Administrație
Primăria Aiud, amendată pentru discriminare, la obținerea unei locuințe sociale: Prioritate au cei cu doctorat sau cu masterat
Primăria Municipiului Aiud a fost amendată cu suma de 5000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Mai exact, Primăria și Consiliul Local au discriminat persoanele vulnerabile, sau cei din etnia romă, la selecția pentru obținerea unei locuințe sociale la Aiud.
În linii mari pentru a obține o locuință socială, cei care solicită acest lucru trebuie să îndeplinească mai multe condiții, iar aceste condiții sunt sub formă de punctaj.
Cu cât punctajul este mai mare, cu atât cel care solicită se află mai sus pe listă, pentru a obține o locuința socială.
Punctaj greu de realizat de persoanele vulnerabile
La calcularea punctajului necesar pentru a primi o locuință socială, în Aiud, există două criterii care pot fi atinse cu greu de către cei care nu au o locuință:
Primul, dacă o persoană are o locuință deja închiriată primește 50 de puncte, dar dacă stă cu părinții sau la rude primește 40 de puncte.
Iar a doua, cei care au diplomă de doctorat primesc 50 de puncte, iar persoanele care au studii medii sau profesionale, doar 15 puncte.
În condițiile în care persoanele defavorizate de cele mai multe ori nu au studii universitare, aceștia sunt direct discriminați de regulamentul pentru obținerea unei locuințe sociale.
Centrul de Resurse Juridice a făcut plângere la CNCD
Cele două criterii discriminatorii au fost sesizate de către Fundația Centrul de Resurse Juridice din București, care au formulat plângerea către CNCD.
În data de 26 octombrie 2022, CNCD a admis plângerea ONG-ului din București și a considerat discriminatorii cele două criterii de selecție.
Cum a discriminat Primăria Aiud, prin regulamentul impus: Dacă ai deja o locuință închiriată sau studii superioare ai mai multe șanse pentru o locuință socială
Primul criteriu: dezavantaj faţă de o persoană sau faţă de un grup de persoane în raport cu o caracteristică sau un criteriu de discriminare interzis.
domiciliului stabil sau reşedinţei în Aiud sau în localităţi componente,
+50 puncte – în locuinţă închiriată la proprietari;
+40 puncte – în locuinţa părinţilor sau rudelor.
” Colegiul director constată că măsura este justificată obiectiv de un scop legitim, de a nu se abuza de politica statului de acordare a unei locuințe sociale categoriilor de persoane dezavantajate, cu venituri mici.
Însă, metoda nu este adecvată și necesară pentru atingerea obiectivului deoarece se identifică categoria așezărilor informale care este exclusă de la această politică publică.
Pentru atingerea scopului legitim, persoanele care fac parte din așezările informale din jurul Aiudului, pentru a demonstra că au domiciliul în aria unității
administrativ – teritorială pot face dovada întro perioadă stabilită ca fiind rezonabilă (spre exemplu 3 ani) prin orice mijloc (plata amenzilor, beneficierea de ajutor social, înscrierea copiilor la grădiniță etc).
Totodată, se constată că punctajul nu este proporțional cu scopul urmărit. Astfel, cei care se presupune că au venituri mai mari, suficiente pentru a închiria locuințe la proprietari, sunt avantajați în defavoarea celor care locuiesc cu părinții sau cu rudele. Mai mult, persoanele care fac parte din așezările informale ar trebui incluse și punctate prioritar”, au specificat cei de la CNCD.
Al doilea criteriu
Cel de-al doilea criteriu, cel al activității profesionale şi studii cu punctajele ultimei forme de studii absolvite cu diplomă:
+50 puncte – doctorat;
+40 puncte – masterat;
+30 puncte – studii universitare de lungă durată cu examen de licenţă;
+20 puncte – școli tehnice, post liceale, colegii subingineri;
+15 puncte – studii medii, profesionale, maiștri
”Colegiul director constată că măsura nu este justificată obiectiv de scopul legitim de acordare a unei locuințe sociale pentru categoriile de persoane cu venituri
mici.
Totodată, se constată că măsura nu este adecvată și necesară. Mai mult, persoanele fără educație sau doar cu școala elementară absolvită sunt excluse de la acordarea acestor locuințe sociale.
În măsura în care, prin instituirea acestei măsuri, se dorește încurajarea sau creșterea gradului educațional al comunității, nivelul de educație punctat ar trebui menținut până la nivelul studiilor medii.
Din datele statistice rezultă că în mediile defavorizate majoritatea persoanelor nu au absolvit niciun nivel de studii sau au finalizat doar studii generale.
Astfel, cei cu studii medii sunt foarte puțini”, au precizat cei de la CNCD.
Primăria Aiud a atacat în instanță decizia CNCD
Drept urmare, cu unanimitate de voturi, CNCD a amendat Primăria Aiud pentru criteriile discriminatorii la obținterea unei locuințe sociale. Amenda a fost de 5000 de lei însă Primăria Aiud nu a fost de acord cu decizia Consiliulului.
Drept urmare, reprezentații legali ai primăriei au atacat în instanță decizia CNCD. Un proces a fost demarat pe rolul Tribunalului București, dosarul fiind înregistrat în data de 4 ianuarie 2023, însă momentan nu a primit un prim termen de judecată.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
MICHI LUCIA
vineri, 24.03.2023 at 20:41
În aiud se face discriminare cu locuințele de la primărie sa dați locuințe la oameni pe care i-ați în strada și stau și la ora actuala în gara și sunt și mai mulți Casele ce sau construit în str Hotar pt cine sau construit sa se dea la oameni care au venit și pe care ia-ți scos în strada omul fără scoala nu are voie sa trăiască va rugam sa luați masuri