Actualitate
Precizări de la Casa Județeană de Pensii Alba despre depunerea cererilor pentru recalcularea pensiilor
Casa Județeană de Pensii Alba atrage atenția pensionarilor că nu este necesar să depună cereri pentru pentru recalcularea pensiilor, în baza Deciziei nr. 11/2015, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în judecarea recursului în interesul legii.
De asemenea, nu trebuie să depună cereri nici cei care beneficiază de prevederile Legii nr. 192/07.07.2015 publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 852/20.12.2015 care se referă la recalcularea pensiilor, privind grupele de muncă prevăzute la aliniatul (1) – (4). Pentru acestea, se efectuează din oficiu la nivel național, în termen de 24 de luni calculat de la data de 1 ianuarie 2016.
„Decizia este obligatorie pentru instanțele de judecată de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I și nu pentru soluționarea cererilor pe care cetățenii le-au depus la Casa Județeană de Pensii Alba”, au transmis într-un comunicat reprezentanții instituției.
Casa Județeană de Pensii Alba aduce la cunoştinţă faptul că instituția nu poate proceda la recalcularea pensiilor în baza Deciziei nr.11/2015, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie deoarece, potrivit prevederilor alineatului 4 al art. 517 din Noul Cod de procedură civilă, soluţia pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în judecarea recursului în interesul legii „este obligatorie pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I”.
„Decizia se pronunţă doar în interesul legii, în vederea realizării unei practici unitare la nivelul tuturor instanţelor de judecată din ţară; este motivată de existenţa unor hotărâri judecătoreşti diferite, în cauze similare, şi nu are ca efect modificarea actelor normative la care se referă, ea fiind obligatorie doar pentru instanţele de judecată.
Pe de altă parte, în actuala legislație, nu există temei legal pentru a proceda la recalcularea pensiilor prin utilizarea unui număr de 20 de ani pentru grupa I sau 25 ani pentru grupa a II-a ca stagiu complet de cotizare –Legea nr. 263/2010 nu reglementează stagii complete de cotizare mai mici de 30 de ani”, au mai transmis reprezentanții instituției.
Dosarul celor pensionați înainte de 1 aprilie 2001 a făcut obiectul recalculării, în temeiul dispoziţiilor O.U.G. nr.4/2005, coroborate cu prevederile H.G. nr.1550/2004, iar stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual este vechimea integrală în muncă prevăzută de legislația în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie, conform dispozițiilor art. 2 din Anexa la H.G. nr.1550/2004 (Norme metodologice de aplicare a O.U.G. nr.4/2005).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News