Eveniment
Primăria Alba Iulia vrea să scoată la licitație serviciul artistic al Ceremonialului Gărzii din Cetatea Alba Carolina
Turiștii care vor vizita Alba Iulia vor putea fi din nou întâmpinați cu salve de tun și spectacole oferite de Garda Cetății. Marți, în ședința extraordinară a Consiliului Local se va supune la vot aprobarea caietului de sarcini privind achiziția serviciilor artistice a Ceremonialului de Gardă și întâmpinarea turiștilor în Cetatea istorică de tip Vauban Alba Carolina. Suma maximă disponibilă pentru achiziția serviciilor este de până la 570.000 de lei pe an (fără TVA).
Potrivit caietului de sarcini, Garda va fi formată din 10 persoane pentru grupul de comandă, 11 pentru subunitatea de tunuri, 31 de persoane vor face parte din subunitatea de infanterie, iar trei persoane și trei cai vor aparține subunității de cavalerie.
Obiectivele serviciului artistic de gardă presupun spectacole de întreținere a turiștilor la ore fixe și anume, zilnic de la ora 12.00, iar în weekend atât de la ora 12.00, cât și de la 21.30. Alte obiective se referă la informațiile oferite despre obiectivele turistice și ocazional, la comandă fermă, executarea unor spectacole de întâmpinare a turiștilor și a oficialităților cu prezentare de onor și salve de tun.
Toate acestea se vor desfășura la Poarta a IV-a, în fața gradenelor și la Poarta a III-a, pe pod.
„Turismul în Cetatea Alba Carolina creează oportunități de creștere economică regională și locală și contribuie la crearea de noi locuri de muncă prin valorificarea patrimoniului cultural și natural. De asemenea, o parte importantă din noile locuri de muncă create constituie o oportunitate regională pentru ocuparea forței de muncă feminine. Valorificarea atracțiilor turistice printr-o atentă, pertinentă, consistentă și constantă promovare poate contribui la creșterea economică a Municipiului Alba Iulia, prin favorizarea apariției și dezvoltării firmelor locale, transformând areale cu competitivitate economică scăzută, în prezent (zona Cetății istorice) în zone atractive pentru investitori”, este prezentat în raportul de specialitate.
În același raport întocmit de administratorul public Nicolaie Moldovan, mai este specificat faptul că „numărul turiștilor care vizitează Municipiul Alba Iulia a crescut considerabil în ultimii ani datorită potențialului turistic dezvoltat la nivel local, iar în conformitate cu statisticile Muzeului Național al Unirii se arată că numărul acestora a ajuns oficial la peste 70.000 în 2012. Preocupările administrației locale și ale altor actori relevanți pentru dezvoltarea turistică relaționată de creștere a numărului de turiști în Alba Iulia și județul Alba trebuie continuate, diversificate și aprofundate cantitativ și calitativ. (…)
Propun achiziţionarea unui serviciu artistic de ceremonial al gărzii şi de întâmpinare, informare şi supraveghere a turiştilor în obiectivul turistic Fortificaţia de tip Vauban – Alba Carolina – Alba Iulia conform cerințelor și particularităților prezentate în caietul de sarcini”.
În caietul de sarcini nu este prevăzută extinderea ceremonialului Gărzii în alte zone din Cetatea Alba Carolina și nici gardieni pe intrările din latura de Nord, Nord Est și Nord Vest. Până acum, Ceremonialul Gărzii era asigurat de Grup Corint SA – concesionarul Traseului Celor Trei Fortificații și proprietarul Hotelului Medieval. Consilierii locali au refuzat să finanțeze Garda pe motiv că ”soldații austrieci” sunt angajați la o firmă privată care îi folosește și pentru ”decorul” Hotelului Medieval și a perimetrului concesionat de firma „Corint”. Consilierii care s-au opus solicitării de finanțare din bani publici au motivat că Garda ar trebui să fie extinsă la toate porțile Cetății și nu numai la cele care au statutul de ”punct de lucru” al SC „Grup Corint” și că ceremonialul Gărzii nu trebuie să fie o anexă a afacerii firmei respective, ci o atracție care să îî avantajeze pe toți cei care dețin concesiuni sau spații închiriate în toate zonele din Cetate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pingback: Sondaj fulger: vi se pare o suma mare? || Some things will never change