Eveniment
Politicienii din Alba, pro și contra aplicării unei taxe de intrare în Cetatea Alba Carolina
Problema taxei de acces în Cetatea Alba Carolina a generat, în ultimele zile, mai multe păreri conflictuale, chiar dispute, atât la nivelul administraţiei locale, cât şi în mediile politice.
După ce solicitarea ÎPS Andrei, de modificare a proiectului de reamenajare a Cetăţii din Alba Iulia a fost mediatizată, scandalul a luat o şi mai mare amploare. Intenţia ÎPS Andrei a fost de a nu obliga enoriaşii să plătească taxă pentru a intra în Catedrală. Acesta ar fi fost cazul, dacă accesul se făcea folosind o poartă laterală „cu plată”, peste podul din faţa lăcaşului de cult, cuprins în proiectul de reamenajare. Dar aducerea în atenţie a unor „urmări” neluate în calcul până acum de opinia publică locală, în ceea ce priveşte o eventuală taxă de intrare în Cetate pentru albaiulieni a creat noi ramificaţii ale unei decizii aparent justificabile. Având în vedere că legitimitatea introducerii unei taxe de intrare în Cetatea restaurată este considerată o chestiune de interes local important, am încercat să aflăm opinia politicienilor, în completare la cea a autorităţilor locale.
Preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, nu este de acord cu taxa pentru vizitarea Cetăţii, când vine vorba de localnici. Acesta consideră că, din moment ce o parte din bugetul local s-a dus pe investiţii în Cetate şi nu în dezvoltarea economică a oraşului, a industriei, atunci accesul în Cetate ar trebui să fie liber pentru albaiulieni.
„Poate că au fost focalizate anumite investiţii, exagerat, dar binevenite, în şanţurile Cetăţii. Eu aş fi insistat pe investiţii de altă natură, care să fi adus locuri de muncă şi bunăstare. Ca şi cetăţean, pe undeva mă simt frustrat. Atâta timp cât n-am profitat de nişte locuri de muncă în zonele industriale, banii s-au dus în Cetate şi se mai pune problema de a se pune şi taxă de intrare. Este umilitor. Consider că accesul albaiulienilor nu trebuie să fie contra cost”, a declarat Ioan Dîrzu.
Acesta nu cunoaşte încă opinia consilierilor locali PSD pe acest subiect, însă a declarat că va avea o discuţie cu ei, pentru a se ajunge la un numitor comun, astfel încât, dacă se va pune problema în Consiliul Local a unei taxe de intrare în Cetate pentru albaiulieni, aceştia să susţină interesele cetăţenilor.
Deputatul PD-L, Clement Negruţ a declarat că în orice stat din această lume se impune o taxă pentru vizitarea obiectivelor turistice. Acesta a spus că atât timp cât discutăm despre o taxă normală, accesibilă pentru tot buzunarul, pentru întreţinerea obiectivului turistic, se poate impune şi localnicilor, din punctul său de vedere.
„Dacă este un obiectiv turistic, mie mi se pare normal să se plătească o taxă de vizitare. Peste tot unde te duci în lumea asta se plăteşte: la Paris, la Louvre. Unde s-a investit, se plăteşte o taxă de intrare. Este o chestiune corectă. O taxă trebuie impusă pentru că orice obiectiv turistic sau de orice natură trebuie întreţinut şi asta se face cu bani”, a declarat Clement Negruţ.
Deputatul consideră că, până la urmă, o astfel de taxă ar putea scuti bugetul local de nişte cheltuieli pentru întreţinerea Cetăţii.
„Ăsta e rolul administraţiei locale, ca banii care se strâng din taxe şi impozite să se investească în anumite obiective, iar, ca să nu se mărească taxele şi impozitele locale pentru întreţinerea acelor obiective, că aici ajungem, trebuie percepute anumite taxe, ca să le întreţină”, a mai spus Negruţ.
Liderul UNPR Alba, Cornel Suciu nu este de acord cu taxarea albaiulienilor pentru a vizita Cetatea. În cazul în care se pune problema ca taxa să fie folosită pentru întreţinerea obiectivelor turistice, Cornel Suciu consideră că Primăria ar putea impune o taxă de vizitare albaiulienilor, pentru a strânge un fond de recuperare a investiţiei, însă, în ceea ce priveşte un agent economic privat care are în administrare Cetatea, nu consideră că acesta ar trebui să fie finanţat de către locuitorii municipiului.
„În orice ţară civilizată, locuitorii unui oraş turistic sau un oraş care are monumente turistice nu ar trebui să plătească această taxa pentru vizitare. Astfel de taxe sunt pentru turiştii care vizitează oraşul respectiv, părerea mea este că locuitorii ar trebui să fie scutiţi de această taxă.
Dacă Primăria ar administra aceste obiective turistice, probabil aş fi de acord cu impunerea acestei taxe, dar dacă un agent economic privat administrează aceste obiective turistice nu consider că ar trebui să plăteşti taxa respectivă”, a declarat Cornel Suciu.
Vicepreședintele PNL Alba, Simone Albani: „Dacă se vrea taxă cu orice preţ, măcar să nu o plătească albaiulienii. Există variante de a prezenta buletinul sau de a solicita un card de acces – sau un card urban care să conţină mai multe facilităţi pentru albaiulieni, între care si accesul în Cetate, dar şi altele, cum ar fi transportul în comun, manifestări culturale, parcări sau altele. E penibil să iei bani tot de la albaiulieni pentru că nu ştii să aduci bani la oraş. E o idee mai veche a celor care conduc oraşul, de a trăi pe spatele locuitorilor din Alba Iulia, aceiaşi conducători care au făcut Cetatea cadou unei firme private. Nu putem continua privatizarea asta a oraşului. O să ajungem să punem taxă de mers pe trotuar. Nu mai vorbesc de un program de marketing în care întâi să promovăm serios Cetatea, să avem turişti, să îi primim cu braţele deschise şi abia apoi poate să gândim o taxă. Acum vindem pielea ursului din pădure. Am mai spus, asta e mentalitate de taxator, nu de conducător de oraş. Se poate scoate profit din Cetate, dar nu aşa”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
MariusC
joi, 20.01.2011 at 23:28
Domnule deputat Clement Negrut, nu stiu cum e in restul lumii dar eu va invit in Leeds, Marea Britanie si o sa aveti surpriza de a NU PLATI TAXE pentru a vizita monumente, biserici/catedrale, muzee si asa mai departe.
Lili
marți, 25.01.2011 at 02:44
D-le MariusC tin sa va contrazic putin, asa, prin partile esentiale! Muzeele sunt gratuite, aici aveti dreptate. Dar restul te usca la buzunar! Inclusiv bisericile! V-as trimite scanat biletul de intrare de la Westminster Abbey care a costat 16£…