Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Povestea adevăratului Moș Crăciun. De unde vine numele Santa Claus și de ce este reprezentat ca un bătrân îmbrăcat în roșu

Publicat

Foto: utexas.edu

Moș Crăciun, cunoscut și sub numele de Sfântul Nicolae sau Kris Kringle, are o istorie lungă. Astăzi, el este considerat în principal ca bărbatul vesel în roșu care aduce jucării fetelor și băieților cuminți în Ajunul Crăciunului, dar povestea lui se întinde până în secolul al III-lea, când Sfântul Nicolae a devenit, prin generozitatea sa discretă, sfântul patron al copiilor. Oamenii își trimit mesaje de Crăciun pentru a arăta că se gândesc și țin unii la alții. Alba24 vă prezintă un documentar despre adevăratul Moș Crăciun și despre cum a ajuns el la reprezentarea actuală. 

În 1881, caricaturistul politic Thomas Nast a creeat prima imagine care se potrivește cu cea pe care o avem noi astăzi despre Moș Crăciun.

Desenul a apărut în Harper’s Weekly, și îl înfățișa pe Moș Crăciun ca pe un bărbat rotund, vesel, cu o barbă plină și albă, ținând în mână un sac încărcat cu jucării pentru copiii norocoși.

Nast a fost cel care i-a dăruit lui Moș Crăciun costumul său roșu aprins împodobit cu blană albă, atelierul de la Polul Nord și spiriduși.

Povestea adevărată a lui Moș Crăciun

Numele sfântului Nicolae este de origine greacă. Nicolae s-a născut în Patara în anul 270 d.Hr. și a slujit ca episcop al Myrei, ambele orașe-port maritime de pe coasta de sud a Turciei, unde a trăit toată viața (și a murit în 345).

Sf. Pavel a trecut prinaceste orașe în drumul său pentru a fi judecat la Roma, după cum consemnează evanghelistul Luca „trecând marea liberă în largul coastelor Ciliciei și Pamfiliei, am ajuns la Mira din Licia” (Faptele Apostolilor 27:4-). 5).

Rămășițele sale au ajuns într-un alt oraș-port – Bari. Sărbătoarea Translației Sfintelor Moaște Sfântul Nicolae de la Myra la Bari în anul 1087 este sărbătorită în Italia până în ziua de astăzi, pe 9 mai.

Dar marinarii venețieni care au furat cu adevărat oasele lui Nicolae din mormântul său din Myra au lăsat apoi câteva fragmente, iar în 1100 s-au întors la Myra pentru a colecta fragmentele rămase. Acele fragmente sunt consacrate în biserica Sf. Nicolae de pe Lido, Veneția, Italia.

Când s-a născut Nicolae, părinții săi îngrijeau bolnavii, în timpul unei epidemii. Au contractat aceeași boală și au murit. Fiind singurul copil, a moștenit totul. Este primul dintre sfinții pe care îi poți considera un filantrop după felul în care și-a folosit averea.

Vezi și: Moş Crăciun, înlocuit cu Moş Gerilă de comuniști. Fără zile libere de sărbători, iar bradul era pom de iarnă

Sfântul Nicolae a început să facă daruri anonime celor aflați în nevoie. Așa a ajutat o familie săracă, compusă dintr-un tată văduv și cele trei fiice ale sale, pe care bărbatul se gândea să le vândă ca sclave, din cauza sărăciei.

Tânărul Nicolae a aruncat în secret trei pungi cu monede de aur prin fereastra lor, în trei nopți consecutive.

Darurile sale nocturne se regăsesc astăzi în tradiția lui Moș Crăciun.

Compasiunea Sfântului Nicolae pentru cei săraci, marginalizați și, în special, pentru copii a devenit atât de legendară încât nu a dispărut niciodată de-a lungul secolelor, ci i-a inspirat pe alții și a fost imitată mai ales în preajma Crăciunului în multe țări.

  • Au fost momente când Nicolae nu a făcut doar gesturi anonime în ajutorarea celor suferinzi și a celor care sufereau pe nedrept. A intervenit pentru a salva trei bărbați condamnați în mod fals să fie executați de un magistrat corupt care a acceptat mită. Fără teamă, Nicholas s-a apropiat de călău și i-a luat sabia din mână. Prin urmare, el a fost un protector al celor nevinovați.

Cum a ajuns Sfântul Nicolae să fie numit ”Santa Claus”

A ajuns să fie numit Moș Crăciun sau Santa Claus datorită modului olandez de a se referi la el ca „Sinterklaas”.

Olandezii au adus „Sinterklaas” cu ei în America de Nord în 1621, când au fondat New Amsterdam, actualul New York. Coloniștii vorbitori de engleză au alterat ulterior numele, care a evoluat în „Santa Claus”, Moș Crăciun.

Nicolae a fost unul dintre cei 318 episcopi care au participat la Sinodul de la Niceea, Primul Sinod Ecumenic al Bisericii, în anul 325 d.Hr.

Scopul principal a fost acela de a rezolva confuzia cu privire la natura Fiului în relația sa cu Tatăl cauzată de erezie ariană. Sinodul de la Niceea a formulat Crezul de la Niceea care conturează credința creștină de bază că Fiul este „consubstanțial” cu Tatăl – Crezul pe care îl rugăm la Liturghia de duminică până astăzi.

Ce a urmat: călugărițele i-au urmat exemplul

Călugărițele franceze din timpul Evului Mediu au fost inspirate de sfânt. Așa au început tradiția de a aduce daruri anonime sub acoperirea nopții, familiilor nevoiașe și copiilor lor, pe 5 decembrie, în ajunul Sfântului Nicolae.

A doua zi dimineață, de sărbătoarea Sfântului Nicolae, familiile sărace se trezeau pentru a descoperi mâncare, îmbrăcăminte, mâncăruri și uneori un ajutor în bani.

Când săracii au încercat să afle cine este binefăcătorul lor, au primit răspunsul: „Trebuie să fi fost Sfântul Nicolae”.

Simplul act al Sfântului Nicolae de a livra în mod anonim acele trei pungi de monede de aur în acea noapte a devenit o tradiție anuală care s-a răspândit rapid în toată Europa creștină. Întrucât iubitul episcop Nicolae era Sfântul Patron al Copiilor, darurile nu se limitau la cei săraci, ci includeau fete și băieți cuminți.

Portocalele, un tratament popular ca umplutură pentru ciorapi chiar și în America de Nord până la sfârșitul secolului al XX-lea, au fost oferite în mod tradițional de Sinterklaas copiilor din Olanda.

Portocalele amintesc de cele trei posete rotunde care conțin monede de aur pe care Sfântul Nicolae le-a aruncat în fereastra familiei sărace în acele trei nopți consecutive pentru a-i scăpa de sărăcie.

Cum a ajuns tradiția în Europa?

Nu trebuie să uităm că Sfântul Nicolae a petrecut șapte ani lungi și grei, chinuit și întemnițat pentru credința sa în Hristos, sub persecuția lui Dioclețian, până când primul împărat creștin, Constantin a emis Edictul de la Milano în anul 313 d.Hr. care dădea libertate religioasă tuturor.

Cum a ajuns Sfântul Nicolae în Europa de Vest în primul rând? Nepoata împăratului Constantinopolului, prințesa Theophano, este considerată de istorici persoana cea mai responsabilă pentru aducerea Sfântului Nicolae în inima Imperiului Roman de Apus.

Ea a adus o icoană a Sfântului Nicolae, pentru viitorul ei soț, împăratul Otto al II-lea, drept cadou de nuntă, când au fost căsătoriți de Papa Ioan al XIII-lea la 14 aprilie 972, în vechea Bazilica Sfântul Petru, Roma.

Ce este Spiritul Crăciunului?

Creștinii ar trebui să recunoască că Spiritul Crăciunului este de fapt a treia persoană a Sfintei Treimi: Duhul Sfânt și de întruparea lui în acel prim Crăciun al generozității și empatiei.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax