Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VÂNĂTORI de COMORI din Zlatna şi Alba Iulia REŢINUŢI pentru cercetări. Au sustras obiecte arheologice din situri aflate în lista monumentelor istorice

Publicat

marius ciuta Sindromul „Indiana Jones”, cum l-a numit subcomisarul Marius Ciută, din cadrul IPJ Alba face primele „victime” în judeţul nostru. Două persoane din Alba Iulia şi Zlatna, cu vârste cuprinse între 35 de ani şi 47 de ani au fost reţinute de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Alba, pentru comiterea infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept şi furt calificat.

Obiectele găsite de cei doi bărbaţi cu ajutorul unor detectoare au fost descoperite în situri arheologice de interes naţional situate în teritoriul administrativ al localităţii Bulbuc, comuna Ceru Băcăinţi, Piatra Craivii, Căpâlna şi Cetea, toate din judeţul Alba, clasate în lista monumentelor istorice. Piesele urmează să fie expertizate, iar apoi vor ajunge la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

IMG_9772 UPDATE1: Vineri la ora 15.00, cei doi bărbaţi au fost duşi la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt calificat, accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi operaţi cu articole pirotehnice, efectuate fără drept.

Joi, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba au efectuat 5 percheziţii pentru documentarea activităţii infracţionale a unor persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept şi furt calificat.

IPJ Alba Reprezentanţii IPJ Alba au prezentat vineri, bunurile găsite de poliţişti în urma percheziţiilor. Unele dintre obiectele găsite datează încă din epoca preistorică. Şeful IPJ Alba, Nicolae Căbulea a spus că prin această acţiune se doreşte descurajarea celor care vor să facă astfel de săpături arheologice.

„În baza unor activităţi specifice a unei documentări foarte profunde, în cursul zilei de ieri (joi – n.r) poliţiştii din cadrul Serviciului de de Investigaţii Criminale au efectuat 5 percheziţii la mai multe persoane bănuite că se ocupă cu sustragerea de obiecte arheologie având detectoare de metale, pe care le utilizează în zonele de patrimoniu arheologic din judeţul Allba”, a declarat şeful IPJ Alba, Nicolae Căbulea.

Ofiţerul specialist al departamentului de Patrimoniu din cadrul IPJ Alba, subcomisarul Marius Ciută a spus că „aşa numitul sindrom <Indiana Jones> este mai puternic decât respectarea legii, iar unii dintre concetăţenii noştri îşi doresc peste noapte să se îmbogăţească prin găsirea unor comori”. Ciută a precizat că obiectele pe care cei doi suspecţi şi le-au însuşit „este o secvenţă a întregii istorii a acestor locuri”.

Printre piesele găsite, unele aparţin şi epocii preistorice, respectiv sfârşitul epocii cuprului şi începutul epocii bronzului. „Probabil că ar fi putut fi mi vechi, dar nu existau metale la vremea respectivă. O piesă rarisimă, nu este foarte spectaculoasă aşa cum v-aţi fi aşteptat este un vârf de lance, plasat cronologic la 4000 Î. Chr. şi aparţine sfârşitului epocii cuprului şi începutul epocii bronzului. Este extrem de rară şi importantă pentru istoria naţională. Mai puţin de 5 (vârf de lance – n.r) există la nivel naţional”, a mai adăugat Marius Ciută.

YouTube video

În fapt, poliţiştii de investigaţii criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că E.D.L., de 35 de ani, din Alba Iulia, efectuează detecţii în situri arheologice de interes naţional situate în teritoriul administrativ al localităţii Bulbuc, comuna Ceru Băcăinţi, Piatra Craivii, Căpâlna şi Cetea, toate din judeţul Alba, clasate în lista monumentelor istorice.

Din cercetări a rezultat că în perioada ianuarie – octombrie 2014, folosind detectoare de metale, bărbatul a descoperit şi sustras mai multe bunuri aparţinând patrimoniului cultural (săbii, pumnale, vârfuri de lance, vârfuri de săgeţi, zăbale, fibule). Se pare că, la unele detecţii, E.D.L. a fost ajutat de către T. G., de 47 de ani, din Zlatna.

Pentru documentarea activităţii infracționale a celor doi bărbaţi, joi, poliţiştii au efectuat 5 percheziţii domiciliare ocazie cu care au fost identificate o sabie, mai multe vârfuri de lance, obiecte de podoabă, obiecte de harnaşament de perioadă dacică şi medievală. De asemenea, la domiciliul lui T.G. a fost identificat un pistol cu aer comprimat, deţinut fără drept, mai multe petarde precum şi unelte folosite în activitatea infracțională (detectoare de metale, cazmale, sape).

Cei doi bărbaţi nu au nicio ocupaţie, dar în schimb sunt absolvenţi de studii superioare. Potrivit subcomisarului Marius Ciută unul dintre bărbaţi are studii în Istorie.

Comisarul şef, Cristian Mureşan a spus că niciunul dintre cei doi bărbaţi nu mai are antecedente penale, iar faţă de cei doi suspecţi a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore. În cursul zilei de vineri vor fi prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt calificat, accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi operaţi cu articole pirotehnice, efectuate fără drept.

YouTube video

În activitatea investigativă, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din IPJ Alba au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Operaţiuni Speciale Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. k pp

    duminică, 03.07.2016 at 12:36

    Semanati a comunisti

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax