Eveniment
Poliția Rutieră: sfaturi pentru șoferii care circulă pe caniculă. De ce trebuie verificată presiunea din pneuri
Perioada concediilor înseamnă un trafic încărcat pe majoritatea șoselelor din țară. În contextul temperaturilor accentuate și a caniculei, conducerea preventivă este recomandată pentru șoferi, precum și o serie de recomandări privind siguranța rutieră.
Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române are mai multe recomandări pentru această perioadă, în care disconfortul termic este accentuat:
Verificaţi presiunea pneurilor înainte de a porni la drum
În după-amiezile călduroase de vară, când temperatura asfaltului este ridicată, cauciucurile devin maleabile.
O presiune prea mare poate provoca explozia pneurilor, iar prea scăzută poate permite desprinderea acestora de pe jante, mai ales pe timpul frânării sau în curbe.
- Nu folosiţi pneuri uzate sau care prezintă crăpături (aşa-numitele cauciucuri „coapte”). Un cauciuc este considerat uzat atunci când talonul măsoară mai puţin de 2 mm.
- Păstraţi o distanţă corespunzătoare în mers faţă de autovehiculul care circulă în faţă, pentru a opri la timp în cazul în care acesta frânează brusc. Distanţa trebuie să fie mărită pe măsură ce viteza de deplasare creşte. Ca regulă generală, distanţa în mers trebuie să fie de minimum 2 secunde faţă de autovehiculul din faţă.
- Când încheiaţi o coloană de autovehicule iar aceasta încetineşte sau opreşte brusc, puneţi în funcţiune luminile de avarie. Acestea au rolul de a-i atenţiona pe conducătorii autovehiculelor care se apropie din spate să frâneze din timp.
Ţineţi cont de faptul că, de regulă, cele mai multe coliziuni în lanţ se produc în zonele unde viteza de deplasare a autovehiculelor scade, cum ar fi nodurile rutiere, staţiile de taxare sau punctele în care autostrăzile se termină brusc.
În plus, riscul unor coliziuni în lanţ este determinat şi de alţi factori, cum ar fi vizibilitatea redusă în cazul incendiilor de vegetaţie sau în condiţii de ceaţă, asfalt umed pe timp ploios sau „neted”, cu compoziţie necorespunzătoare, reacţia întârziată a unor şoferi.
Canicula și oboseala la volan
- Fiți atenți la oboseală! Oboseala la volan apare mai ales pe vreme caniculară, când, din cauza căldurii sau a disconfortului creat de aparatele de aer condiţionat, conducătorii auto se odihnesc mai puţin.
În plus, pe perioada vacanţei, conducătorii auto parcurg distanţe mari.
Recomandat este ca la primele semne de oboseală (moleşeală, clipire frecventă), cel de la volan să oprească într-o parcare şi să se odihnească până la refacerea completă a capacităţii de conducere.
sursa foto: arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News