Connect with us
Advertisement

Eveniment

Povestea celor 4 recorduri mondiale, deținute de județul Alba. La ce suntem primii din lume în Cartea Recordurilor Guiness

Publicat

Județul Alba deține patru recorduri mondiale. Două dintre acestea au fost înregistrate oficial în Cartea Recordurilor Guiness de Alba Iulia.

Municipiul deține recordul pentru cea mai mare hartă a României formată din oameni și pentru”cea mai mare îmbrățișare”.

Roșia Montană deține recordul mondial pentru cel mai mare număr de oameni care au căutat aur cu șaitrocul (un instrument arhaic de separat aurul).

Un alt record, de fapt primul înregistrat în județ, a fost dat tot de o localitate din Apuseni: Gârda. Cel mai mare balmoș din lume a fost realizat acolo în 2007.

Citește și: VIDEO FOTO: RECORD MONDIAL OMOLOGAT OFICIAL LA ALBA IULIA! Puzzle cu peste 4800 de oameni, așezați în forma hărții României

Cel mai recent s-a înregistrat record mondial s-a înregistrat în județul Alba în data de 29 septembrie 2018, înainte de pandemie.

Era anul centenar, în care se împlineau 100 de ani de la Marea Unire, iar autoritățile locale s-au gândit să marcheze și în acest fel, momentul.

4.807 persoane, coordonate de sute de voluntari, au format în spaţiul din Şanţurile Cetăţii Alba Carolina harta României.

Numărul 100, reprezentând anii de la Marea Unire din 1918 a fost scos în relief prin intermediul pelerinelor culorilor pelerinelor purtate de participanți.

La final, participanţii s-au folosit de şepcuţele primite pentru a colora în roşu, galben şi albastru harta României.

Denumirea oficială a recordului este ‘Largest human image of a country/continent’ (‘Cea mai mare imagine formată din oameni a unei ţări/continent’).

Alba Iulia a bătut astfel statul Myanmar, care, în 12 februarie 2018, a adunat 3.466 de oameni.

Vedeți mai jos filmul complet al evenimentului de la Alba Iulia:

125.000 de dolari în servicii de promovare a Apusenilor, pentru un balmoș de o jumătate de tonă

Primul record mondial din judeţul Alba, înregistrat oficial în Guinness World Records a fost în octombrie 2007.

La Târgul de Turism Arieșeni – Gârda – Scărișoara, moții au preparat cel mai mare balmoş din lume. A avut o greutate de 510 kilograme, peste o jumătate de tonă, fiind inclus în The Book of World Records.

Rețeta balmoșului a presupus cantități uriașe de ingrediente: 443 de kilograme de smântână, de la producătorii locali din Gârda şi Arieşeni, 4,43 kilograme de sare, 35 de kilograme de făină albă şi 55,3 kilograme de mălai.

După ce toate aceste ingrediente au fiert pentru câteva ore, au rămas 500 kg de balmoş tradiţional, adică peste 2.000 de porţii, care au fost împărţite celor prezenţi la Târgul de Turism.

Pentru omogenizarea compoziţiei s-au folosit linguri din lemn de 2,1 metri lungime, confectionate sub forma unor lopeţi.

World Record Academy a omologat la faţa locului acest record şi a oferit un premiu de 125.000 de dolari comunităţii locale, constând în servicii de promovare globală.

Premiul a inclus câte o pagină gratuită de reclamă în Cartea Recordurilor pentru următoarele cinci ediţii şi promovarea potenţialului turistic al zonei pe site-ul oficial WRA.

”Marea îmbrățișare” – record validat de pe bicicletă

Acesta este cel de-al doilea record Guinness pe care Alba Iulia îl deţine, după cel stabilit în 2009.

„Cea mai mare îmbrăţişare” a adunat aproape 10.000 de oameni, care au format un lanț uman în jurul Cetății.

Pentru a fi considerat un record, la îmbratisare trebuiau să participe cel puțin 6.600 de persoane și îmbrățișarea să dureze cel puțin un minut.

La eveniment a participat și șeful de atunci al statului, Traian Băsescu, invitat de primarul Mircea Hava.

Pentru a atesta recordul, judecătorul Guiness Book, Paul Genny a parcurs pe bicicletă distanţa de aproape patru kilometri a lanţului uman care a înconjurat Cetatea Alba Carolina.

Roșia Montană: căutarea aurului cu șaitrocul

Judeţul Alba a mai stabilit un record Guinness, tot în 2009, când, în Roşia Montană, peste o sută de localnici, adunaţi pe stadionul din localitate, au căutat aur cu şaitrocul.

Șaitrocul este un vas de lemn, cu fundul curbat, folosit în mod tradițional la separarea aurului din minereul sfărâmat.

Actiunea pentru stabilirea acestui record a avut loc pe 30 august 2009, de Ziua Minerului.

Condiţiile realizării recordului mondial au fost stabilite şi supervizate de Guiness World Records, iar organizatorii evenimentului, Primăria Roşia Montană, cu sprijinul companiei Roşia Montană Gold Corporation (titulara proiectului sistat), au pus la dispoziţa participanţlor peste o sută de şaitrocuri, lucrate manual de meşteri locali, cu ajutorul cărora s-a căutat aur în aluviunile aduse de pe râurile din zonă, în jurul unui jgheab de aproape 50 de metri lungime.

Localnicii au găsit paiete de aur, care au fost apoi trimise pentru analiza la Facultatea de Biologie și Geologie din cadrul Universității “Babeș-Bolyai”.

Guinness World Records, cunoscută până în anul 2000 ca The Guinness Book of Records este o carte de referință publicată anual, care conține o colecție recunoscută internațional de recorduri mondiale, atât performanțe umane cât și alte lucruri extreme ale lumii naturale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement