Connect with us
Advertisement

Actualitate

”Potențial și energie”: Cum vede Alba Iulia, o arhitectă premiată în Europa și membră a unei comisii UNESCO

oana bogdan

Publicat

Oana Bogdan este arhitect, a fost Secretar de Stat la Ministerul Culturii în mandatul Guvernului Cioloș și are o experiență de peste zece ani în zona antreprenorială. În 2007 a fondat biroul de arhitectură și urbanism BOGDAN & VAN BROECK cu sediul la Bruxelles, birou premiat la Bienala de Arhitectură BAB 2010 și nominalizat la două ediții ale Premiului European Mies van der Rohe.

conferinta

A venit la Alba Iulia pentru a vorbi despre patrimoniu, la Conferința Națională a Istoricilor și Doctoranzilor în istorie, arheologie, muzeologie, istoria artei, patrimoniu, ediția XXVI-a, și nu în ultimul rând pentru a se întâlni cu susținătorii organizației civice Platforma România 100 și ai organizatiei politice Mișcarea România Împreună (RO+) sau, mai simplu, ”partidul lui Cioloș”. 

Alba Iulia are un potential și o energie bună pentru viitor

”De câte ori am venit la Alba Iulia am găsit idei și inițiative bune și-așa s-a întâmplat și acum. Spiritul acestui loc probabil face ca oamenii să fie deschiși la la evoluție și astfel se întâmplă multe lucruri de referință pentru România.

Mă gândesc la reperul istoric, faptul că este capitala Marii Uniri, la faptul că și-a câștigat în ultimii ani reputația de oraș inovator – prin proiectele smart city, care sunt proiecte de viitor, la faptul că în acest județ există un adevărat model de dezvoltare rurală – comuna Ciugud care este lider la proiectele cu fonduri europene. Și, poate nu întâmplător, una dintre primele comunități locale ale Platformei România 100, organizația civică fondată de Dacian Cioloș și al cărei membru sunt, s-a înființat aici.

Așadar, iată, Alba Iulia există un potențial și o energie bună pentru proiecte de viitor. Acest potențial trebuie încurajat și valorificat. Și asta facem” spune Oana Bogdan.

S-a întors în România, după 19 ani

Oana consideră că prin organizatia civică ”Platforma România 100” și prin organizația politică ”Mișcarea România Împreună (RO+)”, se exprimă o alternativă reală pentru România. ”O mare parte dintre noi am activat în Guvernul Cioloș și ne propunem să continuăm reforma începută atunci, când timpul a fost prea scurt. Proiectul de țară la care lucrăm este unul de dezvoltare durabilă și are la bază crearea de punți între rural și urban, tineri și vârstnici, românii plecați și cei rămași, tradiții și noi tehnologii, trecut și viitor.

Proiectăm o țară în care cei plecați la muncă în străinătate să vrea să se întoarcă, să muncească și să își crească copiii” adaugă ea.

De altfel, chiar Oana s-a întors în țară după ce a trăit 19 ani în afara ei.

Proiecte pentru Munții Apuseni și mediul rural

”Proiectăm o țară care se poate baza pe enormul potențial agricol ce poate fi pus în valoare, dar nu fără consolidarea unei clase de mijloc la sate – am demarat un set de politici în acest scop în 2016 și a fost lansat chiar în Alba, la Ciugud, comună ce este un adevărat model de dezvoltare rurală” ne spune Oana.

Județul Alba și zona Apusenilor în general, consideră ea, au resurse importante pentru o agricultură de calitate cu specific teritorial care să poată fi mai bine valorificată de către micii producători din punct de vedere al prețurilor.

Din acest motiv, ea și colegii ei pregătesc o serie de măsuri care să se concentreze pe valorificarea produselor, pe comercializare și obținerea unui preț mai bun pentru producători, inclusiv micii producatori.

”Ne gândim să legăm patrimoniul culinar, patrimoniul natural și patrimoniul cultural pentru a promova branduri locale în așa fel încat aceste zone cu specific să se poată demarca pe piață, atât în producția alimentară, cât și în turism”.

Spiritul Centenarului: o țară unită

În loc de monumente și maniestări populiste, Oana Bogdan și-ar dori ca cei care conduc în prezent România să se axeze mai degrabă pe mari proiecte de infrastructură, esențiale pentru dezvoltare dar și pentru ca ”românii să fie uniți”.

”Proiectăm o țară unită. Prin tot ceea ce am făcut și vom face, așa cum spune și numele nostru – România Împreună – ne dorim să-i unim pe români, să contracarăm energia aceasta negativă de dezbinare, pesimism și neîncredere care macină societatea. Ca dimensiune culturală și socială, România, pentru noi, nu poate fi decât unită.

De aceea, în loc de monumente, manifestări populiste și obstrucționarea justiției, ne-am fi dorit ca, în an Centenar, cei aflați acum la conducerea țării să se concentreze pe marile proiecte de infrastructură, cele de autostrăzi, care sunt esențiale pentru dezvoltare, dar și pentru ca românii să fie uniți.

Iar atunci când spunem România unită, spunem și unită cu Uniunea Europeana si milităm pentru consolidarea acestei uniuni, pentru o integrare de profunzime. Este o altă dimensiune a Unirii, de importanță crucială pentru dezvoltarea României în direcția pe care ne-o dorim, și care, iată, este pusă sub semnul întrebării de actuala coaliție de guvernare”, mai adaugă Oana.

Lucruri care compromit spiritual Centenarului

În loc de solidaritate națională, marile teme ale politicii și societății românești sunt, astăzi, la 100 de ani de la unire, altele. Oana consideră că derapajele permanente în relația cu justiția, dezbinarea creată de referendum, tergiversarea proiectelor de infrastructură, lipsa totală de pregătire a Președinției Consiliului UE și mesajele antieuropene ale coaliției de guvernare compromit spiritul Centenarului și aniversarea lui.

”Tot ceea ce face și a făcut coaliția de Guvernare în acest an este contrar spiritului Unirii. Ion.I.C Brătianu, unul dintre artizanii Marii Uniri, spunea ceva ce este foarte potrivit pentru clasa politică actuală: „Cei mai mulţi îşi închipuie că politica e un fel de distracţie, cu foloase şi onoruri. Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale.” Cei aflați acum la Guvernare par să nu înțeleagă deloc acest lucru” a mai spus Oana.

Din acest motiv, cei de la ”partidul lui Cioloș” ar vrea ca oameni noi să intre în politică. Prin această inițiativă, aceștia doresc să simplifice accesul cetățenilor competenți la politică și să îmbunătățească oferta politică. Pe websiteul lor există detalii exacte, pentru județul Alba, despre centrele unde se poate semna pentru inițiativa lor: www.oameni-noi.ro.

Cine este Oana Bogdan

Absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București și a Universității Anvers, Oana Bogdan a obținut în 2003 premiul I la Concursul Internațional pentru tineri arhitecți ”Europan 7”, iar din 2005 este membră a Ordinului Arhitectilor din Belgia. A fost membră a Comisiei Regale pentru Monumente și Peisaje a Regiunii Flandra, a Comisiei de Experți pentru Arhitectură și Design în cadrul Guvernului Comunității Flamande din Belgia, și a numeroase jurii ale concursurilor de arhitectură și urbanism naționale și internaționale. În ultimii zece ani a fost membră în Juriul Premiului Culturii în Flandra și membră a Comisiei de Experti UNESCO pentru orașul Bruges. Este membră a Platformei România 100 și unul dintre fondatorii Mișcării România Împreună (RO+).

Oana este activă în dezbaterea despre calitatea vieții la sat și la oraș și pledează atât în favoarea unei perspective inovatoare a valorificării patrimoniului construit, cât și a intervenției responsabile în spațiul nou construit, ambele concentrate asupra calității vieții oamenilor și asupra activării spațiului public prin arhitectură.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 21.11.2018 at 20:46

    Fata draga iti bati capul deageaba cu prostii ! Daca te numeai Strajan erai pe cai mari.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement