Actualitate
Prevederile privind sediul social, schimbate în favoarea antreprenorilor. Proiect de modificare a Legii societăților, la Senat
Parlamentarii propun modificarea Legii societăților astfel încât antreprenorii să poată fi acționari unici în mai multe societăţi, nu într-una singură, așa cum este acum. De asemenea, potrivit unui proiect legislativ pus în dezbatere publică la Senat, se pot înființa mai multe sedii sociale într-un singur spațiu.
Parlamentarii care au inițiat propunerea legislativă spun că noile măsuri vor ajuta statul, prin creșterea numărului societăților și inițiativelor antreprenoriale, fără niciun efort bugetar. Practic, modificările legislative „vor înlătura obstacolele birocratice din calea înființării de noi societăți comerciale, dezvoltarea inițiativei private, de care este mare nevoie în România, fiind, după legea actuală, descurajată încă din fașă”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.
Actualele prevederi conform cărora persoanele fizice și juridice pot deține calitatea de acționar unic într-o singură societate cu răspundere limitată, precum și obligația ca într-o încăpere să funcționeze cu sediul social doar o singură firmă sunt eliminate.
Potrivit proiectului de modificare a Legii societăților nr. 31/1990, „la înmatricularea societății și la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comerțului documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinația de sediu social înregistrat la organul fiscal din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală în a cărui circumscripție se situează imobilul cu destinație de sediu social”.
Proiectul elimină și articolul care prevedea documentele necesare pentru înregistrarea sediului social, modificarea constând în faptul că la înregistrarea sediului social nu vor mai fi obligatorii certificatul de sediu social, adeverința de sediu social și avizul privind schimbarea destinației imobilelor pentru sediile sociale la care nu se desfășoară activitate.
Inițiativa legislativă va fi dezbătută mai întâi la Senat și apoi trimisă în Camera Deputaților, care va da votul final după dezbaterile din comisiile de specialitate.
sursa: senat.ro, legestart.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News