Eveniment
Polițiștii au primele indicii în cazul ”Accidentul”, la Alba Iulia. Două țepe și zeci de tentative
Polițiștii din Alba Iulia au un cerc de suspecți în ceea ce privește înșelăciunile și tentativele înregistrate în ultima vreme prin metoda ”Accidentul”. Comisarul Marius Ciugudean, șeful Poliției Municipiului Alba Iulia, a spus că în ultimele zile au fost înregistrate două înșelăciuni, în timp ce zece persoane au depus plângeri. În realitate, numărul tentativelor de înșelăciune este și mai mare: alte zeci de persoane din oraș au fost sunate la ore târzii din noapte, însă nu toate au depus plângere.
Marius Ciugudean a spus că polițiștii au deja un cerc de suspecți, dar nu a oferit detalii din anchetă. A spus totuși că din informațiile pe care le deține din cazuri similare, în general este vorba despre persoane care se află în trecere prin orașul în care acționează, coordonați de multe ori de persoane încarcerate. Victimele sunt alese din cartea de telefon și sunt sunate pe telefonul fix. Aceasta face ca majoritatea oamenilor înșelați să fie persoane în vârstă. ”Se speculează vârsta și buna credință a acestor oameni. Vin și identifică prima dată și străzile, pentru că ei acționează într-o anumită zonă… de ce? Ca să se poată mișca repede de la o adresă la alta. Spre exemplu iau străzi învecinate și atunci dacă una dintre persoanele aplicate acceptă să le dea suma de bani, să se poată deplasa repede” a spus Ciugudean.
Polițiștii mai spun că drama vine din faptul că sunt sunate persoane în vârstă, care suferă un șoc emoțional și se blochează automat când aud că copilul lor a făcut accident. Acesta este și motivul pentru care le dau banii, fără să se mai gândească prea mult. Oamenii legii atrag atenția tuturor cetățenilor din județul Alba să își pună în gardă rudele, părinții, apropiații, pentru a nu cădea în plasa acestor infractori.
Cum funcționează metoda accidentul
Mai jos, redăm mărturia unei femei din Alba Iulia, care a fost sunată de infractori în toiul nopții. Deși avizată de posibilitatea unei înșelătorii, escrocii au fost atât de credibili încât aceasta s-a speriat foarte tare. A reușit totuși să facă cel mai rațional lucru în acel moment: să își sune imediat fratele pentru a vorbi cu el în mod direct.
„5 noiembrie 2017, ora 00:38.
Eram semi-adormită. Televizorul încă mergea, dar îl programasem să se oprească singur.
Sună telefonul fix, în hol. Am sărit ca arsă din pat. Doar o veste rea ţi se poate anunţa după miezul nopţii. L-am luat şi l-am adus în camera mea, să nu o trezească şi pe mama. Evident, răspund. Voce de bărbat, plângând.
– Am făcut accident!
– Cristi, tu eşti??!!!
– Da. Plângând şi cu voce stinsă, de om disperat.
– Unde eşti?!? Am ridicat tonul, speriată.
– La poliţie.
– Cristi, tu eşti?!?! Cu toată panica în care intrasem, încercam să-l fac să vorbească mai mult. Cred că în acele secunde îmi doream din tot sufletul să fiu “victima” operaţiunii ACCIDENTUL despre care tot citisem. Între timp, “fratele” meu de pe telefonul fix a continuat să-mi spună cu puţine cuvinte, că a lovit pe cineva cu maşina şi i-a rupt picioarele, dar a găsit un avocat.
– Ce avocat?
– Unul din oficiu.
– Bine. Rămâi acolo, vin în câteva minute. În acelaşi timp cu cealaltă mână apelam de pe telefonul mobil, numărul fratelui meu.
– Tu câţi bani ai acasă? m-a întrebat.
– Am ceva…
Şi în acel moment pe mobil am auzit vocea adevăratului meu frate. Nu cred că am mai fost vreodată atât de fericită că-l aud. Atunci am izbucnit. Şi da, cu năduf maxim, l-am înjurat. Deşi cei ce mă cunosc, ştiu că nu obişnuiesc să fac asta. Am mai realizat că de fapt Cristi aude la telefon, doar înjurătura mea şi am zis:
– Cristi, tu, stai!
I-am mai spus nenorocitului că fratele meu a răspuns la telefon şi i-am închis. Încă mai tremur… Sunt fericită că nu e aşa. Şi ce bine că nu a răspuns mama. Are 81 de ani… cine ştie ce s-ar fi putut întâmpla cu inima ei.”
O altă femeie din Alba Iulia a fost sunată și întrebată dacă fiul ei este acasă. La răspunsul negativ, o voce serioasă s-a recomandat a fi comisar de poliție. ”Fiul dumneavoastră a făcut un accident, doamnă. Este la Poliție! A lovit un copil pe trecerea de pietoni pentru că vorbea la mobil. Îi facem dosar penal”. În paralel, femeia a auzit strigătele unui bărbat, înfundate, despre care a crezut că e fiul ei: ”Ajută-mă, mamă!”
Telefonul a fost pasat unei ”avocate” care i-a explicat femeii că situația se poate remedia dacă are 30.000 de lei pentru a-i da familiei ”copilului care a fost accidentat”, pentru a nu depune plângere penală, lucru posibil doar atunci, pe loc, rapid. ”Să nu spuneți la nimeni doamnă, că pățim alte belele, că acum telefoanele sunt ascultate”, a adăugat ”avocata”. Până la urmă, bărbatul femeii, mai stăpân pe sine, l-a sunat pe fiul lor și așa au aflat că totul a fost o încercare de înșelătorie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
dolfi
luni, 06.11.2017 at 19:22
Bun inteleg ca pe cei ce sunt in libertate e mai greu sa-i prinda organele abilitate. Ce nu inteleg eu e: de ce Ministerul de interne /Administratia penitenciarelor nu instaleaza sisteme de bruiaj GSM/3G/4G/5G si WIRELESS in jurul penitenciarelor? DE CE TREBUIE ca talharii sa aiba acces la telefonia mobila si sau internet???