Connect with us
Publicitate

Actualitate

Principale modificări din noul Cod Fiscal, aplicat din 2016. Ce trebuie să ştii despre impozite, taxe şi contribuţii sociale

Publicat

finante cod fiscal De anul viitor intră în vigoare varianta modificată a noului Cod Fiscal. Este vorba despre Legea nr. 227/2015, publicată în Monitorul Oficial încă din septembrie. Principalele noutăţi se referă la impozit pe profit, TVA, microîntreprinderi, impozit pe venit, contribuții sociale, impozite și taxe locale.

Printre schimbări se numără includerea veniturilor din activități independente în categoria asupra cărora se aplică contribuția la asigurările sociale (CAS), chiar dacă se obțin și venituri de natură salarială. De asemenea, persoanele fizice care nu obțin venituri și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata CASS, datorează, în fiecare lună, CASS și au obligația să solicite înregistrarea la organul fiscal competent.

Vezi şi Ministerul Finanţelor a publicat normele de aplicare a noului Cod Fiscal. Clarificări privind activităţile independente, impozite, CASS, TVA şi taxe

Noul Cod fiscal a fost modificat, la începutul lunii noiembrie, prin OUG 50. Schimbările se referă la scăderea impozitului pe dividende la 5% din 2016, nu din 2017 cum era stabilit inițial, la un nou regim fiscal aplicabil microîntreprinderilor și mărirea plafonului pentru acestea, scăderea TVA la apă de la 24% la 9%, încadrarea unităților din învățământul preuniversitar particulare în categoria persoanelor juridice române care nu datorează impozit pe profit.

Din 2016, în categoria veniturilor din activități independente vor fi incluse, alături de veniturile din comerț, prestări de servicii, veniturile din profesiile liberale și veniturile in drepturi e proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente, și veniturile din producție. Veniturile din activități independente vor fi incluse în categoria veniturilor asupra cărora se aplică contribuția la asigurările sociale (CAS), chiar dacă se obțin și venituri de natură salarială.

De exemplu, persoanele fizice autorizate vor datora, de la 1 ianuarie 2016, și contribuția CAS de 10,5%, la venitul net efectiv realizat, plafonat la cinci salarii medii brute lunare. De asemenea, PFA vor plăti, pe lângă impozitul de 16%, și contribuția de asigurări de sănătate (CASS) de 5,5%, și CAS de 10,5%.

De la 1 ianuarie 2016, plafonul până la care o persoană juridică se va putea înscrie ca microîntreprindere va ajunge, de la 65.000 de euro, cât este în prezent, la 100.000 de euro, în timp ce sistemul de cote de impozitare aplicat microîntreprinderilor va fi diferențiat, pe baza numărului de salariați.

Sistemul de cote de impozitare diferențiate, în funcție de numărul de angajați, presupune o cotă cuprinsă între 1% și 3%, după cum urmează:

– cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care vor avea cel puţin doi salariați;

– cotă de impozitare de 2% pentru microîntreprinderile cu un singur angajat;

– cotă de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile care nu vor avea nici măcar un salariat.

Se vor schimba și regulile privind impozitul pe profit. În ceea ce privește depunerea declarației de impozit pe profit, contribuabilii care aplică sistemul de plăți anticipate, plata și declararea impozitului pentru trimestrul IV se va face până pe 25 decembrie a anului de calcul, și nu 25 ianuarie a anului următor, cum se întâmplă în prezent. În cazul în care în primul an de aplicare a sistemului de plăți anticipate se obține pierdere fiscală, în al doilea an se va plăti impozitul calculat trimestrial ca 16% profit contabil, numai trimestrul I-III, urmând să se facă definitivarea până la 25 martie.

Reglementările ce vizează impozitarea veniturilor din salarii vor suferi și ele modificări, de la 1 ianuarie 2016. De asemenea, vor fi aduse clarificări în privința veniturilor salariale impozabile, noul Cod fiscal incluzând în această categorie următoarele:

– diurnele acordate salariaților și administratorilor angajatorior rezidenți, pentru deplasări în țară și în străinătate, care depășesc limita de 2,5 – limita permisă angajaților instituțiilor publice. Aceste prevederi întăresc ideea că și administratorii beneficiază de diurnă;

– diurnele acordate salariaților și administratorilor angajatorilor nerezidenți, pentru deplasări în România, care depășesc nivelul legal pentru diurna acordată personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, prin hotărâre a Guvernului, corespunzător ţării de rezidenţă a angajatorului nerezident de care ar beneficia personalul din instituţiile publice din România dacă s-ar deplasa în ţara respectivă;

– în cazul diurnelor se precizează în mod expres că plafonul zilnic neimpozabil se acordă numai dacă durata deplasării este mai mare de 12 ore, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de deplasare în interesul desfăşurării activităţii;

– tichetele cadou, dacă se acordă altfel decât în limita a 150 lei/persoană/ocazie pentru ocaziile Paște, Crăciun, 1 Iunie, 8 Martie. Mai multe informații despre impozitarea tichetelor cadou începând din 2016 puteți citi în articolul dedicat acestui subiect.

– tichetele de masă, tichetele de creșă și voucherele cadou acordate cu orice ocazie.

De la 1 ianuarie 2016, vor suferi modificări și reglementările care vizează impozitarea veniturilor obținute din activități independente. Vor dispărea regulile speciale de impozitare a veniturilor din Contracte conform Codului Civil. Concret, aceste venituri nu vor mai putea fi încadrate în categoria venituri din activități independente, ci cel mult în categoria venituri din alte surse.

De asemenea, noul Cod fiscal va impune un plafon de deductibilitate pentru cheltuielile sociale majorat de la 2% la 5% aplicat asupra valorii anuale a cheltuielilor efectuate cu salariile personalului, precum și introducerea unei prevederi conform căreia vor fi considerate cheltuieli deductibile și primele de asigurare pentru bunurile utilizate în cadrul unor contracte de închiriere sau de leasing. În mod expres, vor fi deductibile limitat cheltuielile pentru asigurarea securității și sănătății în muncă.

Companiile vor reține 5% impozit pe dividendele distribuite. În ceea ce privește contribuția de asigurări sociale de sănătate în cazul veniturilor din dividende, aceasta va fi stabilită în anul următor celui în care au fost realizate veniturile. În acest sens, va fi aplicată asupra venitului brut o cotă individuală de 5,5%. Persoanele care vor realiza concomitent venituri din salarii, pensii, activități independente, precum și din alte indemnizații primite de la stat, nu vor datora contribuția CASS pentru veniturile din dividende.

Din 2016, statul va reține CASS numai pentru partea din pensie care va depăși valoarea punctului de pensie, care va ajunge anul viitor la 871,7 lei.

Persoanele fără venituri vor fi obligate, din 2016, să achite CASS și să depună o declarație fiscală în acest scop la Agenția Națională de Administrare Fiscală.

În anul 2016, la fel ca în prezent, cheltuielile de sponsorizare/ mecenat, burse private, vor rămâne nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Firmele vor putea să scadă din impozitul pe profit sumele acordate ca sponsorizări în limita a 5 la mie (și nu 3 la mie, ca în 2015) din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

De la anul, lista operațiunilor pentru care se aplică măsurile de simplificare în domeniul TVA se va extinde la opt. Astfel, vor fi adăugate:

– livrarea de clădiri, părți de clădire și terenurile de orice fel în regim de taxare;

– livrările de telefoane mobile, dispozitive cu circuite integrate, tablete PC, laptopuri, console de jocuri, definite și livrate conform condițiilor specific prevăzute de lege și efectuate până la data de 31 decembrie 2018 inclusiv.

– lista celorlalte șase operațiuni care beneficiau și până acum de taxare inversă cuprinde:

– livrările din sectorul comercializării cerealelor și plantelor tehnice – expiră la 31 mai 2014;

– livrarea de deșeuri și materii prime secundare rezultate din valorificarea acestora;

– livrarea de masă lemnoasă și materiale lemnoase;

– transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, precum și transferul altor unități care pot fi utilizate de operatori în conformitate cu aceeași directivă;

– livrarea de energie electrică către un comerciant persoană impozabilă – expiră la 31 decembrie 2018;

– transferul de certificate verzi – expiră la 31 decembrie 2018.

Tichetele cadou de maxim 150 de lei nu vor mai fi impozitate. Astfel, ele nu vor mai considerate venituri salariale și nu vor mai fi impozitate cu 16%.

Crește limita de deductibilitate a cheltuielilor cu cadourile în bani și în natură acordate angajaților. Cu alte cuvinte, cheltuielile cu cadouri vor fi încadrate în categoria cheltuielilor sociale, deductibile la calculul impozitului pe profit în limita unei cote de 5%, și nu în limita unei cote de 2%, ca în 2015.

Orice majorări, reduceri sau introduceri de noi impozite vor intra în vigoare doar de la 1 ianuarie a fiecărui an, fără posibilitatea de a mai fi modificate.

Cu toate acestea, la art. 4 alin. (4), prin care se arată că modificarea sistemului de impozitare și a nivelului taxelor poate să fie făcută în cursul anului, ca urmare a unor angajamente internaționale ale României.

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, impozitul pe clădiri nu se va mai calcula în funcție de deținătorul ei (persoană fizică/persoană juridică), ci în funcție de destinația clădirii (rezidențială/nerezidențială). Astfel, schimbarea va duce la creșterea de până la zece ori a taxelor pentru persoane fizice ale căror locuințe vor fi folosite în scopuri comerciale.

Din 2016, pentru clădirile folosite în scop de locuință, impozitul va fi calculat prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii.

În schimb, pentru proprietățile nerezidențiale, adică cele folosite în activități economice, cota de impozitare va fi cuprinsă între 0,2% și 1,3% (dacă aceste clădiri au fost reevaluate, construite, achiziționate în ultimii cinci ani). Dacă această condiție nu este îndeplinită, procentul va ajunge la 2% din valoarea statistică a construcției.

Noul Cod fiscal aduce modificări și în cadrul sistemului de cote de taxă pe valoarea adăugată (TVA). Astfel, cota standard de TVA scade de la 24% la 20%. Vă reamintim că, din 2017, această cotă va ajunge la 19%.

Din 2016, românii care își vor cumpăra o locuință nouă a cărei valoare nu va depăși 450.000 de lei, adică aproximativ 100.000 de euro, vor plăti o cotă de TVA de 5%. Prevederea nu este nouă, însă până acum limita maximă pentru care se aplica cota redusă de TVA era stabilită la 380.000 de lei.

Totodată, de la anul, locuințelor care vor costa mai mult de 450.000 de lei li se va aplica un TVA de 20%.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate