Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Profesorii din Alba cer creșterea finanțării per elev. Școlile de la munte, dezavantajate prin numărul mic de copii din clase

Publicat

Profesorii și sindicaliștii din Alba ar putea veni cu o propunere de modificare a finanțării standard per elev, întrucât aceasta s-a dovedit a fi dezavantajoasă pentru cadrele didactice care predau în școlile de la sate și din zona montană, unde clasele sunt formate din foarte puțini elevi. Potrivit HG 1165/2013, art. 2, „pentru anul 2014, valoarea costului standard pentru coeficientul 1 este de 2.492 lei”, o sumă insuficientă pentru școlile cu puțini elevi. Subiectul a fost adus în discuție miercuri, de către președintele PNL Alba și vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, în cadrul unei conferințe de presă.

Florin Roman a precizat că județul Alba, un județ cu aproximativ 60% zonă muntoasă, se confruntă cu o problemă destul de gravă, și anume faptul că profesorii care predau mai ales în școlile din satele de munte, nu beneficiază de un salariu adecvat, întrucât există clase formate din 3-4 elevi, iar finanțarea se face „per capita”, adică în funcție de numărul acestora.

Totodată, vicepreședintele CJ Alba, a anunțat că a luat legătura cu parlamentarii de Alba, pentru ca aceștia să susțină în Parlament o propunere de modificare a legii, prin care să se majoreze finanțarea per elev.

Florin Roman: „Nicio școală din Alba nu se va închide în semestrul II”

Deși s-a pus problema comasării claselor în localități precum Oarda sau Micești, nicio școală nu se va închide în semestrul al II-lea, până la începutul noului an școlar treburile urmând a fi reglementate, în funcție de „timpul necesar, rețeaua școlară și noul plan de învățământ”, potrivit lui Florin Roman.

„La nivelul județului Alba, există o problemă destul de dificilă privind costul standard per elev. Din acest motiv doresc să vin cu o propunere legislativă de modificare a acestui cost, pe care o vom transmite tuturor parlamentarilor, indiferent de culoarea politică. Aceste costuri sunt mai mari cu circa 20% pentru plata profesorilor, întrucât suntem un județ ce are o suprafață de aproximativ 60% zonă muntoasă (zona Munților Apuseni și zona Văii Sebeșului). Din acest motiv, avem școli care funcționează cu 3-4 elevi și unde practic profesorii trebuie plătiți în funcție de numărul acestora. S-a pus problema comasării claselor în acest an, tocmai din cauza acestor cheltuieli majorate. Costul standard per elev la ora actuală, acoperă funcționarea a doar patru unități școlare din județ și atunci soluția o reprezintă o majorarea a acestui cost standard per elev. Eu am vorbit cu parlamentarii de Alba, pentru ca aceștia să poată susține în Parlament această propunere de modificare. Pe actualul cost standard per elev, din luna martie, școlile de la Ponor, Râmeț și Mogoș nu vor mai avea finanțare și din acest motiv cred că inspectorul general Sandea ar trebui să înceapă măsurile în vederea suplimentării de fonduri, dat fiind situația jud. Alba cu 60% zonă montană. Vestea bună este că nu se închide niciun fel de școală, deși au existat tot felul de discuții, cu privire la școala de la Oarda sau Micești și nu e fac comasări în semestrul al II-lea, urmând să avem timpul necesar să reglementăm lucrurile până la începerea noului an școlar, după noua rețea școlară și după noul plan de învățământ”, a declarat Florin Roman.

Totodată, inspectorul școlar general al IȘJ Alba, Dorin Sandea, a precizat că „suma standard per capita este stabilită de fiecare școală în parte, care va trebui să transmită Primăriei sumele. Aceasta, la rândul ei, va trimite aceste date la Finanțe. Chiar dacă finanțarea per capita este insuficientă, nici un profesor nu va rămâne fără salariu, pentru că se fac mereu rectificări bugetare”. Întrebat de Alba24.ro dacă se vor închide școli în Alba, cum s-a discutat despre școlile din Oarda sau Micești, sau dacă e vor comasa clase, Sandea a declarat: „Nu ne-am propus nicăieri în Alba să închidem școli. Nu se vor închide școlile din Oarda și Micești. Mai mult, dacă ne-am fi propus asta, ce facem cu patrimoniul școlii? Acesta nu se poate înstrăina ub nicio formă”.

Costul standard pe cap de elev, pentru anul 2014

Costul standard per elev in 2014 este cu 92 de lei mai mare decat in 2013, potrivit Hotararii de Guvern nr. 1165/2013 publicata in Monitorul Oficial nr. 845/2013 din 30 decembrie. Iata prevederile integrale ale HG 1165/2013 prin care de modifica Hotararea de Guvern nr. 72/2013 [click pentru reglementarile integrale in domeniul costului standard per elev] privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/prescolar si stabilirea finantarii de baza a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, care se asigura din bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/prescolar. Noile costuri au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2014.

Hotărârea Guvernului nr. 72/2013 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preșcolar și stabilirea finanțarii de baza a unităților de învățămant preuniversitar de stat, care se asigura din bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/preșcolar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 133 din 13 martie 2013, cu completările ulterioare, se modifica după cum urmează:

1. La articolul 2, alineatele (2) si (3) au urmatorul cuprins:

„(2) Pentru anul 2014, valoarea costului standard pentru coeficientul 1 este de 2.492 lei.

(3) Costul standard per elev/prescolar pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si contributiile aferente acestora pentru unitatile de invatamant, pentru anul 2014, sunt prevazute in anexa nr. 2.“

2. La articolul 3, alineatele (2) si (3) au urmatorul cuprins:

„(2) Pentru anul 2014, valoarea costului standard pentru coeficientul 1 este de 306 lei.

(3) Costurile standard per elev/prescolar privind cheltuielile cu pregatirea profesionala, cheltuielile cu evaluarea periodica a elevilor, precum si cheltuielile prevazute la articolul bugetar «bunuri si servicii», pentru anul 2014, sunt prevazute in anexa nr. 5.“

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax