Connect with us
Publicitate

Administrație

Primăria Zlatna, proces cu un operator pentru 1000 de tone de gunoi, neridicate de pe platforma de la Valea Mică. Reacția firmei

Publicat

Aproximativ 1000 de tone de gunoi, neridicate de pe platforma de stocare a deșeurilor de la Valea Mică: motivul unei dispute în instanță între Primăria Zlatna și operatorul de salubritate SC A&B Salubris SRL. 

O primă decizie a fost dată de judecătorii Tribunalului Alba, însă, în urma deciziei, un apel a fost făcut, iar dosarul a ajuns pe masa magistraților Curții de Apel Alba Iulia. Între timp, până când judecătorii vor da o decizie definitivă, gunoiul de la stația de sortare din Valea Mică rămâne neridicat. 

Din cauza faptului că tonele de gunoi stau neridicate, din cauza gazelor emanate și a procesului de descompunere, există riscul poluării pânzei freatice, a cursurilor de apă din zonă, dar și a atmosferei, se precizează în motivarea instanței.

Procesul a fost intentat de reprezentații Primăriei Zlatna, la sfârșitul anului 2021, iar o primă decizie a fost dată în data de 31 ianuarie 2022. Apelul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, în data de 11 mai.

Tone de gunoi neridicate

Potrivit motivării instanței, Primăria Zlatna a cerut ca în urma unei decizii definitive, operatorul de salubritate să ridice deșeurile și să le transporte la o groapă de gunoi sau la un centru de management al deșeurilor, precum cel de la Galda de Jos.

”La data de 6 iulie 2021, pârâta (n.r. – SC A&B Salubris SRL) are depozitată în staţia de sortare din Valea Mică o cantitate de circa 1000 tone deşeuri menajere nesortate”, se arată în motivarea instanței.

Prin contractul încheiat între primărie și firmă, operatorul de salubritate are obligația de a ridica gunoiul din Zlatna și a-l transporta la Valea Mică, iar de acolo ”către instalaţiile de tratare a deşeurilor municipale autorizate în acest sens”.

Potrivit actelor depuse la instanță de către primărie, instituția a notificat operatorul să ridice gunoiul, însă acesta nu s-a conformat.

”În staţia de transfer din localitatea Valea Mică, există depozitată o cantitate de aproximativ 1000 tone deşeuri menajere, iar prin păstrarea acestora o perioadă atât de îndelungată cât şi a gazelor care se emană datorită procesului de descompunere a acestor reziduri menajere, duce la poluarea pânzei freatice, a cursurilor de apă din zonă, a atmosferei şi solului din imediata apropiere a acestei staţii”, se arată în motivarea instanței.

În trecut au mai existat încă 600 de tone de gunoi care au fost transportate pe cheltuiala primăriei

Situația neridicării gunoiului de la stația de transfer din localitatea Valea Mică pare a nu fi nouă. Din motivarea instanței reiese că de la fostul operator de salubritate din zonă, S.C. Management Recycling S.R.L, au rămas pe platformă în jur de 600 de tone de gunoi. Atunci, în 2020, primăria a dus la Târgu Mureș cele 600 de tone, iar costul a fost de 44.218.82 lei.

Ce a susținut operatorul de salubritate în instanță

Operatorul a precizat că a încheiat contractul cu Primăria Zlatna în data de 4 martie 2019, asumându-şi toate obligaţiile contractuale. Atunci au fost constatate cele 600 de tone de gunoi de la fostul operator. Potrivit sursei citate, a fost făcut act adițional, prin care noul operator nu își asumă transportarea gunoiului de la vechiul operator.

”Tot în aceeaşi perioadă, fostul operator a mai colectat deşeuri de pe raza UAT  Zlatna, Ighiu, Almaşu Mare, toate aceste deşeuri fiind depozitate în staţia Valea Mică, dar nu au mai transportat nicio cantitate de deşeuri, toate rămânând pe platforma staţiei.

Practic, prin actul anterior menţionat, Primăria Zlatna îşi asumă această cantitate de deşeuri care urma să fie gestionată de vechiul operator de salubritate în baza contractului de concesionare încheiat cu acesta, precum şi obligaţiilor legale care îi incumbă pentru colectarea respectivelor deşeuri.

În aceste condiţii, subscrisa nu avea nicio legătură cu aceste deşeuri şi cu gestionarea acestora, neasumându-şi nicio obligaţie contractuală sau legală cu privire la gestionarea deşeurilor existente la momentul preluării serviciului de salubritate.

În consecinţă, nu există un temei legal sau contractual prin care poate fi obligată petenta să gestioneze pe cheltuiala sa deşeuri pe care nu le-a colectat”, au precizat reprezentații firmei în instanță.

Aceștia au menționat că de fapt gunoaiele la care face referire primăria sunt de fapt gunoaie mai vechi, față de care ei nu au nici o obligație.

”La preluarea platformei, U.A.T. Oraş Zlatna nu a cuantificat în concret cantitatea de deşeuri, mulţumindu-se să aprecieze că pe platformă ar exista cca. 600 de tone deşeuri, astfel că această cantitate de deşeuri nu s-a evaluat/cuantificat efectiv, în sensul că nu s-a stabilit densitatea pe metru cub a deşeului depozitat, densitate care variază între 400 kg şi 1.400 kg/mc., folosind doar aproximaţii (cca.). În realitate, cele cca. 1000 de tone de deşeuri la care face referire reclamanta (iar se fac aproximări… cca.) existente pe platformă sunt, de fapt, deşeurile existente la preluarea platformei de către subscrisa. (…)

Aceste deşeuri sunt depozitate încă de la începutul anului 2019, pe platforma betonată, lângă gardul staţiei, începând de la colţul stâng al halei de sortare, continuând în faţa halei şi până la colţul drept al clădirii administrative. A crescut vegetaţie spontană pe ele”, au precizat aceștia.

De asemenea, firma în cauză a amintit că a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 60.000 lei, de către Garda de Mediu, pentru gunoaiele existente pe platformă, deșeuri care, în opinia lor, trebuiau ridicate de către Primărie.

Ce au decis Judecătorii Tribunalului Alba

Magistrații au concluzionat că: ”instanţa constată că în mod corect pârâta (n.r. firma de salubritate) a arătat că nu a fost justificată determinarea cantităţii de 1000 tone descrise în acţiune, iar acest lucru nici nu este posibil cu certitudine datorită scurgerii levigatului şi a adăugării unor cantităţi suplimentare de deşeuri.

Cu toate acestea, existenţa deşeurilor la data de 6 iulie 2021 este incontestabilă şi rezultă din planşele foto de la dosar, ulterioare evacuării celor aproximativ 600 de tone anterior descrise. Evident, obligaţia evacuării noii cantităţi de deşeuri acumulate revine pârâtei.

Drept urmare, la stabilirea soluţiei în prezenta cauză nu se va avea în vedere o cantitate de deşeuri cuantificabilă numeric, ci determinabilă prin locul în care este amplasată”, au precizat aceștia.

”Operatorul se obliga sa respecte şi sa se conformeze tuturor prevederilor legislaţiei romaneşti relevante în vigoare şi garantează că personalul propriu şi depedenţii acestora respectă şi se conformează acestor prevederi legale.

”Instanţa reţine, de asemenea, că deşeurile au fost produse în perioada în care contractul dintre părţile litigante era activ, astfel că pârâtei îi revine obligaţia de evacuare a acestora. În consecinţă, faţă de cele mai sus expuse, va admite acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta UAT ZLATNA în contradictoriu cu pârâta SC A&B Salubris SRL”, au concluzionat magistrații.

Drept urmare, au obligat ca în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii să ridice şi să transporte cantitatea de gunoi menajer existentă în staţia de sortare şi transfer a deşeurilor menajere din localitatea Valea Mică, iar, în caz de neîndeplinire a obligaţiei reclamanta fiind autorizată să execute ea însăşi obligaţia, pe cheltuiala pârâtei.

Decizia nu a fost definitivă și a fost atacată la Curtea de Apel Alba Iulia. Momentan dosarul înregistrat în data de 11 mai nu a primit un prim termen de judecată.

UPDATE: Precizările SC A&B Salubris SRL pentru Alba24

Reprezentanții companiei au reacționat și au dorit să își exprime punctul de vedere cu privire la situație.

”Conform datelor obținute din evidența stației, în perioada mai 2018 – februarie 2019, a fost colectată de către vechiul operator de salubritate o cantitate de deșeuri menajere de 2.128.128 de kilograme și s-au transportat de pe platformă spre depozite conforme o cantitate de 129.490 de kilograme, rămânând pe platforma stației la data preluării acesteia o cantitate de 1.998.638 de kilograme (aproape 2.000 de tone).

Această cantitate a fost apreciată la momentul predării platformei către noi (mai 2019) de către UAT Zlatna ca fiind de 600 de tone.

Conform înscrisurilor existente, din cantitatea de 1.998.638 kg, UAT Zlatna a transportat către depozite conforme o cantitate de 600 de tone, rămânând astfel o cantitate veche de deșeu de 1.398,64 tone.

Această cantitate nu ne aparține și nu a fost însușită de UAT Zlatna, aceasta din urmă dorind ca noi să suportăm costurile transportului acestei cantități de deșeuri rămase de la vechiul operator de salubritate, costuri care se ridică la sute de mii de lei (este cel puțin curioasă conduita UAT Zlatna).

Tot pentru această cantitate de deșeu am fost sancționați de Garda de Mediu Alba cu suma de 60.000 de lei pentru faptul că nu am fi eliminat total deșeurile menajere depozitate la punctul de plecare Zlatna (Valea Mică).

Se mai impune să amintim că la data de 12.11.2021, Garda de Mediu Alba a efectuat un control neplanificat la stația de transfer/sortare Valea Mică, control în urma căruia au constatat existența pe platforma stației a unor cantități de deșeuri care ar putea proveni de la alte societăți comerciale decât subscrisa, sens în care au formulat o plângere penală la Judecătoria Alba Iulia.

În esență, la finalul plângerii penale, reprezentanții Gărzii de Mediu afirmă că (…) deșeurile stocate pe amplasamentul stației de sortare ar putea proveni dintr-o activitate de sortare a deșeurilor colectate de la alte societăți comerciale”.

Reprezentanții companiei spun că pot furniza toate documentele care atestă că respectiva cantitate de gunoi nu le aparține.

Documentul pe care firma l-a depus la Agenția pentru Protecția Mediului Alba poate fi vizualizat în întregime AICI.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate