Eveniment
Președintele Iohannis a declasificat informațiile de la serviciile secrete despre Călin Georgescu. Ce se află în documente
Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024, potrivit unui comunicat al președinției.
Din documente se se deduce utilizarea unui tipar de campanie similar cu cel folosit de Rusia înainte de invadarea Ucrainei.
Hotărârea adoptată de membrii CSAT în ședința din data de 28 noiembrie 2024 a fost transmisă, la finalul ședinței, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Autorității Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Justiției și Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pentru a întreprinde de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în ședința CSAT, potrivit G4Media.
Informații esențiale din documentele desecretizate:
- SRI: Cetățeanul român Bogdan Peșchir a fost implicat cu 381.000 de dolari în finanțarea promovării lui Călin Georgescu pe TikTok (SRI). El e implicat în tranzacții cu cryptomonede.
- Ministerul de Interne: A fost identificat un tipar acțional similar identificat la nivelul Ucrainei activ în perioada premergătoare inițierii agresiunii de către Federația Rusă. În concret, campania informațională „Echilibru și verticalitate” și este identică cu campania „Frate lângă Frate” derulată de Federația Rusă în Ucraina. (Ministerul de Interne)
- SIE: România — alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO — a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale Rusiei, existând un interes în creștere la Kremlin pentru a influența (cel puțin) mood-ul și agenda în societatea românească în context electoral prin:
- – propaganda și dezinformare (inclusiv prin utilizarea de tehnologii emergente în activități țintite pe grupuri și comunități specifice – ex. prin agregarea datelor disponibile public – ex. preferințe politice, economice și de consum media – și implementarea de module de inteligență artificiala prin care sa poată transmite mesaje de propagandă adaptate, în timp real, la nivel de individ);– sprijinirea unor candidați eurosceptici si alimentarea unor mișcări antisistem, inclusiv prin implicarea acestora in proteste care sa modeleze agenda publică– Încurajarea nemulțumirilor/provocarea de reacții emoționale la nivelul populației, astfel încât să pună presiune pe autorități să reducă/stopeze sprijinul pentru Ucraina.- Apreciem că România este o țintă pentru acțiuni hibride agresive ruse, inclusiv atacuri cibernetice
și scurgeri de informații (hacks and leaks) și sabotaje. - STS: În urma evaluării modului de implementare a SIMPV și SICPV, a rezultatelor simulărilor generale desfășurate la nivel național în perioada 15-18.11.2024, precum și a testelor de funcționare, performanță și securitate desfășurate în aceeași perioadă, nu au fost identificate vulnerabilități sau disfuncționalități care să determine un impact în ceea ce privește furnizarea, în condiții legale, optime și de securitate, a serviciilor de comunicații și tehnologia informației asumate de STS.
- Ministerul de Interne: TikTok nu a implementat instrucțiunile Biroului Electoral Central privind marcarea drept candidat politic, respectiv marcarea materialelor electorale de tip video cu codul unic atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă fiecărui candidat. Analiza metrică a relevat o creștere abruptă în intervalul 13-26.11.2024, ajungând pe locul 9 la nivel mondial în topul trendurilor de promovare a conținutului video asociat mai multor hashtag-uri utilizate în campania electorală a lui Călin GEORGESCU, însă nu a fost identificată o amplificare artificială la nivelul platformei TikTok până în data de 24.11.2024.
Documentele declasificate de MAI, SIE, SRI, STS:
- Document CSAT Ministerul Afacerilor Interne
- Document CSAT Serviciul de Informații Externe
- Document CSAT Serviciul Român de Informații I
- Document CSAT Serviciul Român de Informații II
- Document CSAT Serviciul de Telecomunicații Speciale
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News