Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Producătorii de legume și fructe solicită Ministerului Agriculturii acordarea de sprijin financiar pentru depășirea situației cauzate de vreme

Publicat

teren agricol meteo nori alba iuliaProducătorii de legume și fructe reuniți într-o asociație de profil au transmis joi o scrisoare Ministerului Agriculturii, în care i-au cerut să aibă în vedere măsuri de sprijin, inclusiv financiare, pentru depășirea dificultăților cauzate de scăderea bruscă a temperaturilor, din ultimele zile.

„Am rugat Ministerul Agriculturii să gândească o strategie de depășire a acestui moment. Trebuie gândit ceva în sprijinul fermierului. Pe un program de minismis ajutat cu o valoare, acolo unde se dovedesc îndeplinite condițiile, cu Ministerul Finanțelor, de văzut o scutire de impozite, să scădem presiunea de pe fermier, care a făcut niște lucrări tehnologice, tăiatul, sunt deja 4 stropiri făcute până la ora actuală și ar fi păcat să ne alegem cu agume uriașe”, a declarat, pentru HotNews.ro, Aurel Tănase, președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Agroalimenare (OIPA) Legume-Fructe.

El a atras atenția că pericolul cel mai mare este la pomii fructiferi, înfloriți sau în curs de fructificare. „Pericolul mare este deja la speciile timpurii, în primul rând la căpșuni, cireșe, prune și este în plină înflorire și mărul”, a spus Tănase.

Afectate de răcirea vremii și de diferențele mari de temperaturi între zi și noapte ar putea fi și legumele termofile crescute în solarii și sere – ardei, roșii, castraveți.

În schimb, pentru suprafețele care s-au înființat în primăvară – mazăre, lucernă, furaje, porumb, floarea-soarelui – precipitațiile din utlima perioadă ar putea fi benefice, a mai arătat el.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat joi că instituția pe care o conduce așteapta să treacă fenomenele meteorologice pentru ca apoi să analizeze gradul de afectare a culturilor agricole.

„Urmărim cu îngrijorare și preocupare fenomenele meteo din ultimele zile. Ne bucură faptul că ploile au cuprins toată țara pentru că solul și plantele au nevoie de apă, dar ne întristează aceste fenomene extreme. Urmărim evoluția și pe urmă vom face determinări în câmp și vedem gradul de afectare. Este prematur să facem estimări pe producții. Abia după ce vor trece aceste fenomene se iau probe din teren, se analizează, se vede gradul de afectare și efectul la nivelul țării. Din păcate, agricultorii țării românești întotdeauna lucrează sub zodia riscurilor„, a declarat, pentru Agerpres, Petre Daea.

Potrivit prognozei de specialitate realizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în perioada 20-26 aprilie va predomina o vreme în general mai rece decât în mod obișnuit, la nivelul întregii țări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între- 5 și 12 grade Celsius, în cea mai mare parte a teritoriului, abaterile termice negative fiind de 1 – 11 grade Celsius.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 1 și 17 grade Celsius, în aproape toate regiunile agricole, iar cea minimă va fi cuprinsă între -10 și 6 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în nordul și centrul țării, unde vor fi condiții de producere a brumei și înghețului la suprafața solului.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 centimetri se va încadra între 3 și 13 grade Celsius, îndeosebi în zonele de câmpie, optimă atât pentru parcurgerea primelor faze de vegetație (germinare, răsărire) la culturile semănate până în prezent, cât și pentru continuarea însămânțărilor de primăvară.

Potrivit prognozei ANM, se întrevăd precipitații predominant sub formă de ploaie în aproape toate regiunile agricole, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) local în nordul, centrul și nord-estul țării, acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, cantitățile de apă prognozate pot depăși 20 — 25 l/mp și izolat, 30 – 40 l/mp.

Conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare și izolat apropiate de optim pe areale agricole extinse din Moldova și Muntenia, în vestul Maramureșului și sud-estul Olteniei.

De asemenea, conținutul de umiditate, în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică), pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare și izolat apropiate de optim pe suprafețe agricole extinse din Muntenia, local în nord-estul, centrul și estul Moldovei, sud-estul și estul Olteniei, nord-estul și sud-vestul Dobrogei, vestul Maramureșului.

În ceea ce privește starea de vegetație a culturilor agricole, meteorologii avertizează că în zilele cele mai reci, din cauza temperaturilor minime scăzute din aer și sol, ritmurile vegetative ale culturilor de câmp și pomi-viticole se vor desfășura lent, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Starea de vegetație a culturilor înființate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună și medie, iar în semănăturile tardive și pe terenurile cu deficite de apă în sol, uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va menține medie și slabă.

La culturile prășitoare (porumb, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, cartof) procesele de răsărire vor fi neuniforme și lente, îndeosebi pe suprafețele cu deficite de apă în sol. Cerealierele de toamnă (orz și grâu) înființate în perioada optimă își vor definitiva înfrățirea (80-100%), continuându-se totodată alungirea paiului (10 – 100%).

Sub aspect fenologic, la cultura de rapiță se vor înregistra alungirea tulpinii și butonizarea (10-100%), precum și apariția inflorescențelor (10-60%) și înflorirea (10-50%). Pomii fructiferi vor parcurge înflorirea și creșterea lăstarilor/frunzelor în majoritatea plantațiilor, iar la speciile timpurii și extratimpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireș, vișin, zarzăr) se va semnala și creșterea rodului.

În cea mai mare parte a podgoriilor, la vița de vie va predomina înmugurirea, dezmugurirea și înfrunzirea.

De asemenea, sfecla de zahăr din centrul țării se va afla la germinare și răsărire (10-100%), iar la soiurile timpurii de cartof se vor semnala încolțirea și răsărirea, continuându-se lucrările de plantat. Culturile de floarea-soarelui și porumb semănate până în prezent vor parcurge primele faze de vegetație, respectiv germinarea și răsărirea (10-30%).

Specialiștii ANM recomandă sistarea, temporară, în zilele cu precipitații a lucrărilor agricole specifice campaniei de primăvară, respectiv pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fito-sanitare în vii și livezi, fertilizări, erbicidări, etc.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Joker

    vineri, 21.04.2017 at 10:46

    In urma conditiilor climaterice nefavorabile din aceasta perioada ar fi indicat ca ,atat Ministerul Agriculturii ,dar si cel al Muncii sa ia in calcul scumpirea fructelor din acest an,si nu numai deoarece atat copiii ,cat si batranii au nevoie si de fructe ,iar maririle care se anunta nu va acoperi valul de scumpiri ce o sa se produca !Multumesc !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax