Connect with us
Publicitate

Actualitate

Prima generație fără tutun. Măsuri dure împotriva fumatului, propuse într-o inițiativă înregistrată la Comisia Europeană

Publicat

O inițiativă înregistrată la Comisia Europeană propune măsuri împotriva fumatului, în special în rândul tinerilor. Una dintre acestea este interzicerea vânzării de produse din tutun și nicotină pentru cei născuți din 2010 încoace.

Comisia Europeană a decis să înregistreze o iniţiativă cetăţenească europeană (ICE) intitulată „Apel pentru realizarea unui mediu fără tutun şi a primei generaţii europene fără tutun până în 2030”.

Organizatorii iniţiativei solicită Comisiei să propună o legislaţie care să salveze noile generaţii de dependenţa de tutun, să acţioneze împotriva pericolelor legate de mediu şi împotriva fumatului.

Mai precis, aceştia solicită Comisiei să propună acte juridice pentru a pune capăt vânzării de produse din tutun şi nicotină către cetăţenii născuţi din 2010 încoace.

Iniţiativa solicită, ”pentru ca noile generații să nu devină dependente de tutun”:

  • să se promoveze prima generație europeană fără tutun până în 2028, punând capăt vânzării produselor din tutun și nicotină cetățenilor născuți începând cu 2010
  • să se creeze o rețea europeană de plaje și maluri de râuri fără tutun și fără mucuri de țigară, astfel încât aceste spații să fie mai sănătoase și mai durabile din punctul de vedere al mediului
  • să se creeze o rețea europeană de parcuri naționale fără tutun și fără mucuri de țigară, astfel încât aceste spații să fie mai sănătoase și să se reducă contaminarea și riscul de incendii
  • să se extindă spațiile în care nu sunt permise țigările și țigările electronice, în special spațiile care sunt frecventate de minori (parcuri, piscine, evenimente și centre sportive, spectacole și terasele restaurantelor)
  • să se elimine materialele publicitare care promovează produsele din tutun și prezența produselor din tutun din producțiile audiovizuale, mijloacele de comunicare socială, abordând în special publicitatea disimulată prin influențatori și plasarea de produse
  • să se finanțeze proiecte de cercetare și dezvoltare (C-D) pentru bolile cauzate de consumul de tutun, astfel încât să se îmbunătățească evoluția bolii și șansele de vindecare.

În urma înscrierii acestei iniţiative, organizatorii au la dispoziţie 6 luni pentru a strânge semnăturile. Dacă o iniţiativă cetăţenească europeană primeşte 1 milion de declaraţii de sprijin în decurs de 1 an, din cel puţin 7 state membre diferite, Comisia va trebui să reacţioneze.

Comisia ar putea decide să înainteze cererea sau nu şi va fi obligată să-şi explice raţionamentul.

Aproape 15% dintre copiii cu vârste între 13 și 15 ani spun că fumează

Consumul de tutun cauzează, anual, peste 36.600 de decese, arată membrii Inițiativei 2035 Fără Tutun și ai organizației Salvați Copiii, într-o analiză recentă.

Potrivit studiilor, 14,6% dintre copiii cu vârste între 13 ani și 15 ani au declarat că au fumat, iar 8,2% că au folosit țigarete electronice în ultimele 30 de zile.

Este o situație îngrijorătoare pentru specialiștii care au redactat o strategie. Obiectivul principal este reducerea consumului de tutun la sub 5% din populația cu vârste cuprinse între 13 ani și 15 ani.

În septembrie 2016, societatea civilă, medicală și academică a României a adus în atenția factorilor de decizie prima strategie națională integrată de reducere a consumului de tutun, 2035-Prima generație fără tutun din România. În prezent, inițiativa este susținută de peste 350 de organizații neguvernamentale.

Printre altele, specialiștii au atras atenția că Planul Național de Combatere a Cancerului nu conține nici măcar una dintre măsurile recomandate de Planul European de Luptă Împotriva Cancerului în ceea ce privește combaterea consumului de tutun.

surse: ec.europa.eu, Agerpres, Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate