Connect with us
Publicitate

Eveniment

Precizări de la DSP Alba despre focarul bolii „gură-mână-picior” de la o grădiniţă din Alba Iulia. Copiii, reţinuţi la domiciliu trei săptămâni

Publicat

dsp directia de sanatate publica Direcţia de Sănătate Publică Alba trasmite precizări referitoare la cazurile de infecţie cu boala “gură-mână-picior” identificate la copii de la grădiniţa Liceului Teologic Romano-Catolic „Grof Majlath Gusztav Karoly” din Alba Iulia. În urma unui control DSP Alba de joi la unitatea şcolară, au fost confirmate opt cazuri de îmbolnăvire şi încă unul, doar cu suspiciuni privind această afecţiune. Autoritatea de sănătate recomandă reţinerea copiilor la domiciliu, pentru cel puţin trei săptămâni, pentru că boala este foarte contagioasă.

Potrivit DSP Alba, focarul a debutat luni, 26 octombrie, cu un caz diagnosticat de medicul de familie, iar copilul a fost izolat la domiciliu.

După triajul efectuat de medicul unităţii, au mai fost diagnosticate şi suspectate şi alte cazuri secundare, iar micuţii au fost trataţi la domiciliu.

La ora controlului DSP, erau opt cazuri de îmbolnăvire şi un caz suspect. Doar cinci copii erau la grădiniţă, din totalul de 30, o parte fiind reţinuţi acasă pentru a evita contactul cu colectivitatea.

Majoritatea îmbolnăvirilor au fost constatate la copiii care frecventează grădiniţa cu program prelungit, beneficiază de mâncare livrată prin catering şi dorm în unitate.

Potrivit autorităţii de sănătate, grădiniţa este autorizată (din 29 octombrie 2013) şi sunt respectate condiţiile igienico-sanitare

Pentru a limita extinderea focarului, DSP a transmis reprezentanţilor unităţii anumite recomandări:

– triajul zilnic al colectivităţii, intensificarea măsurilor de dezinfecţie şi igienizare a sălilor de clasă, jucăriilor, rechizitelor, grupurilor sanitare, oficiului, dormitorului, folosind dezinfectante uzuale, dar în concentraţii crescute (persoana responsabilă a fost instruită)

– pe perioada evoluţiei focarului, se va evita servirea mesei în unitate

– se vor intensifica măsurile de supraveghere a igienei personale a copiilor privind utilizarea exclusiv a obiectelor personale (pahar, sticluţe, rechizite etc) şi spălatul frecvent pe mâini, în special după folosirea toaletei.

Copiii vor fi primiţi din nou în colectivitate cu avizul medicului de familie, după un interval de trei săptămâni de la îmbolnăvire, timp în care se recomandă izolarea la domiciliu; există riscul de eliminare a virusului Coksackie, cel care determină apariţia bolii “gură -mână-picior”, atât prin salivă, cât şi prin materiale fecale.

Boala se manifestă prin erupții veziculare la nivelul tegumentului gurii, dar și pe mâini (palme) sau picioare (tălpi).

DSP Alba precizează că boala este extrem de contagioasă, foarte greu de prevenit în colectivităţile de copii, dar că nu prezintă risc vital, importantă fiind doar izolarea, supravegherea şi tratarea corespunzătoare a copiilor la domiciliu. AICI, mai multe detalii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ab

    joi, 29.10.2015 at 17:59

    Imi place cum DSP intervine dupa ce apare si in presa, dar despre celelalte scoli unde mai sunt cazuri de boala “gură-mână-picior” nu spun nimic.
    Oricum, anul trecut jumatate de gradinita avea varicela dar nimeni nimic, totul era normal.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate