Actualitate
Prezumția de nevinovăție, mai clar prevăzută în Codul de procedură penală. Propunere legislativă, la Senat
Parlamentarii au reluat o inițiativă legislativă depusă anul trecut, dar clasată în lipsa avizelor, care se referă la stipularea mai clară a prezumției de nevinovăție în Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Proiectul depus la Senat mai prevede modificări care se referă la dreptul persoanei acuzate de a fi prezentă la propriul proces, chiar dacă anterior s-a dat o condamnare în lipsă, precum și dreptul de a cere despăgubiri în cazul unor erori judiciare.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 8 februarie.
Proiectul are în vedere asigurarea anumitor aspecte referitoare la dreptul persoanelor suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale de a beneficia de prezumția de nevinovăție până la dovedirea vinovăției prin hotărâre definitivă, precum și consolidarea dreptului de a fi prezent la propriul proces.
Inițiativa de modificare a Codului de procedură penală este argumentată de faptul că orice cetățean, suspectat sau acuzat în cadrul unei anchete penale, nu poate fi prezentat ca fiind deja vinovat în lipsa unei decizii definitive a unei instanțe. De asemenea, el are dreptul de a nu coopera și dreptul de păstra tăcerea, fără ca acestea să devină probe împotriva acuzatului, așa cum se practică acum, mai susțin inițiatorii proiectului, mai mulți deputați și senatori UDMR.
„Dreptul la prezumția de nevinovăție a persoanei suspectate sau acuzate până la momentul stabilirii vinovăției prin hotărâre va fi protejat la un nivel mai ridicat, prin aceste modificări legislative. Din păcate, în prezent, deși prezumția de nevinovăție este garantată prin lege, este deseori nesocotită prin așa zisa <telejustiție> la care contribuie prin declarații tranșante magistrați sau materiale care provin de la organele de urmărire penală, fără ca împotriva acestora să se îndrepte statul”, se mai argumentează în expunerea de motive a inițiativei.
Un alt important argument al inițiatorilor este directiva Comisiei Europene în privința prezumției de nevinovăție, pentru care țara noastră mai are doar un an pentru implementare.
„CEDO a susținut în mod constant că cea mai adecvată formă de reparație în cazul unei încălcări a dreptului la un proces echitabil constă în readucerea, în măsura posibilităților, a persoanelor suspectate sau acuzate în situația în care s-ar fi aflat dacă drepturile lor nu ar fi fost încălcate. Însă persoana astfel pusă la zid nu numai că uneori stă acasă arestată preventiv degeaba, dar chiar achitată fiind, nu-și mai poate relua statutul avut anterior în societate” mai transmit inițiatorii în expunerea de motive.
sursa: legestart.ro, senat.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News