Administrație
Prevederi noi legate de achizițiile publice: Ministerul Finanțelor va putea compara prețurile la care lucrează primăriile din țară
O serie de prevederi noi legate de achizițiile publice ar putea complica și mai mult situația administrațiilor locale din România. Acestea sunt criticate de UDMR, prin vocea liderului de la Senat, care spune că modificările aduc mai multă birocrație.
Spre exemplu, Ministerului Finanțelor să compare două achiziții publice similare din două UAT-uri, care pot fi din două județe, chiar din regiuni diferite ale țării, și ar efectua controale suplimentare dacă companiile de construcții câștigătoare au ofertat sume care diferă în proporție de cel puțin 20 la sută.
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, acuză Guvernul că prin noua Ordonanță de Urgență nr. 81/2023 Executivul „încetinește dezvoltarea României și aduce mai multă birocrație în domeniul deja foarte birocratic al achizițiilor publice”.
„România nu are nevoie de mai multă birocrație și noi mecanisme de control ale autorităților locale, ci de mai multă eficiență în investiții.
România are la dispoziție o sumă record din fonduri europene și guvernamentale, banii trebuie investiți pentru că este nevoie de dezvoltare”, spune Cseke Attila.
Senatorul UDMR susține că achizițiile publice derulate de administrațiile locale sunt monitorizate și verificate, în prezent, de două instituții de control: Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și Curtea de Conturi și că, suplimentar, Ordonanța Guvernului ar introduce un nou mecanism de verificare pentru aceleași achiziții și ar permite Ministerului Finanțelor Publice și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), din subordinea acestuia, să controleze achizițiile publice derulate de autoritățile locale.
Senatorul UDMR mai spune că și o altă prevedere, care ar permite Ministerului Finanțelor să compare două achiziții publice similare din două UAT-uri, care pot fi din două județe, chiar din regiuni diferite ale țării, și ar efectua controale suplimentare dacă companiile de construcții câștigătoare au ofertat sume care diferă în proporție de cel puțin 20 la sută, este îngrijorătoare.
„Pentru că nivelul de trai și salariile pot diferi de la o regiune a țării la alta, fapt care poate duce la diferența prețului de construcție”, se mai arată în comunicatul citat.
“Noua reglementare a Guvernului va duce la încetinirea dezvoltării României. Nu ne putem permite să nu cheltuim banii care sunt puși la dispoziția țării pentru investiții.
Regimul achizițiilor publice este deja îngreunat de birocrație și trebuie îmbunătățit nu modificat astfel încât să producă și mai multe probleme”, a subliniat Cseke Attila.
Foto: Pixabay
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Gașca
luni, 09.10.2023 at 08:55
Unii doresc poate legalizarea furturilor și scoaterea în afara legii a primăriilor !?!