Connect with us
Publicitate

Actualitate

Prețurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 1,6% în iulie față de iunie. Vezi prognoza de inflație pentru finalul anului 2013

Publicat

Luna iulie a adus scăderi pentru prețurile mărfurilor alimentare și nealimentare, potrivit Institutului Național de Statistică. De asemenea, prognoza inflației pentru finalul anului 2013 a fost redusă de către Banca Națională a României și prezintă în continuare perspective de scădere. 

Indicele prețurilor de consum (IPC) în luna iulie 2013 față de iunie 2013 este 99,66%, iar față de iulie 2012 este 104,41%, transmite luni Institutul Național de Statistică. Creșterea medie a prețurilor pe total, în ultimele 12 luni (august – iulie 2013) față de precedentele 12 luni (august 2011 – iulie 2012), determinată pe baza IPC este 5,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 4,5%, se mai arată în comunicatul Statisticii.

În luna iulie 2013, față de luna anterioară, prețurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 1,6%, în timp ce prețurile mărfurilor nealimentare și tarifele serviciilor au crescut cu 0,5% și  respectiv cu 0,3%.

Banca Naționala a României a redus prognoza de inflatie pentru finalul anului 2013 de la 3,2% la 3,1%, cu perspective de scădere și mai accentuată, a declarat, miercuri, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Ținta de inflație pentru finalul anului 2013 este de 2,5% +/- 1 punct procentual.

De asemenea, proiecția inflației pe anul 2014 a fost redusă de la 3,3% la 3,1%.

Aceasta este a doua revizuire în jos consecutivă a inflației, după ce în luna mai prognoza fusese coborâtă de la 3,5% la 3,2% pentru finele anului 2013.

„Am redus proiecția pentru inflația anuală la 3,1% pentru sfârșitul acestui an și finele anului viitor, cu 0,1 puncte procentuale, respectiv 0,2 puncte procentuale în jos față de prognoza anterioară, din luna mai. Nu suntem optimiști cu această prognoză, nu suntem nici pesimiști, ci am rămas prudenți. Având în vedere componența indicelui prețurilor de consum, traiectoria descendentă s-ar putea să fie chiar mai accentuată.

Probabil că la sfârșitul lui septembrie, să zicem chiar mai devreme, inflația va intra în interval, intervalul de variație în jurul țintei multianuale de 2,5% și se va menține în acest interval până la sfârșitul perioadei de proiecție, în trimestrul II 2015”, a declarat Isărescu.

Sursa: Hotnews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate