Connect with us

Eveniment

Prime majorate pentru împăduriri: 640 de euro anual pentru fiecare hectar plantat. Condiții de acordare

Publicat

Prime majorate pentru împăduriri. Prima acordată persoanelor sau unităților administrativ-teritoriale care plantează copaci pe suprafețele de teren pe care le dețin a fost majorată recent de la 456 de euro anual pe hectar la 640 de euro anual pe hectar. 

Potrivit autorităților, până la sfârșitul anului 2026, România are obligația să realizeze lucrări de împădurire și reîmpădurire pe o suprafață de 27.760 ha, în conformitate cu prevederile Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În perioada 1990-2020 s-au realizat lucrări de împăduriri la nivel național pe suprafața de 387.000 ha, din care, în vederea creșterii suprafețelor de pădure. De asemenea, s-au realizat 47.000 ha împăduriri pe terenuri degradate și perdele forestiere de protecție. În ultimii ani, suprafețele de terenuri agricole degradate împădurite au scăzut constant de la 2.355 ha în anul 2014 la mai puțin de 200 ha în anul 2020.

Majorarea suprafețelor de terenuri acoperite cu vegetație forestieră contribuie semnificativ la diminuarea efectului schimbărilor climatice, dar și la adaptarea la acestea, prin sporirea stocării carbonului pe termen lung în structuri forestiere și echilibrarea bilanțului național al emisiilor de gaze cu efect de seră.

Potrivit Guvernului, acțiunile de împădurire prevăzute în perioada de valabilitate a PNRR vor fi derulate primăvara, în perioada optimă de plantat, care depinde de condițiile meteorologice, înainte ca puieții forestieri să intre în vegetație, precum și toamna, în special pentru puieții de foioase, după intrarea acestora în repaus vegetativ și în condițiile în care solul nu este înghețat. Structura de specialitate a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor va derula campanii de informare și comunicare pentru popularizarea acțiunilor de împădurire, dar și a efectelor benefice pe care astfel de acțiuni le au pentru mediu și pentru populație și societate în general.

Prime majorate pentru împăduriri

Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 23/2025 pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată joi, 10 aprilie, în Monitorul Oficial. Documentul modifică OUG nr. 35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naționale de împădurire și reîmpădurire, prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Pentru persoanele fizice și juridice, precum și pentru unitățile administrativ-teritoriale, pe ale căror terenuri se realizează serviciile și lucrările de împădurire și de întreținere a plantațiilor realizate, se acordă suplimentar o primă anuală, denumită primă de sechestrare forestieră, care reprezintă contravaloarea carbonului stocat în biomasă de către o plantație forestieră, de la înființare, pentru o perioadă de 20 de ani.

Potrivit OUG 23/2025, prima anuală se va acorda în ultimul trimestru al fiecărui an, începând cu anul recepționării lucrărilor de plantare, în cuantum de 640 euro/an/ha, pentru o perioadă de 20 de ani, la cursul Băncii Naționale a României de la data de 1 ianuarie a anului în care se acordă, în baza unui raport care să confirme existența plantației realizate, întocmit de către garda forestieră competentă teritorial.

Până în prezent, valoarea primei era de 456 euro/an/ha.

Potrivit legii, prima anuală se finanțează din Fondul pentru mediu, iar după epuizarea acestora, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului, în limita sumelor aprobate prin legea bugetară anuală.

Condițiile de acordare a primei de sechestrare forestieră

Condițiile de acordare a primei de sechestrare forestieră sunt următoarele:

  • plantația a fost instalată pe un teren agricol, în baza unui contract de finanțare cu fonduri PNRR
  • plantația este menținută pe o perioadă de 20 de ani

Plata primei de sechestrare forestieră se face anual, pe o perioadă de 20 ani, începând cu anul înființării plantației.

Cum se depun cererile de acordare

Persoanele fizice și juridice, precum și unitățile administrativ-teritoriale care au realizat plantații forestiere pe terenurile agricole deținute, cu finanțare asigurată din Planul național de redresare și reziliență (PNRR), depun la Garda Forestieră cererea de acordare a primei de sechestrare forestieră, până la data de 31 august a anului pentru care solicită prima.

La solicitarea persoanelor fizice și juridice, precum și a unităților administrativ-teritoriale, care au realizat plantații forestiere pe teren agricol, cu finanțare din PNRR, Garda Forestieră întocmește Raportul de verificare pe teren privind menținerea plantațiilor, în trimestrul IV al anului pentru care este solicitată prima de sechestrare forestieră. Pe baza cererilor solicitanților și a rapoartelor întocmite, Garda Forestieră elaborează decontul justificativ pe care îl transmite către direcția de specialitate din cadrul Ministerului Mediului.

Decontul justificativ este verificat, avizat „bun de plată“ și „certificat în privința realității regularității și legalității“ de către reprezentanții direcției de specialitate, ulterior fiind comunicat cu adresă de înaintare direcției care gestionează bugetul din cadrul Ministerului Mediului, în vederea efectuării plăților.

Direcția care gestionează bugetul din cadrul ministerului primește deconturile justificative întocmite. Direcția care gestionează bugetul din minister virează către beneficiari contravaloarea primei de sechestrare forestieră conform deconturilor transmise de către direcția de specialitate în conturi deschise distinct pe numele acestora în cadrul unei instituții financiar-bancare.

Dacă plantația înființată este defrișată/distrusă total sau parțial în perioada de 20 de ani de la înființare, cu excepția situațiilor de forță majoră, beneficiarul va rambursa sumele primite sub formă de primă de sechestrare forestieră aferente suprafeței afectate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement