unic ofertant, o licitaţie organizată de MAI pentru furnizarea unui laborator IT, scrie Profit.ro.

Sistemul IT va fi livrat in termen de 250 de zile. Poliţia Română a încercat şi în 2016 să atribuie acest contract, dar a anulat procedura invocând abateri grave de la prevederile legale.

sursa: profit.ro, e-licitatie.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Studiu: Imunitatea se poate dobândi și după forme uşoare de COVID-19

Publicat

Majoritatea pacienţilor afectaţi de o formă minoră de COVID-19 dezvoltă anticorpi, care i-ar putea apoi imuniza pentru mai multe săptămâni împotriva acestei boli, potrivit unui studiu realizat de Institutul Pasteur şi Spitalul Universitar din Strasbourg.

”Ştiam că persoanele care suferă forme severe ale bolii dezvoltă anticorpi în primele 15 zile de la debutul simptomelor. Ştim acum că acest lucru este adevărat şi pentru cei care fac forme minore, chiar dacă nivelurile de anticorpi sunt probabil mai slabe”, a explicat într-un comunicat unul dintre autorii studiului, Arnaud Fontanet, responsabil în cadrul departamentului de Sănătate globală al Institutului Pasteur.

Rezultatele studiului sunt încurajatoare în măsura în care până în prezent nu se cunosc suficiente informaţii în ceea ce priveşte mecanismele imunitare împotriva noului coronavirus în special la persoanele afectate de forme uşoare ale bolii.

”Studiul nostru demonstrează că nivelurile de anticorpi sunt, în cele mai multe dintre cazuri, compatibile cu o protecţie împotriva unei noi infectări cu SRAS-CoV-2, cel puţin până la 40 de zile după debutul simptomelor”, a adăugat Olivier Schwartz, conducătorul departamentului Virusuri şi imunitate din cadrul Institutului Pasteur.

Potrivit acestuia, ”obiectivul este în momentul de faţă evaluarea pe termen lung a persistenţei răspunsului anticorpilor şi a capacităţii acestuia de neutralizare” a virusului.

Studiul, ale cărui rezultate au fost date publicităţii de Institutul Pasteur, a fost realizat pe 160 de pacienţi membri ai personalului medical din două unităţi ale unor spitale universitare din Strasbourg. Toţi participanţii au prezentat forme minore de COVID-19.

Testele serologice (care vizează detectarea ulterioară a semnelor unei infecţii din trecut) au arătat că marea majoritate a acestor persoane (153 sau 159 din 160 în funcţie de tipul testului) a dezvoltat anticorpi în primele 15 zile care au urmat infectării.

Un alt test a fost utilizat pentru a determina dacă aceşti anticorpi au totuşi capacitatea de a neutraliza virusul.

Rezultatul: 28 de zile de la debutul simptomelor, 98% dintre pacienţi dezvoltaseră astfel de ”anticorpi neutralizanţi”.

”Aceste rezultate sunt în acelaşi timp o veste bună pentru viitoarele strategii în domeniul vaccinurilor”, a subliniat Samira Fafi-Kremer, şefa serviciului de virologie al Spitalului Universitar din Strasbourg şi autoare principală a studiului.

Sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cel mai în vârstă bărbat de pe planetă este un român. Care este secretul longevității lui Dumitru Comănescu

Publicat

Dumitru Comănescu a devenit cel mai în vârstă bărbat de pe planetă, recunoscut de Cartea Recordurilor, după ce britanicul Bob Weighton a decedat joi, 28 mai, la vârsta de 112 ani. 

Românul are 111 ani și 7 luni și s-a născut pe  8 noiembrie 1908, în Provița de Jos, județul Prahova.

Acesta a fost de profesie inginer agronom iar acum trăiește în București.

Potrivit acestuia, secretul longevității este pentru el dragostea familiei, a soției, fiilor și nepoților.

” Dragii mei, am primit cu emoție vestea cea mare, dar, în primul rând aș vrea să transmit condoleanțe familiei fostului lider mondial, Robert Weighton. Mă simt onorat și binecuvântat să fiu acum, oficial, cel mai vârstnic bărbat din lume și să reprezint România la cel mai inalt nivel! Este incredibil!”, a declarat Dumitru Comănescu Centrului pentru Seniori al Municipiului București, citat de Digi24.ro.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, care m-au ajutat și susținut de-a lungul anilor, familiei, prietenilor și apropiaților. Dar mai ales, pentru tot, eu îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că El a ales să fiu astăzi aici, pe primul loc în clasamentul celor mai în vârstă bărbați din lume. Vă multumesc pentru urări și gândurile frumoase, vă doresc multă sănătate și sper ca dumneavoastră să mă depășiți!”, a adăugat bărbatul.

sursă: Digi24.ro.

sursă foto: Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Accident rutier între Săliștea și Tărtăria: Motociclist în vârstă de 19 ani, rănit după impactul cu un autoturism

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă a avut loc, vineri seara, pe DJ 705E, între localitățile Săliștea și Tărtăria

UPDATE: ”La data de 29 mai 2020, in jurul orei 19.30, pe DJ 705E, un tână de 19 ani, din localitatea Săliștea, în timp ce conducea o motocicletă, nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare in mers față de un autoturism, intrând în coliziune cu acesta. În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale. Atât motociclistul, cât și conducătorul auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Cercetarile sunt continuate”, a precizat Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Știrea inițială: Potrivit IPJ Alba, în urma impactului motociclistul a suferit leziuni, dar este conștient.

La fața locului se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.

Foto: arhiva

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Gata cu cozile de la graniță! Tranzitarea frontierei româno-ungare se va putea face la orice oră, începând de vineri seara

Publicat

vama

Ungaria a ridicat restricţia de tranzitare a teritoriului în anumite intervale orare, astfel că intrarea în această țară dinspre România se va putea face în permanenţă, ceea ce ar urma să elimine momentele cu aglomeraţie ridicată din unele puncte de frontieră, a anunțat vineri ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

”De astăzi (n.r. vineri, 29 mai) nu mai există acea reglementare cu perioada, cu intervalul impus de autorităţile maghiare pentru intrarea în Ungaria. Aşadar, de dimineaţă, ieşirea din România spre Ungaria se poate face la orice oră şi din această seară, de la ora 21.00, când se va da drumul la traficul de la frontiera cu Austria, el va fi permanentizat, nu se va mai opri mâine la ora 13.00, deci şi intrarea în România, ieşirea din Ungaria, se va putea face la orice oră. Nu va mai fi acel blocaj făcut de autorităţile maghiare, care permiteau tranzitul din Austria spre România, prin Ungaria, doar în anumite ore, motiv pentru care erau aceste puncte fierbinţi în traficul de la frontiera noastră, în sensul că veneau dintr-odată foarte mulţi cetăţeni, pentru că aşa era stabilit de către autorităţile din Budapesta, modul sau conduita la nivel naţional cu privire la măsurile de protecţie în Ungaria împotriva răspândirii coronavirusului”, a declarat Marcel Vela, aflat într-o vizită la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I.

Ministrul a susţinut că „traficul se desfăşoară în condiţii normale, civilizate”, la Nădlac I.

„Încă se practică acest tranzit pietonal (…), lumea vine cu diferite mijloace de transport ocazionale. Sper ca în viitor, după 1 iunie, când transportul internaţional de persoane poate completa această cerere de tranzit şi din partea operatorilor români, acest fenomen să fie cât mai redus”, a afirmat Vela.

El a adăugat că, după întâlnirea cu ministrul de Interne din Ungaria, „lucrurile s-au derulat corect”, aşa cum s-au „înţeles” şi au fost deschise mai multe puncte de tranzitare a graniţei dintre cele două ţări, dar au fost deschise şi culoare speciale pentru autocare.

Marcela Vela a mai spus că până în 15 iunie a rămas valabilă regula ca persoanele care intră în ţară să se autoizoleze 14 zile.

În privinţa zborurilor, ministrul a declarat că deocamdată nu se reiau cursele regulate, ci se pot organiza doar curse charter.

Sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate